Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τσαβούσογλου για Ελλάδα: “Κάποια νησιά είναι στη λάθος πλευρά”
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου για Ελλάδα: “Κάποια νησιά είναι στη λάθος πλευρά”

Τσαβούσογλου για Ελλάδα: Ο Τσαβούσογλου ζήτησε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να μην παραχωρηθεί ΑΟΖ σε ελληνικά νησιά.

Τσαβούσογλου για Ελλάδα: “Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο”, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε προκλητικά στην Επιτροπή Εξωτερικών πως “τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά αυτής της μεσαίας γραμμής, είναι στη δική μας πλευρά” και ζήτησε να μην τους παραχωρηθεί οικονομική αποκλειστική ζώνη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε μία αναδρομή στα όσα έχουν συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε, “το 2018, ξεκίνησαν οι δραστηριότητές μας στην περιοχή, η πρώτη μας γεώτρηση. Αυτό συνέβη 7 χρόνια μετά τη γεώτρηση που πραγματοποίησε η ελληνική διοίκηση”. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Όπως είπε σύμβουλοι πολιτικής στην Τουρκία και Έλληνες ηγέτες πραγματοποίησαν πολλές συναντήσεις και ως αποτέλεσμα φτάσαμε στην απόφαση “να λάβουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ του στρατού τους και του στρατού μας”.

Και πρόσθεσε: “Και επρόκειτο να κάνουμε μια κοινή δήλωση στις 7 Αυγούστου. Αλλά λίγο πριν από αυτό, δυστυχώς, η Ελλάδα ενέκρινε τη συμφωνία με την Αίγυπτο και έκανε ένα βήμα πίσω προς την επίτευξη συμφωνίας μαζί μας. Έτσι, η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διάλογο”. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι η Αθήνα έχασε την αξιοπιστία της και ισχυρίστηκε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα άρχισε να παρενοχλεί την τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη. “Αυτοί οι άνθρωποι είναι αθώοι άνθρωποι”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

“Εάν η Ελλάδα είναι πεισματάρα, τότε επιμένουμε στις δικές μας προϋποθέσεις”

Ο Τουρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Άγκυρα υποστήριξε την προσπάθεια διαμεσολάβησης της Γερμανίας. “Και εγώ, ως υπουργός Εξωτερικών, συμφώνησα να συναντηθώ. Αλλά η ελληνική πλευρά αρνήθηκε”, πρόσθεσε. Συνέχισε την τοποθέτηση του σημειώνοντας ότι η Τουρκία απάντησε θετικά στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στις 3 Σεπτεμβρίου “αλλά η Ελλάδα είπε ναι στην αρχή, αλλά αφού το εξήγησε ο γενικός γραμματέας, είπαν όχι”.

“Είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις. Εάν η Ελλάδα είναι πεισματάρα, τότε επιμένουμε και εμείς στις δικές μας προϋποθέσεις. Αγαπητά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αγαπητοί μου φίλοι. Η θέση της Τουρκίας συνάδει με το διεθνές δίκαιο” κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις