Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ιανός Ιθάκη: Γέμισε αφρούς η παραλία στις Φρίκες
ΕΛΛΑΔΑ

Ιανός Ιθάκη: Γέμισε αφρούς η παραλία στις Φρίκες

Ιανός Ιθάκη: Τα νησιά του νοτίου Ιονίου - Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη - έχουν υποστεί μέχρι στιγμής τις σημαντικότερες ζημιές.

Ιανός Ιθάκη: Μεγάλη είναι η καταστροφή που υπέστη το παραθαλάσσιο χωριό Φρίκες στην Ιθάκη ένα από τα τρία νησιά του Ιονίου που έχει δοκιμαστεί από την κακοκαιρία Ιανός. Οι κάτοικοι μιλούν για «βιβλική καταστροφή» ενώ δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν την παραλία και τον κεντρικό δρόμο του χωριού να έχουν γεμίσει αφρούς. Το φαινόμενο που προκάλεσε έκπληξη στους κατοίκους της περιοχής ονομάζεται Cappuccino coast και προκαλείται όταν πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι με τον άσπρο αφρό να παίρνει την ονομασία του από τον πλούσιο αφρό του ομώνυμου καφέ. Σύμφωνα με ειδικούς το φαινόμενο καπουτσίνο δημιουργείται όταν ισχυροί άνεμοι προκαλούν τρικυμία στη θάλασσα κι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση οργανικής ύλης σε αποσύνθεση σε συνδυασμό με τα κύματα που σκάνε σε βράχους.

Τα νησιά του νοτίου Ιονίου – Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη – έχουν υποστεί μέχρι στιγμής τις σημαντικότερες ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ιανός» το οποίο σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί αρκετές περιοχές της επικράτειας μέχρι την Κυριακή. Πιο δύσκολη φαίνεται ότι είναι για την ώρα η κατάσταση στην Ιθάκη. «Ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» δήλωσε λίγο μετά τις 11:30 η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την πυροσβεστική λίγο πριν τις 12:30 το μεσημέρι της Παρασκευής:

– έχουν πραγματοποιηθεί 34 απομακρυνσεις ανθρώπων σε ασφαλή σημεία σε Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη
– έχουν γίνει 20 κλήσεις για κοπές δέντρων σε Κεφαλονιά, 50 σε Ιθάκη και 70 στη Ζάκυνθο
– έχουν γίνει 6 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε Κεφαλονιά, 2 Ιθάκη και 6 Ζάκυνθ

Δείτε ακόμη

Βίντεο: Βγήκαν για… σερφ στη Λευκάδα, παρά την κακοκαιρία

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις