Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ιανός Αττική: Αγριεύει η κακοκαιρία – Σοβαρά προβλήματα σε περιοχές της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Ιανός Αττική: Αγριεύει η κακοκαιρία – Σοβαρά προβλήματα σε περιοχές της χώρας

Ιανός Αττική: Τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία σφυροκοπά από το απόγευμα της Παρασκευής ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός που αναμένεται να συνεχίσει το καταστροφικό του πέρασμα από την Ελλάδα έως την Κυριακή.

Ιανός Αττική: Την Αττική και τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας θα χτυπήσει από το βράδυ η κακοκαιρία «Ιανός». Σύμφωνα και με τα νεότερα (ώρα 21:15) προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκαλεί η κακοκαιρία «Ιανός» την Παρασκευή 18/09, αναμένεται από αργά το βράδυ και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες Σαββάτου 19/09 να πλήξουν με μεγάλη διάρκεια τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη του meteo περιλαμβάνει την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το Νότιο Ιόνιο. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία «Ιανός» συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής αλλά και η πόλη της Αθήνας.
Νοτιότερα θα κινηθεί η κακοκαιρία «Ιανός» το Σάββατο

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 19/09 τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται νοτιότερα και το βράδυ η κακοκαιρία «Ιανός» θα επηρεάσει τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Στον προγνωστικό χάρτη που δημοσιεύει το βράδυ της Παρασκευής το meteo, παρουσιάζονται οι περιοχές που θα δεχτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχών έως το πέρας της κακοκαιρίας «Ιανός».

50 χλμ. η ακτίνα του κυκλώνα που φέρνει η κακοκαιρία «Ιανός»

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» εμφανίζει στο κέντρο του ένα «μάτι» σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 χιλιομέτρων, ενώ οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του. Οι δορυφορικές εκτιμήσεις έδειξαν μέση ταχύτητα ανέμου 90 χιλιόμετρα την ώρα δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο «Ιανός» κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τη Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 χλμ/ώρα. Σημειώνεται ότι λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε πολλές περιοχές παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και πτώσεις δέντρων. Το μεγαλύτερο ύψος βροχής κατεγράφη στην Ιθάκη (86 χιλιοστά).

Ιανός: Αγωνία στον Αλμυρό

Μάχη με τον χρόνο δίνουν η Πολιτική Προστασία και τεχνικά συνεργεία της Μαγνησίας και του δήμου Αλμυρού, για να αποτρέψουν το σπάσιμο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά και το ενδεχόμενο τα νερά να κατακλύσουν την πόλη του Αλμυρού. Η περιοχή επλήγη με σφοδρότητα από καταιγίδες το μεσημέρι και το απόγευμα, ενώ έχουν σημειωθεί ζημιές σε υποδομές, οδικό δίκτυο και δίδεται μάχη από τις Αρχές, για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί κοντά στην λιμνοδεξαμενή όταν επιχείρησαν να την εγκαταλείψουν με αυτοκίνητο.

Στην περιοχή βρίσκονται από νωρίς η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, καθώς και ο δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, που συντονίζουν για την διάσωση των τριών ανθρώπων, αλλά και για να επιχωματώσουν εκ νέου τα αναχώματα για να μη σπάσει το φράγμα της λιμνοδεξαμενής, αφού κινδυνεύουν άμεσα να κατακλυσθούν από νερά οι εργατικές κατοικίες στον Αλμυρό, αλλά και η περιοχή του Βιολογικού.

Καταστράφηκε το εργοτάξιο στην λιμνοδεξαμενή του Ξηριά

Από την σφοδρότατη καταιγίδα καταστράφηκε το εργοτάξιο στην λιμνοδεξαμενή του Ξηριά, και από την κατάσταση οι τρεις εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν τον άμεσο κίνδυνο. Αποφάσισαν να διαφύγουν – εγκλωβίστηκαν ωστόσο, και από εκείνη την ώρα που ειδοποίησαν τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από δυνάμεις της ΕΜΑΚ για να τους προσεγγίσουν. Η πυροσβεστική που προσπάθησε λίγο νωρίτερα, στάθηκε αδύνατον να τους προσεγγίσει.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για να φτάσουμε στους ανθρώπους, αφού το αυτοκίνητό τους έχει παρασυρθεί και στάθηκε αδύνατον να τους προσεγγίσει προς διάσωση ελικόπτερο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν. Οι τρεις εργαζόμενοι, για να σωθούν, έχουν πιαστεί από τα δέντρα και βρίσκονται μέσα στο νερό. Τους παρέσυρε το ρέμα όταν αποφάσισαν να φύγουν από το εργοτάξιο και εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο για να σωθούν. Καταβάλλονται προσπάθειες να τους προσεγγίσουν η πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ με ερπυστριοφόρο. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά στον Αλμυρό, αφού υπάρχει άμεσος κίνδυνος να υπερχειλίσει ο Ξηριάς στο νότιο τμήμα του Αλμυρού.

Κατέρρευσε η γέφυρα στο Χολόρεμα

Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα, στην περιοχή του Αλμυρού κατέρρευσε η γέφυρα στο Χολόρεμα. Η γέφυρα που κατασκευάσθηκε πριν από επτά περίπου δεκαετίες και συνέδεε τα χωριά Αϊδίνι και Κρόκιο, αποτελώντας μέρος της επαρχιακής οδού Μικροθηβών-Αλμυρού, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον τεράστιο όγκο του νερού από τη σφοδρή βροχόπτωση και κατέρρευσε. Καταστράφηκε και η γέφυρα στον παράδρομο της εθνικής οδού, ενώ η συγκοινωνία Βόλου-Αλμυρού διεξάγεται πλέον μόνο μέσω του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Στον Βόλο η καταιγίδα δεν προκάλεσε άλλα προβλήματα, πλην των συνεχών διακοπών στην ηλεκτροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Οι μεγάλες ποσότητες νερού που κατέβασαν οι δρόμοι, απορροφήθηκαν γρήγορα από το αποχετευτικό δίκτυο.

Ιανός: Πλημμύρισε κομμάτι της Εθνικής Λαμίας-Θεσσαλονίκης

Πλημμύρισε ο αυτοκινητόδρομος Θεσσαλονίκης – Λαμίας το βράδυ της Παρασκευής στο ύψος του Αλμυρού, ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας «Ιανός» που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με το LamiaReport, χείμαρρος πλημμύρισε το ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και εκατοντάδες αυτοκίνητα να αναγκαστούν να μείνουν ακίνητα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Αστυνομίας τα οχήματα θα επιστρέψουν στον προηγούμενο κόμβο και θα διοχετευτούν στο άλλο ρεύμα κυκλοφορίας το οποίο θα εξυπηρετήσει προσωρινά και τις δύο κατευθύνσεις (προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα).

Ενα αυτοκίνητο μάλιστα παρασύρθηκε από τα νερά που πλημμύρισαν την εθνική οδό. Οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.

\

Ιανός: Βούλιαξαν βάρκες στο λιμάνι του Αστακού

Σημαντικές καταστροφές αφήνει πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, ο οποίος επελαύνει με σφοδρότητα σε πολλές περιοχές της χώρας που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  Το λιμανάκι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας χτυπήθηκε έντονα από την κακοκαιρία.

Ιανός: Δεκάδες φορτηγά εγκλωβισμένα στο Αντίρριο

Εγκλωβισμένοι βρίσκονται δεκάδες οδηγοί φορτηγών από χθες το βράδυ, στο Αντίρριο Ναυπακτίας, λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός». Τα φέρι μποτ δεν εκτελούν δρομολόγια από χθες στις 19:45, λόγω των ισχυρών ανέμων της κακοκαιρίας «Ιανός». Όμως και στην Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης, δεν επιτρέπεται η διέλευση, παρά μόνο σε ΙΧ και μηχανάκια. Οι οδηγοί είναι αναστατωμένοι, καθώς η καταιγίδα από το μεσημέρι έχει κοπάσει, ενώ η θάλασσα είναι σε απόλυτη ηρεμία.

Πάτρα: Τα νερά της θάλασσας κάλυψαν μέρος του Ρίου

Ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός προκάλεσε πλημμύρες σε τμήμα της περιοχής του Ρίου, με αποτέλεσμα το νερό της θάλασσας να έχει καλύψει μέρος της παραλιακής περιοχής. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Γυφτάκης, «το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται παράκτια πλημμύρα, δηλαδή τα νερά της θάλασσας αναρριχώνται στην στεριά και παραμένουν κυρίως στην παραλιακή ζώνη».

Σύμφωνα με τον Νίκο Γυφτάκη, «η εμφάνιση του φαινομένου οφείλεται στους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και του υψηλού κυματισμού». Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, «το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό, αφού έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν».

Ιανός: Σφοδρή επέλαση και στην Καρδίτσα – Κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι

Καταστροφική αποδείχθηκε η επέλαση του κυκλώνα Ιανού και στην Καρδίτσα. Εξαιτίας του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας, κατέρρευσε η γέφυρα «Μπαλάνου» στο Μουζάκι. Μία γέφυρα με ιστορία περίπου 70 και πλέον ετών, αποκόπτει πλήρως την κοινότητα Πευκοφύτου του Δήμου Μουζακίου από τον δήμο Μουζακίου και όλη την Ανατολική Αργιθέα από την πρόσβαση προς την πόλη του Μουζακίου.

Αυτοκίνητο παρασύρθηκε από χείμαρρο στο Φισκάρδο

Η κακοκαιρία «Ιανός» έχει «χτυπήσει» και την Κεφαλονιά. Μάλιστα, ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε από χείμαρρο στην Αγία Ιερουσαλήμ στο Φισκάρδο της Κεφαλονιάς σήμερα το απόγευμα.

Ιανός: Ανυπολόγιστες ζημιές στην Ιθάκη – Στο σκοτάδι το νησί

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, στην Ιθάκη, με τους κατοίκους του νησιού να χαρακτηρίζουν ως «πρωτοφανή φαινόμενα» αυτά που έπληξαν το νησί, που βρίσκεται στο σκοτάδι ενώ, την ίδια στιγμή, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες. Το μεγαλύτερο χτύπημα από τον «Ιανό» έχουν δεχτεί τα παραθαλάσσια χωριά Φρίκες και Κιίνι.

Στα καταστήματα που βρίσκονται πάνω στην θάλασσα οι θυελλώδεις άνεμοι ξήλωσαν όλες τις πέργκολες και τα δύο χωριά γέμισαν φερτά υλικά από την θάλασσα. Ακόμα υπάρχει πρόβλημα στο οδικό δίκτυο του νησιού, από πτώσεις δέντρων ενώ στον χωριό Πιασαετό έχει καταστραφεί τμήμα του οδοστρώματος. Στην πρωτεύουσα του νησιού το Βαθύ, έχουν βουλιάξει πολλά τουριστικά σκάφη.

Ιανός: Ιδιοκτήτης καταστήματος στη Ζάκυνθο «λυγίζει» από το μέγεθος της καταστροφής

Ιδιοκτήτης μαγαζιού στη Ζάκυνθο μιλά στην κάμερα του protothema.gr και «λυγίζει» όταν αναφέρεται στο μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η επιχείρησή του. «Καταστράφηκε ολοσχερώς» προλαβαίνει να πει και ξεσπά σε κλάματα. Η φετινή χρονιά, ήταν άλλωστε δύσκολη, για τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στα ελληνικά νησιά, καθώς εξαιτίας του κορωνοϊού, ο τουρισμός ήταν μειωμένος και οι καταστροφές που προκαλούνται από την κακοκαιρία θα είναι δυσβάσταχτες.

Ιανός: Δεν θα πραγματοποιηθούν τρία πρωινά δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Δεν θα πραγματοποιηθούν αύριο τα πρώτα πρωινά δρομολόγια στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που δημιούργησε ο “Ιανός” στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. με νεότερη ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό, ότι καταργούνται υποχρεωτικά και οι πρωινές αμαξοστοιχίες του Σαββάτου 50 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και 51 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) καθώς επίσης και η αμαξοστοιχία 884 (Αθήνα Καλαμπάκα). Σημειώνεται πως η σιδηροδρομική γραμμή πριν τη σήραγγα Όθρυος, έχει υποστεί από νωρίς το απόγευμα σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.

Καλλιάνος: Η Αττική θα βιώσει το Σάββατο τον «Ιανό», με τις βροχές να ξεκινούν από το βράδυ της Παρασκευής για το λεκανοπέδιο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις