alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έβρος μετανάστες: Η στιγμή που εντοπίζονται από τις θερμικές κάμερες
ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Έβρος μετανάστες: Η στιγμή που εντοπίζονται από τις θερμικές κάμερες

Έβρος μετανάστες: «Καθημερινά στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Νόμου μας δίνουμε τον καλύτερο δυνατό εαυτό μας να κρατήσουμε τα σύνορα μας. Το μήνυμα που δίνουμε είναι αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, επαγγελματισμό, ψυχραιμία και λέμε με ηθικό ακμαιότατο ο Έβρος έμεινε Όρθιος και θα παραμείνει όρθιος».

Έβρος μετανάστες: Η στιγμή που συνοριοφύλακες αποτρέπουν παράνομους διακινητές να αποβιβάσουν πρόσφυγες και μετανάστες σε ελληνικό έδαφος, στον Έβρο, αποτυπώνεται σε βίντεο που φέρνει στο φως το iefimerida. Σύμφωνα με πληροφορίες 200 έως 400 άτομα προσπαθούν καθημερινά να περάσουν από τον ποταμό Έβρο στο Ελληνικό έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες. Ίδια εικόνα και στις Φέρες λίγες ημέρες αργότερα. Με θερμικές κάμερες οι συνοριοφύλακες εντοπίζουν μία ομάδα περίπου 20 ατόμων και αποτρέπουν την είσοδο τους στην Ελλάδα. Η μάχη για την φύλαξη είναι καθημερινή και απαιτητική καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό σαν μοχλό πίεσης όταν θέλει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλωστε τα γεγονότα του Περασμένου Μαρτίου δείχνουν ότι οι Ελληνικές δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε επαγρύπνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ενισχύει τις υποδομές και ήδη στον Έβρο έχουν ξεκινήσει την πρακτική τους άσκηση οι νέοι συνοριοφύλακες. Ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλαντης Γιαλαμας περιγράφει στο iefimerida την καθημερινή μάχη που δίνουν οι ελληνικές δυνάμεις για να κρατήσουν ασφαλή τα σύνορα της χώρας μας.

«Καθημερινά στις Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης του Νόμου μας δίνουμε τον καλύτερο δυνατό εαυτό μας να κρατήσουμε τα σύνορα μας. Περιμένουμε οι εξαγγελίες για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στόλο οχημάτων να πραγματοποιηθούν καθώς ήδη οι νέοι Συνοριοφύλακες έχουν αρχίσει την πρακτική τους. Το μήνυμα που δίνουμε από την δική μας πλευρά είναι αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα, επαγγελματισμό, ψυχραιμία και λέμε με ηθικό ακμαιότατο ο Έβρος έμεινε Όρθιος και θα παραμείνει όρθιος».

Έβρος: Σχηματίζονται ομάδες κρούσης – Κίνδυνος νέας «πολιορκίας»

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλεμπόρους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη. Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται από τις ελληνικές Αρχές, αιτούνται πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, καθώς επικαλούνται πως ήταν κρατικοί λειτουργοί στην Τουρκία και αντιφρονούντες της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αυξάνουν την ετοιμότητα στην περιοχή του Έβρου και των νησιών, επιχειρώντας να αποτρέψουν ένα νέο «κύμα» τουρκικής προκλητικότητας με… όχημα το μεταναστευτικό. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει το «σφράγισμα» του Έβρου, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Δύο ομάδες τύπου… ΕΚΑΜ από 30 άτομα η κάθε μία , θα σαρώνουν τον Έβρο προβαίνοντας σε «χειρουργικές» επεμβάσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων δουλεμπόρων και αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η στελέχωση θα γίνει επιλογή συνοριοφυλάκων που προσλήφθηκαν πρόσφατα. Θα επωμιστούν τις χερσαίες και παραποτάμιες περιπολίες σε ένα μεγάλο μήκος του ποταμού. Αυτές οι δύο ομάδες θα έχουν έδρα την Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα.

Από τις αστυνομικές σχολές Διδυμοτείχου και Κομοτηνής βγήκαν οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες και από την περασμένη Δευτέρα, οι 265 σε Ορεστιάδα και 135 σε Αλεξανδρούπολη, έχουν περάσει στην πρακτική τους εξάσκηση, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να αναλάβουν πλήρη υπηρεσία.

Έρχεται ενίσχυση και στα νησιά

Αντίστοιχη θα είναι η ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων σε 7 «δύσκολα» νησιά, με 530 συνοριοφύλακες που προσελήφθησαν πρόσφατα. Από τους νέους συνοριοφύλακες οι 240 θα πάνε στη Μυτιλήνη, 100 στην Κω, 98 Χίο, 40 Λέρο, 30 Σάμο, 20 Σύμη, 12 Καστελόριζο.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν 746 νέοι συνοριοφύλακες. Οι 480 από αυτούς θα κατανεμηθούν σε πέντε Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης και ακόμη 266 θα ενισχύσουν τα νησιά.