Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, λέει εκπρόσωπος του Ερντογάν

ΚΟΣΜΟΣ

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, λέει εκπρόσωπος του Ερντογάν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Διάλογος Ελλάδας - Τουρκίας: Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, είπε ότι η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για συνομιλίες με την Ελλάδα.

18.09.2020 | 07:55

Διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας: Η Τουρκία πιστεύει ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Καλίν είπε ότι η επιστροφή του Ορούτς Ρέις στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή “δεν πρέπει να χαθεί”. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό “θα έχει θετική αντανάκλαση” στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

“Ο πρόεδρός μας έδωσε και πάλι μια ευκαιρία στη διπλωματία”, είπε ο Καλίν. “Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες. Θα ξαναρχίσουμε τις διερευνητικές συνομιλίες σύντομα”, διαβεβαίωσε. Μέχρι τώρα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στο λιμάνι απλώς για μια συντήρηση ρουτίνας.

“Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ”, είπε. “Ευελπιστούμε, πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι ευνοϊκό αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα επίπεδο συνεννόησης σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες για να ξαναρχίσουν αυτές οι συνομιλίες”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε κομματικό κοινό, καταφέρθηκε εναντίον του Γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τον “ανίκανο φιλόδοξο”, έκανε λόγο για επεκτατικές προσπάθειες της Ελλάδας ενώ εξαπέλυσε “πυρά” και στην ΕΕ. Στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με τους τοπικούς επικεφαλής του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την εξωτερική πολιτική που ασκεί και καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

“Γιατί η Τουρκία βρίσκεται στη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο, αναρωτιούνται ορισμένοι. (…) Αν η Τουρκία τα εγκατέλειπε όλα, η Γαλλία θα μπορούσε άραγε να απαλλαγεί από την αναταραχή που ο ανίκανος φιλόδοξος που την κυβερνά έχει προκαλέσει και να αγκαλιάσει μια πολιτική της λογικής;”, δήλωσε.

 Η ΕΕ στήνει παγίδες στην Τουρκία

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τις χώρες της περιοχής και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι στήνουν “παγίδες” στην Τουρκία και έχουν τους δικούς τους “υπολογισμούς” σχετικά με την περιοχή. “Με τη στήριξη του έθνους μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που είναι καλό, δίκαιο και ευεργετικό για τη χώρα μας”, δήλωσε.

“Ελληνικές επεκτατικές προσπάθειες να περιοριστεί η Τουρκία στις ακτές της”

“Η Τουρκία έστειλε γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, διεκδικώντας το δικαίωμά της στους θαλάσσιους πόρους της περιοχής κατά των ισχυρισμών ότι μικρά ελληνικά νησιά δίπλα στις ακτές της Τουρκίας στερούν από την Τουρκία σχεδόν οποιαδήποτε θαλάσσια δικαιοδοσία στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι καμία χώρα δεν έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Και πρόσθεσε: “Οι επικριτές στην ΕΕ, ιδίως η Γαλλία, έχουν αντιταχθεί σε αυτές τις προσπάθειες, αγνοώντας παράλληλα τις τρομοκρατικές απειλές κοντά στην Τουρκία, τις παράνομες μεταφορές όπλων στη Λιβύη που τροφοδοτούν την εξέγερση και τις ελληνικές επεκτατικές προσπάθειες να περιορίσουν την Τουρκία στις ακτές της χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που αψηφούν το νόμο και τη λογική”.

Exit mobile version