Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020 – μέτρα: Όσα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020 – μέτρα: Όσα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020 - μέτρα: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum και σε ένα ακροατήριο που –λόγω των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό- δεν θα ξεπεράσει τα 50 άτομα.

Μητσοτάκης ΔΕΘ 2020 – μέτρα: Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες που αφορά τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum στις 19.00.Φέτος, λόγω του κορονοϊού, όλα είναι διαφορετικά. Η ΔΕΘ ακυρώθηκε, περίπτερα δεν θα λειτουργήσουν και δεν θα συγκεντρωθεί κόσμος στο Βελλίδειο για να ακούσει τον πρωθυπουργό. Η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και τα ελληνοτουρκικά, ειδικά το κομμάτι της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν ανακοινώσεις που θα αφορούν στα φορολογικά και στις εισφορές. Ειδικότερα, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, έχουν στόχο την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων και την αύξηση της απασχόλησης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά την οποία η οικονομία πλήττεται από την ύφεση. Στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η μείωση των εισφορών για τους εργαζόμενους, μείωση ή αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, νέα προγράμματα μείωσης της ανεργίας και στήριξη των ανέργων.

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός αφορούν:

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης (έως 50%)
Παράταση μειωμένης προκαταβολής φόρου
Μείωση ΕΝΦΙΑ (έως 10%)
Ενίσχυση Ενόπλων Δυνάμεων με προσλήψεις σε προσωπικό και προμήθεια εξοπλισμών

Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης και ασφαλιστικών εισφορών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την ενίσχυση των μισθωτών, μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση, με σκοπό την κατάργηση, της εισφοράς αλληλεγγύης. Επιπλέον και όσον αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα υπάρξει μείωση του ΕΝΦΙΑ, ενώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων προβλέπεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η επέκταση της μειωμένης προκαταβολής.

Ενίσχυση συνταξιούχων

Με 1,4 δισ. ευρώ αναδρομικά αναμένεται να ενισχυθούν οι συνταξιούχοι. Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από την προσφυγή τους στη δικαιοσύνη και περιορίζεται στις κύριες συντάξεις.

Θέσεις εργασίας στο Δημόσιο

Όσον αφορά τις προλήψεις στο Δημόσιο, θα προσληφθούν άμεσα 5.000 οπλίτες, λόγω και της κατάστασης που επικρατεί με την Τουρκία, ενώ θα ενισχυθεί και το δημόσιο σύστημα υγείας, με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.

Σχετικά με την ενίσχυση της αγοράς εργασίας θα προκριθεί ένα πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Εκτός όμως από τα θέματα οικονομίας, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας. Τρεις είναι οι κατευθύνσεις του κυβερνητικού σχεδιασμού:

-Η πρώτη αφορά στα εξοπλιστικά, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της συζήτησης στην Κορσική μεταξύ του πρωθυπουργού και του Εμμανουέλ Μακρόν, είχε σχέση και με την πιθανότητα προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων από τη Γαλλία.

-Η δεύτερη αφορά στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό.

-Η τρίτη αφορά στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση της. Κάτι που θα συμβάλει θετικά στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού, αλλά και θα ενισχύσει την απασχόληση.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου θητείας της κυβέρνησης του και θα αναφερθεί στο γενικότερο μεταρρυθμιστικό έργο και στα σημαντικότερα νομοθετήματα ετοιμάζει το κυβερνητικό επιτελείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις