Αθήνα

°C

Τετάρτη

22

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σμύρνη – Τουρκία: Προκλήσεις δίχως τέλος και πορεία
ΚΟΣΜΟΣ

Σμύρνη – Τουρκία: Προκλήσεις δίχως τέλος και πορεία

Σμύρνη - Τουρκία: Προκλητικές δηλώσεις με αφορμή την τουρκική επέτειο για τη Σμύρνη έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας αιχμές για την Ελλάδα.

Σμύρνη – Τουρκία: Νέες προκλήσεις από την Τουρκία, αυτή τη φορά με αφορμή την επέτειο για τα 98 χρόνια κατάληψης της Σμύρνης. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε αιχμές για τη στάση της Ελλάδας και κυρίως για το ζήτημα των συνεργασιών που συνάπτει με άλλες χώρες. «Σαν σήμερα, πριν από 98 χρόνια, δεν σώθηκε μονάχα η Σμύρνη από την ελληνική καταπίεση, αλλά ολόκληρη η Ανατολία. Η Ελλάδα καταδικάστηκε σε αποζημιώσεις. Επίσης, αυτοί που εμπιστεύτηκαν άλλους, απογοητεύτηκαν στο τέλος. Τιμάμε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τους μάρτυρές μας και τους βετεράνους του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας» ανέφερε σχετικά ο Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα προκαλεί με τη στάση της στο Καστελόριζο. «Αυτοί που θέλουν να βλάψουν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτοί που προκαλούν στο Καστελόριζο, ας δουν σήμερα την αποφασιστικότητα που δείξαμε στη Σμύρνη. Η Τουρκία αποτελεί εγγύηση για όσους θέλουν ειρήνη. Είμαστε στο τραπέζι για όσους θέλουν λύσεις. Είμαστε στο πεδίο ενάντια σε εκείνους που επιδιώκουν λύσεις εκεί. Ως ένα μεγάλο κράτος που εγγυάται την ειρήνη στην περιοχή, είμαστε οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι εκείνων που θέλουν δίκαιο και ισότητα. Είμαστε ένας ακλόνητος φίλος για όσους θέλουν σχέσεις καλής γειτονίας», τόνισε ο Τσελίκ.

Στο παιχνίδι των προκλήσεων επιστρατεύτηκαν και οι «Γκρίζοι Λύκοι», πραγματοποιώντας πορεία στην Σμύρνη για τα Δωδεκάνησα. Με εμβατήρια και εμπρηστικά συνθήματα, διαδήλωσαν κατά της Ελλάδας. Επέλεξαν μάλιστα την ενάτη Σεπτεμβρίου, ημέρα που ο Κεμάλ ξεκίνησε τον μεγάλο διωγμό κατά των Ελλήνων της Σμύρνης. 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις