Κορσική Μητσοτάκης – Μακρόν: «Τελεσίγραφο» στην Άγκυρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

ΚΟΣΜΟΣ

Κορσική Μητσοτάκης – Μακρόν: «Τελεσίγραφο» στην Άγκυρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κορσική Μητσοτάκης - Μακρόν: Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης Ελλάδας και Κύπρου από την σύνοδο την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο MED7 - Τι αναφέρει το άρθρο 6 του κειμένου των συμπερασμάτων - «Τελεσίγραφο» στην Άγκυρα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου

11.09.2020 | 07:09

Κορσική Μητσοτάκης – Μακρόν: Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την Μόρια και μήνυμα στήριξης κατά των απειλών της Τουρκίας έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολοκλήρωση της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.  «Τα συμπεράσματα της συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στέλνουν σήμερα ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και της δείχνουν τον δρόμο, εάν θέλει έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε «την ομόφωνη θέση, αλλά και την αποφασιστικότητα όλων των Ευρωπαίων ηγετών, όπως αποτυπώνονται στη σημερινή κοινή διακήρυξη για την ανάγκη τερματισμού των εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας στην ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδα», ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Στη δήλωσή του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 στην Κορσική, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες και πρόσθεσε: «Σε ό,τι μας αφορά ισχύει αυτό το οποίο εδώ και πολύ και καιρό έχουμε διατυπώσει: τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων».

«Τα συμπεράσματα της συνόδου στην παράγραφο 6 στέλνουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα. Δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο. Αν θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και δεν εκχωρείται σε τρίτους.

«Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη. Η στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι έκφραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση ότι διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την Ευρώπη», συμπλήρωσε σημειώνοντας πως η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω. «Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επιπλέον πως τους απασχόλησε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πρόβλημα των μεταναστών ως μοχλός επιδιώξεων γεωπολιτικά της γειτονικής χώρας και είπε ότι η επάνοδος στη συμφωνία του 2016 είναι επιβεβλημένη. «Για τη φύλαξη των συνόρων και τη διαχείριση του προσφυγικού η Ελλάδα κάνει το καθήκον της φυλάσσοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό αποτελεί μόνο μία πτυχή του ζητήματος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται έμπρακτη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης, ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα και τόνισε πως η πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών. Απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο Μέρκελ για την ευγενική τους πρόταση να φιλοξενήσουν κάποια απ’ αυτά τα παιδιά, όπως είπε, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πράξη την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Περαιτέρω επισήμανε πως προτεραιότητα μας είναι η υγεία για όλους και τόνισε πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά.

Σημείωσε πως η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σηκώνουν δυσβάστακτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος και υπογράμμισε πως σήμερα η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης.

«Η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης», υπογράμμισε και δήλωσε την απόλυτα συμφωνία του με το πλαίσιο που ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος περί κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου και για την επαναφορά της συζήτησης στις προτεραιότητες της ΕΕ.

Τέλος, είπε ότι κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου θα συζητήσουν άλλα ζητήματα όπως αυτό της Λιβύης, της Συρίας, του Λιβάνου, της συμφωνίας Ισραήλ-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων την οποία χαρακτήρισε θετική είδηση μετά από καιρό στη Μέση Ανατολή, τις οικονομικές προκλήσεις, την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και την κοινή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Είναι η πρώτη φορά που μετέχω στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και μπορώ να πω ότι από τότε που συγκροτήθηκε δεν είχε ποτέ να εξετάσει τόσες πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις. Ποτέ η σύμπνοια μας δεν ήταν τόσο ισχυρή. Εύχομαι του χρόνου όταν θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, να είναι όλα τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μακρόν: Καμία αμφιβολία για την υποστήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

O Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, κατά την έναρξη των δηλώσεών του μετά τη συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7, έκανε λόγο για μια πολύπλευρη κρίση στην περιοχή της Μεσογείου. «Πρόκειται για μια κρίση υγειονομικού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για ορισμένες χώρες που θέλουν ν αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν φυσικά οι γεωτρήσεις».

«Δεν είμαστε αφελείς» αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν «διάλογο καλή τη πίστει» με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Υπάρχει κρίση ασφαλείας στη Μεσόγειο και γι’ αυτό ευθύνεται η ηγεμονική θέληση ορισμένων χωρών που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή. Οι εντάσεις αυξάνουν. Μιλάμε για ένα θέατρο συγκρούσεων και ηγεμονικών αντιπαραθέσεων», σημείωσε ο κ. Μακρόν.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα, μετά τις φωτιές στη Μόρια.

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής».

Αναστασιάδης: Θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ

Στη δήλωσή του μετά το τέλος της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι «με την κοινή διακήρυξη συμφωνήσαμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων κυρώσεων έναντι όλων όσοι έχουν εμπλοκή στις παράνομες δραστηριότητες στην Κύπρο, καθώς και ότι το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Ο πρόεδρος της Κύπρου επανέλαβε ότι «κάλεσε επανειλημμένως την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσίων ζωνών ή και την υποβολή, αν αρνούνται, της όλης υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ενόψει της επερχόμενης συζήτησης για την Τουρκία στην ειδική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας, συνεπούς και ισχυρής αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα, εφόσον δεν υπάρξει σεβασμός προς τις πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων ηγετών και συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό σημείωσε πως «η Κύπρος καλείται επί σειρά ετών να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση διαχείρισης μεταναστευτικών ροών που κατά κύριο λόγο προέρχονται μεθοδευμένα από τη γείτονα χώρα, Τουρκία. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού πρέπει να εδράζεται στη βάση της αλληλεγγύης».

Βασικά σημεία της ομιλίας Κόντε

Την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Έλληνες και τους Κύπριους οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία» εξέφρασε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική. «Οι εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου «μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε», τόνισε ο Κόντε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θέλει να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες για να προωθηθεί ο διάλογος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε «να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων», όπως είπε, αλλά και για να εξευρεθούν «πραγματιστικές λύσεις». Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κόντε είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταπολεμήσει τους διακινητές ανθρώπων αλλά και να θεσμοθετήσει μηχανισμούς τέτοιους που θα επιτρέπουν τον γρήγορο επαναπατρισμό των μεταναστών.

Βασικά σημεία της ομιλίας Κόστα

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη δική μας αλληλεγγύη σε σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο και να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες των Μισέλ-Μπορέλ», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. «Πρέπει να έχουμε μια Ευρώπη που να είναι καταλύτης σταθερότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Να έχουμε μια κοινή ατζέντα για τα σύνορά μας», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι στο διάλογο με τη νότια όχθη της Μεσογείου, πρέπει να υπάρξει μια κοινή ατζέντα». «Το σύνολο των χωρών του Νότου έχει μια πολύ μεγάλη συνεισφορά για το σύνολο της ΕΕ. Υπάρχουν χώρες που έχουν ενώσει δυνάμεις για να μας δώσουν ισχύ», κατέληξε.

Βασικά σημεία της ομιλίας Σάντστεθ

«Εκφράζω την αλληλεγγύη της Ισπανίας προς τον ελληνικό λαό. Αυτή η σύνοδος είναι εξαιρετικά σημαντική. Διότι έχουμε ένα κοινό όραμα και κοινές κρίσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στο «μεσογειακό όραμα», το οποίο όπως είπε «είναι θετικό, εποικοδομητικό, ένα όραμα του μέλλοντος. Πρέπει να επανεκκινήσουμε αυτή την ευρωμεσογειακή ατζέντα».

«Σε σχέση με την μετανάστευση, προσυπογράφω τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Κόστα», σημείωσε. Στο θέμα της Τουρκίας, τόνισε: «Υπάρχουν δυσκολίες από την τουρκική πλευρά. Εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ένα μήνυμα διαλόγου. Πρέπει να παίξουμε το χαρτί της αποκλιμάκωσης. Πρέπει να δούμε ποιοι είναι οι καρποί και τα καλά σημεία στις συνομιλίες με την Τουρκία».

Με ανάρτηση στο twitter, που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος μετά το πέρας της συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη χαρά του που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά στη Μόρια», έγραψε ο Μακρόν.

Exit mobile version