Αθήνα

°C

Τρίτη

03

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ιανός κακοκαιρία: Καμπανάκι από Λέκκα – “Προσοχή, οι κυκλώνες έχουν αλλοπρόσαλλη πορεία”
ΕΛΛΑΔΑ

Ιανός κακοκαιρία: Καμπανάκι από Λέκκα – “Προσοχή, οι κυκλώνες έχουν αλλοπρόσαλλη πορεία”

Ιανός κακοκαιρία: "Το μεγάλο ερώτημα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει ο τυφώνας τις αμέσως επόμενες ώρες", είπε ο καθηγητής.

Ιανός κακοκαιρία: Για την πορεία του κυκλώνα “Ιανός” μίλησε στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας. Όπως σημείωσε ο κ. Λέκκας, δεν έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα οι βροχοπτώσεις που αναμένονταν, όμως οι άνεμοι στις περιοχές που περνά ο κυκλώνας είναι ισχυρότατοι. “Το μεγάλο ερώτημα είναι η κατεύθυνση που θα πάρει ο τυφώνας τις αμέσως επόμενες ώρες. Θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί γιατί όπως έχουμε δει στους δύο τελευταίους κυκλώνες, το 2017 και το 2018, η πορεία που ακολούθησαν –παρά τις προβλέψεις- ήταν αλλοπρόσαλλη”, σημείωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. “Αλλού περιμέναμε να καταλήξουν και αλλού βρέθηκαν τελικά”, συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, τονίζοντας πως αυτό κάνει επιφυλακτικούς τους επιστήμονες για την πορεία του φαινομένου.

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως “όταν ένας τυφώνας μπαίνει στη στεριά εγκάρσια σιγά-σιγά αποφορτίζεται, λόγω των ορεινών όγκων και δεν ενισχύεται από τη θάλασσα. Όταν όμως πάει στην παράκτια περιοχή, από τη μία μεριά ενισχύεται από τη θάλασσα και αποφορτίζεται στη στεριά”. “Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, τα φαινόμενα θα έπρεπε να ήταν αρκετά πιο έντονα από αυτά που έχουμε μέχρι τώρα. Όμως όπως και με την πορεία του τυφώνα δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα, έτσι συμβαίνει και με την ένταση των φαινομένων” κατέληξε ο κ. Λέκκας.

Ιανός: Βούλιαξαν ιστιοφόρα στην Κεφαλονιά

Η κακοκαιρία “Ιανός”, που σφυροκοπά από το βράδυ της Πέμπτης τη Δυτική Ελλάδα, έχει δημιουργήσει ήδη αρκετά προβλήματα σε νησιά του Ιονίου. Στην Κεφαλονιά, όπως είπε και ο αντιπεριφερειάρχης, Σταύρος Τραυλός, έχει πολλή βροχή και θυελλώδεις ανέμους. “Έχουμε πρόβλημα με φερτά υλικά και πλημμύρες σε υπόγεια στη Σάμη, έχει πλημμυρίσει το υπόγειο του νοσοκομείου, έχουμε διακοπές ρεύματος σε αρκετά σημεία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, τα μανιασμένα κύματα στην Κεφαλονιά βγαίνουν στη στεριά και οι δυνατοί άνεμοι έχουν παρασύρει και βουλιάξει ιστιοφόρα. Σημειώνεται πως,οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με 10 μποφόρ, έχουν προκαλέσει προβλήματα στα λιμάνια, ενώ έχουν ρίξει πολλά δέντρα στα τρία νησιά, Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις