Διακίνηση ναρκωτικών: Επιχείρηση «μαμούθ» σε δέκα χώρες

ΕΛΛΑΔΑ

Διακίνηση ναρκωτικών: Επιχείρηση «μαμούθ» σε δέκα χώρες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Διακίνηση ναρκωτικών: Εξαρθρώθηκε αλβανικό καρτέλ, που μετέφερε τόνους κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Ευρώπη και τα Αραβικά Εμιράτα.

18.09.2020 | 07:30

Διακίνηση ναρκωτικών: Σε μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις, που διαδραματίστηκαν συγχρόνως σε δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπό τον συντονισμό των αξιωματούχων της Europol και της Eurojast, ξηλώθηκε με δεκάδες συλλήψεις το διαβόητο αλβανικό καρτέλ κοκαΐνης. Στο στόχαστρο των αστυνομιών δέκα χωρών, είχαν μπει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με την ονομασία Compania Bello, που επί χρόνια δραστηριοποιούνταν στη μεταφορά τόνων κοκαΐνης από το Εκουαδόρ στην Ευρώπη, σε χώρες των Βαλκανίων και τέλος στα Αραβικά Εμιράτα. Από τη Δίωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, στη χώρα μας, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας, συνελήφθησαν δύο μέλη του κυκλώματος που είχαν έδρα την χώρα μας.

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Μάλιστα ο ένας από τους δύο συλληφθέντες θεωρείται από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, ως ο οργανωτής-συντονιστής των μεταφορών με πλοία της κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, η επιχείρηση «μαμούθ» με 20 συλλήψεις, κατάσχεση 3,8 τόνων κοκαΐνης και κατάσχεση 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε προχθές στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι έρευνες, ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015 από τις Ιταλικές Αρχές και επεκτάθηκαν σε ακόμα 9 χώρες και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία, Αλβανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τη χώρα μας συμμετείχε η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, η οποία, στο πλαίσιο της επιχείρησης, προχώρησε στη σύλληψη των δύο Αλβανών, σε περιοχή της Αττικής.

Διακίνηση ναρκωτικών: Ένταλμα σύλληψης των καραμπινιέρων

«Σε βάρος του ενός», αναφέρει η Αστυνομία «εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των Ιταλικών Αρχών, σύμφωνα με το όποιο ήταν επιφορτισμένος με τον συντονισμό των μεταφορών των ναρκωτικών της εγκληματικής οργάνωσης». Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία των συλληφθέντων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Κυνηγετικό όπλο, 3.500 ευρώ, 2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, συσκευή ανίχνευσης συσκευών γεοεντοπισμού, ζευγάρι κιάλια, πλήθος γαντιών, 2 μονωτικές ταινίες και 2 κινητά τηλέφωνα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Ήδη τα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων ως βασικών μελών του αλβανικού καρτέλ, πιστεύεται ότι θα δώσουν στους ερευνητές το δίκτυο των επαφών τόσο εντός της χώρας μας όσο και εκτός.

Πάνω από 100 συλλήψεις τα τελευταία χρόνια

Συνοψίζοντας στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, ενώ κατά τη διάρκεια της πενταετούς έρευνας είχαν συλληφθεί ακόμα 84 μέλη της οργάνωσης και έχουν κατασχεθεί -μεταξύ άλλων- πάνω από 3,8 τόνοι κοκαΐνης και περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε ακόμη

Αλλάζει πορεία ο “Ιανός” – Ποιες περιοχές θα σαρώσει και ποιες θα γλιτώσουν
212 νέα κρούσματα σε 24 ώρες στην Αττική- Ο “χάρτης” της διασποράς
Καταγγελία – σοκ σε hot spot: Νεαρός Αφγανός βίασε 7χρονο στις Σέρρες
Exit mobile version