Νέο λοκντάουν – Αττική: Όλο και πιο ορατό, μετά τα θλιβερά ρεκόρ της Πέμπτης

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο λοκντάουν – Αττική: Όλο και πιο ορατό, μετά τα θλιβερά ρεκόρ της Πέμπτης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νέο λοκντάουν - Αττική: Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι...σταθερά υψηλός, όπως και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις, οι θάνατοι, με την Αττική να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας αλλά και των ειδικών που συζητούν εκ νέου τη λήψη δραστικών μέτρων.

18.09.2020 | 10:35

Νέο λοκντάουν – Αττική: Θλιβερά ρεκόρ καταγράφηκαν σε ό,τι αφορά στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα. Τα μέτωπα στην Αττική, στις κλειστές δομές, αλλά και στα σχολεία το τελευταίο διάστημα έχουν ανεβάσει στο «κόκκινο» την ανησυχία, λίγες ημέρες μετά και τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Λεκανοπέδιο. Χθες καταγράφηκαν τέσσερα αρνητικά ρεκόρ. Το πρώτο αφορά την Αττική, όπου καταγράφηκαν 212 κρούσματα, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στο Λεκανοπέδιο από την αρχή της πανδημίας, όπου οι αριθμοί συνεχίζουν να δείχνουν ανοδική πορεία. Το δεύτερο είναι ο αριθμός θυμάτων, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, μέχρι το απόγευμα που έγιναν οι ανακοινώσεις. Λίγες ώρες μετά καταγράφηκαν άλλοι τρεις θάνατοι.

Το τρίτο αρνητικό ρεκόρ αφορά τις περιφερειακές ενότητες όλης της χώρας. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν κρούσματα σε 35 από αυτές (από τις 74 συνολικά), κάτι που επίσης συνέβη για πρώτη φορά από την έκρηξη της πανδημίας. Το τέταρτο αφορά το σύνολο των κρουσμάτων. Μπορεί τα 359 κρούσματα που ανακοινώθηκαν να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός μετά τα 372 στις 10 Σεπτεμβρίου, τότε ωστόσο είχαν καταγραφεί μέσα σε αυτά και τα 164 κρούσματα από το εργοστάσιο στα Γιαννιτσά. Χθες οι συρροές ήταν μόλις 21, γεγονός που δείχνει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Νέα εστία σε εταιρεία στο Κορωπί με 11 κρούσματα

Την ίδια ώρα, οι εστίες κρουσμάτων ολοένα και μεγαλώνουν. Χθες έγινε γνωστό πως βρέθηκαν 11 θετικά δείγματα σε εργαζόμενους σε εταιρεία στο Κορωπί. Η εταιρεία έχει 150 εργαζόμενους περίπου και έχουν βρεθεί μέχρι τώρα 11 θετικοί, ωστόσο, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός θα αυξηθεί.

Στους 328 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 9 θανάτους, ωστόσο χθες προστέθηκαν άλλοι τρεις στη διάρκεια της νύχτας, ανεβάζοντας το σύνολο στους 328. Θύματα του κορωνοϊού είναι ένας 63χρονος στο ΑΧΕΠΑ, ένας 97χρονος στο «Σωτηρία» και μία 89χρονη στο ίδιο νοσοκομείο, όλοι τους με υποκείμενα νοσήματα. Ως θλιβερό ρεκόρ μπορεί να καταμετρηθεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Μπορεί να μην αφορά ημερήσια καταγραφή, αλλά οι 69 που βρίσκονται διασωληνωμένοι είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στη χώρα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 14.400, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 2.500 (17.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.070 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Από τα 322 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Από τους 69 διασωληνωμένους, οι 21 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 178 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η κατανομή των νέων κρουσμάτων

36 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
212 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
5 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
6 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου. εκ των οποίων 5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Δεν αποκλείουν το σενάριο του lockdown οι ειδικοί -Βλέπουν νέα μέτρα

Οι λοιμωξιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προτείνουν ένα lockdown. Ο Νίκος Σύψας εκτίμησε πως αν δεν παρουσιάσουν αποκλιμάκωση τα κρούσματα κορωνοϊού το επόμενο δεκαπενθήμερο, ίσως οδηγηθούμε σε αυτό το μέτρο. «Οσον αφορά την επιδημία, ισχύει το ”ποτέ μη λες ποτέ”», είπε χαρακτηριστικά. «Αν χρειαστεί lockdown, θα γίνει. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Αττική, τότε πάμε αναμφίβολα για lockdown. Τα (σ.σ. τελευταία) μέτρα θα χρειαστούν μία εβδομάδα-δέκα ημέρες για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, τότε το επόμενο βήμα είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών».

Ο κ. Σύψας έκανε άλλη μία έκκληση προς τους πολίτες ώστε να μην οδηγηθούν οι ειδικοί σε μία τέτοια εισήγηση στην κυβέρνηση. «Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια. Είναι ο καιρός για να το κάνουμε, όχι για να είμαστε χαλαροί. Τα πράγματα σοβαρεύουν», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως όσο τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν μείωση τόσο περισσότερα θα είναι και τα μέτρα που θα προτείνονται από την πλευρά των ειδικών. Απέρριψε πάντως, προς το παρόν, τα σενάρια για τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων ημερησίως που ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Κικίλιας: Όταν τα στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα

Ακόμη πιο ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ο οποίος προανήγγειλε ουσιαστικά τη λήψη νέων μέτρων. “Όταν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται επαρκώς ή κάποιοι πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι παιχνίδι – δεν είναι καθόλου παιχνίδι η ανθρώπινη ζωή – όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική, υπάρχει πίεση στην Αττική” τόνισε χθες ο υπουργός στο Mega.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας όσο επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι δείκτες, τόσο πιο πολύ συζητείται στην Επιτροπή Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων, η περίπτωση να χρειαστούν και άλλα μέτρα. Μίλησε για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο εξαγγέλλω τα μέτρα, είναι και πώς εφαρμόζονται και αν τηρούνται. “Είναι μια ομαδική προσπάθεια, μία συνολική προσπάθεια. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι κορυφαία και όλοι πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, τις ευπαθείς ομάδες, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, αυτούς οι οποίοι κινδυνεύουν πιο πολύ απ’ όλους”.

Σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ-Covid στην Αττική

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο σχέδιο αύξησης των κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική, όπου σήμερα υπάρχουν 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, 53 κατειλημμένες και 22 κενές. “Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες και ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες μία – δύο ημέρες, για 40 επιπλέον κλίνες που θα καλύπτουν την Αττική: 12 στο Σωτηρία, 12 στο Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο Αττικό, 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία, 6 στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και συνεχίζουμε”, είπε.

Κικίλιας: 4 παραδοχές σχετικά με τον κορονοϊό

Όπως είπε ο υπουργός έχουμε τέσσερις παραδοχές, σχετικά με τον κορονοϊό, δύο αρνητικές και δύο θετικές. Οι αρνητικές είναι ότι αποδείχθηκε το καλοκαίρι πως ο ιός δεν είναι εποχικός και άρα δεν είδαμε ύφεση. Αντιθέτως, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου είδαμε αύξηση τους θερινούς μήνες και πολλαπλά προβλήματα. Δεύτερον, ότι οι ασυμπτωματικοί και η υπερκινητικότητά τους, όπως και οι νέοι άνθρωποι, δυστυχώς βοήθησαν στην υπέρμετρη μετάδοση του ιού. Οι δύο θετικές παραδοχές είναι ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για να υπάρξει εμβόλιο για τον κορονοϊό. Και δεύτερον, ότι πλέον οι υγειονομικοί μας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι επιστήμονές μας, έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίζουν τον ιό.

Παγώνη: Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική

«Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ στην εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊου «με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, εννοείται το lockdown στην Αττική». Μάλιστα η ίδια ανέφερε πως πρέπει να επιστρέψουν και τα SMS ενώ τόνισε πως είναι καθοριστικής σημασίας οι επόμενες 7 ημέρες. Όπως σημείωσε αυτό θα καθοριστεί από τρείς παράγοντες: Τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό νοσηλευομένων και τον αριθμό διασωληνωμένων.

Αν αυτοί οι 3 παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, πρόσθεσε. Η ίδια υπενθύμισε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν και οι γρίπες.

Σχέδιο για να προστεθούν 3 νέα μεγάλα νοσοκομεία στην μάχη του κορωνοϊου

Η κα Παγώνη επεσήμανε πως οικονομικά δεν αντέχουμε νέο lockdown αλλά προηγείται η υγεία για να αποφύγουμε εικόνες Ιταλίας, Αγγλίας κλπ, ενώ τόνισε πως επειδή τα πράγματα δεν είναι καλά, υπάρχει σχέδιο να μπουν τρία νέα μεγάλα νοσοκομεία (το Γεννηματά, το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο) για να βοηθήσουν τα υπόλοιπα σε σχέση με τον κορωνοϊο και άλλα 40 κρεβάτια ΜΕΘ. Η ίδια υπογράμμισε ότι χαλαρώσαμε όλοι και ότι τα λεωφορεία είναι εστίες υπερμετάδοσης. Επιπλέον ανέφερε πως ταξιδιώτες που γύρισαν από περιοχές υψηλού κινδύνου δεν τήρησαν καραντίνα στην επιστροφή και αυτό προκάλεσε μεταξύ άλλων και τον σημερινό τριψήφιο αριθμό.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η ίδια υπογράμμισε πως πρώτη βδομάδα δεν πήγε καλά η ιστορία. «Κατά την άποψη μου οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θα έπρεπε να κάνουν το τεστ πριν πάνε, επειδή είναι και μεγαλύτερης ηλικίας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως όποιος έχει αδιαθεσία ή πυρετό μένει στο σπίτι του.

Exit mobile version