Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μπαχρέιν Ισραήλ: Ιστορική διπλωματική κίνηση
ΚΟΣΜΟΣ

Μπαχρέιν Ισραήλ: Ιστορική διπλωματική κίνηση

Μπαχρέιν Ισραήλ: Είναι η τέταρτη αραβική χώρα, μετά την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ, που αποκτά πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Μπαχρέιν Ισραήλ: Το βασίλειο του Μπαχρέιν έγινε το τελευταίο αραβικό κράτος που συμφώνησε να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των πιέσεων του Ντόναλντ Τραμπ να χαλαρώσει η απομόνωση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή. Έτσι, μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σειρά είχε το Μπαχρέιν.  Την είδηση ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με  τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιλ Ίσα Αλ Χαλίφα και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες αναφέρουν ότι συμφώνησαν «να εγκαθιδρυθούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βασιλείου του Μπαχρέιν».

«Πρόκειται για μια ιστορική πρόοδο για την περαιτέρω ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Το άνοιγμα του απευθείας διαλόγου και των δεσμών μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και θα αυξήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής», συνεχίζει η ανακοίνωση. Ο γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα πρεσβειών και την ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «άλλη μια ιστορική εξέλιξη», υποστήριξε ότι υπάρχει «φοβερός ενθουσιασμός» και από άλλες χώρες που θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μίλησε για μια «νέα εποχή ειρήνης».

Η Παλαιστίνη ανακαλεί τον πρέσβη της

Στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), σε μια πρώτη αντίδραση, έκαναν λόγο για «προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα». Η συμφωνία αυτή συνιστά οπισθοδρόμηση για την παλαιστινιακή ηγεσία που έχει παροτρύνει τα αραβικά έθνη να μην προσχωρήσουν στην αναγνώριση έως ότου κατοχυρώσουν ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό ήταν ένα από τα λίγα χαρτιά που εξακολουθούν να κατέχουν οι Παλαιστίνιοι καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν παγωμένες. «Αυτό είναι άλλη μια πισώπλατη μαχαιριά στην παλαιστινιακή υπόθεση, στον παλαιστινιακό λαό και τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο Wasel Abu Yousef, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος. «Είναι προδοσία της Ιερουσαλήμ και των Παλαιστινίων … Δεν βλέπουμε απολύτως καμία δικαιολογία για αυτήν την ελεύθερη εξομάλυνση με το Ισραήλ».

Η τέταρτη αραβική χώρα

Η συμφωνία καθιστά το Μπαχρέιν την τέταρτη αραβική χώρα, μετά την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αποκτά πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Όπως τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν δεν έχει πολεμήσει ποτέ εναντίον του Ισραήλ και δεν μοιράζεται τα σύνορά του με αυτό. Ωστόσο, το Μπαχρέιν, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου, απέρριψε από καιρό τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ ελλείψει ειρηνευτικής συμφωνίας για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε εδάφη που καταλήφθηκαν από το Ισραήλ το 1967.

Αντίδραση και από την Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία καταδίκασε έντονα την απόφαση του Μπαχρέιν να εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Η Τουρκία θεωρεί πως η κίνηση αυτή θα προκαλέσει νέο πλήγμα στις προσπάθειες υπεράσπισης του παλαιστινιακού σκοπού. «Θα ενθαρρύνει περαιτέρω το Ισραήλ να συνεχίσει τις παράνομες πρακτικές προς την Παλαιστίνη και τις προσπάθειές του να καταστήσει μόνιμη την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου.

Δείτε ακόμη

Spiegel: Ο Ναβάλνι έπρεπε να πεθάνει στο αεροπλάνο
Το “τέλειο deal” Ελλάδας – Γαλλίας και η δυσαρέσκεια της Μέρκελ
Οργή στο Ευρωκοινοβούλιο – Ο Τσαβούσογλου εμφάνισε τη σημαία της ΕΕ ως ημισέληνο

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις