Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δολοφόνος σύλληψη: Τον πρόδωσε το παλαμικό αποτύπωμα
ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφόνος σύλληψη: Τον πρόδωσε το παλαμικό αποτύπωμα

Δολοφόνος σύλληψη: Δεκαοχτώ χρόνια μετά το έγκλημα που συντάραξε τη Μαγνησία το 2002 συνελήφθη και ο Αλβανός συνεργός.

Δολοφόνος σύλληψη: Σε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας παραπέμπουν, μετά και τις νέες εξελίξεις, τα στοιχεία που συνθέτουν την εξιχνίαση ληστείας μετά φόνου με θύμα 71χρονη στη Μαγνησία, πριν από δέκα οκτώ ολόκληρα χρόνια. Η Αστυνομία στη Θεσσαλία είχε οδηγηθεί, στις αρχές του καλοκαιριού, στην ταυτοποίηση και σύλληψη, 43χρονου, σήμερα, Αλβανού υπηκόου, από ένα παλαμικό αποτύπωμα, που είχε βρεθεί στο πίσω μέρος της πόρτας του υπνοδωματίου της άτυχης γυναίκας. Ο 43χρονος, ο οποίος αρνήθηκε στην αρχή και την παρουσία του ακόμη στο σπίτι του θύματος μόλις βρέθηκε στη φυλακή, ομολόγησε και από την έρευνα της Ασφάλειας Βόλου, προέκυψε ότι στο έγκλημα, με κίνητρο τη ληστεία, υπήρχε και συνεργός, που έμενε ελεύθερος. Οι αστυνομικοί κατάφεραν και βρήκαν τα στοιχεία του και ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα.

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κι έτσι, εντόπισαν τον εμπλεκόμενο, επίσης, στη δολοφονία της 71χρονης, ενώ επιχειρούσε με αυτοκίνητο και οδηγό μια 46χρονη ομοεθνή του, να περάσει κρυφά στην Ελλάδα-δεν διέθετε νομιμοποιητικά έγγραφα- στην περιοχή της Φλώρινας, αγνοώντας ότι σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. Οι αστυνομικοί της Ομάδας Δίωξης Διασυνοριακού Εγκλήματος Κρυσταλλοπηγής συνέλαβαν τη γυναίκα για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού, αλλά όταν προχώρησαν και στον έλεγχο των στοιχείων του διαπίστωσαν ότι είχαν μπροστά τους τον συνεργό του εγκλήματος, που έγινε το 2002, στο χωριό Διμήνι του Βόλου!

Δολοφόνος σύλληψη: Η εντολή για ψηφιοποίηση των εκκρεμών αρχείων

Στην ταυτοποίηση, που απέδειξε με επιστημονικό τρόπο ότι το παλαμικό αποτύπωμα ανήκει σε 43χρονο, σήμερα, Αλβανό υπήκοο, έπαιξε καταλυτικό ρόλο η εντολή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, για ψηφιοποίηση όλων των παρόμοιων στοιχείων, που έχει συγκεντρώσει κατά καιρούς η έρευνα των αστυνομικών υπηρεσιών για σοβαρά εγκλήματα, που έμειναν, όμως, ανεξιχνίαστα και η εντολή για επαναξιολόγησή τους, στα εγκληματολογικά εργαστήρια, υπό το πρίσμα των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης

Έτσι και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας προχώρησε στην ψηφιοποίηση. Δύο μόλις χρόνια πριν το έγκλημα παραγραφεί, στα εγκληματολογικά εργαστήρια, κατέστη δυνατόν να ταυτοποιηθεί το μοναδικό στοιχείο που περιείχετο στο φάκελο με την ένδειξη «ανεξιχνίαστο» επί 18 χρόνια. Ο Αλβανός, οικοδόμος πια στο Βόλο, ήταν σεσημασμένος για υπόθεση ζωοκλοπής, αλλά δεν είχε καταδικαστεί. Και συγκρίθηκε το παλαμικό αποτύπωμα και με του ίδιου, όπως και πολλών άλλων μέχρι να έρθει η ταυτοποίηση.

Ανεξιχνίαστη ληστεία μετά φόνου

Η περίπτωση αφορούσε, όπως προαναφέρθηκε, ανεξιχνίαστη άγρια ληστεία που κατέληξε στη δολοφονία με μαχαίρι η κατσαβίδι της 71χρονης ιδιοκτήτριας του σπιτιού στο χωριό Διμήνι κοντά στον Βόλο. Άγνωστοι, τότε, δράστες, μέρα μεσημέρι, εισέβαλαν στο εσωτερικό του σπιτιού και επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν, όπως όλα έδειχναν, την άτυχη γυναίκα. Ίσως εκείνη αντιστάθηκε και οι δράστες, της κατάφερε αρκετά χτυπήματα με το φονικό αντικείμενο.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας, τον Απρίλιου του 2002, το μόνο σημαντικό στοιχείο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό του δράστη, στο βρήκαν στο εσωτερικό της πόρτας της κρεβατοκάμαρας. Ήταν ένα παλαμικό αποτύπωμα, που ανήκε στο δράστη του αποτρόπαιου εγκλήματος. Όμως, όλες οι έρευνες που έγιναν τότε στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου κατέληξαν σε αδιέξοδο. Δεν υπήρχαν άλλωστε και οι τεχνολογικές υποδομές για ταυτοποίηση του στοιχείου αυτού με υπόπτων για το βαρύ έγκλημα.

Ταυτοποίηση

Ώσπου ήρθε η διαταγή του Αρχηγείου. Σύμφωνα με πληροφορίες του alphafreepress.gr, οι της Ασφάλειας Βόλου, απέστειλαν προς σύγκριση, ανάμεσα και σε πολλά άλλων υπόπτων και τα αντίστοιχα 25χρονου τότε Αλβανού υπηκόου, καθώς ήταν σεσημασμένος για εμπλοκή σε ζωοκλοπή, υπόθεση ωστόσο, για την οποία αθωώθηκε στο δικαστήριο. Από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων στις 5 του περασμένου Ιουνίου, έγινε η ταυτοποίηση του παλαμικού αποτυπώματος με του τότε 25χρονου και νυν 43χρονου Αλβανού εργάτη. Από εκείνη τη στιγμή, σήμανε συναγερμός. Η Ασφάλεια συμπεριέλαβε στη δικογραφία που είχε σχηματισθεί το 2002 και την αποκάλυψη αυτή και την υπέβαλε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος ανέθεσε την υπόθεση σε ανακριτή. Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και πριν από λίγες ημέρες, εντοπίστηκε ο ύποπτος και προσήχθη στην Αστυνομία.

Δείτε ακόμη

Τραγωδία στην Κρήτη: Νεκρά δύο παιδιά και μια γυναίκα σε ναυάγιο με μετανάστες
Κλείνουν θέατρα και σινεμά, “φρένο” σε εκδηλώσεις – Η λίστα με τα μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί
Γώγος: Εξετάζουμε το μέτρο με υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στην Αττική

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις