Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λευκορωσία διαδηλώσεις: Ραγδαίες εξελίξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Ραγδαίες εξελίξεις

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Όπως έγινε γνωστό χθες μέσω της δικηγόρου της Λουντμίλα Καζάκ, η Κολεσνίκοβα βαρύνεται τώρα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Η Μαρία Κολεσνίκοβα, μέλος του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, συνελήφθη στις 7 Σεπτεμβρίου στον δρόμο από μασκοφόρους άνδρες. Για μία ημέρα η τύχη της αγνοούταν, ώσπου έγινε γνωστό ότι κρατούταν κοντά σε συνοριακό φυλάκιο στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι Αρχές της Λευκορωσίας επιχείρησαν να την απελάσουν βίαια μαζί με άλλους δύο συλληφθέντες. Ωστόσο, η Κολεσνίκοβα για να αποφύγει την απέλαση έσκισε το διαβατήριό της και έκτοτε μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης της πρωτεύουσας Μινσκ.

Όπως έγινε γνωστό χθες μέσω της δικηγόρου της Λουντμίλα Καζάκ, η Κολεσνίκοβα βαρύνεται τώρα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. «Αυτό έγινε γνωστό αφότου την επισκέφθηκα και διάβασα την δικογραφία», δήλωσε η Καζάκ, προσθέτοντας ότι η Καλεσνίκοβα έχει «μαχητική διάθεση» και «εξακολουθεί να υποστηρίζει τις απόψεις και θέσεις που είχε». Η δικηγόρος της, η Λουντμίλα Καζάκ, δήλωσε αργότερα ότι θα προσβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου βάσει της οποίας συνελήφθη η Μαρία Καλεσνίκοβα. Από την πλευρά της η νομπελίστρια συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς κατηγόρησε την κυβέρνηση της Λευκορωσίας ότι ασκεί τρομοκρατία εναντίον του λαού της.

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Μασκοφόροι με πολιτικά συνέλαβαν πολιτικό της αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ και πάλι μασκοφόροι με πολιτική περιβολή συνέλαβαν χθες τον Μαξίμ Ζνακ, έναν πολιτικό της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία. Ο 39χρονος δικηγόρος Ζνακ είναι το τελευταίο μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης που εξακολουθεί να είναι ενεργό στη Λευκορωσία, εκτός από την βραβευμένη με Νόμπελ Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η οποία έχει έναν ρόλο επίτιμου ηγέτη του κινήματος. Όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν διαφύγει, έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τη χώρα ή έχουν συλληφθεί στη διάρκεια της καταστολής των δυνάμεων ασφαλείας του Λουκασένκο, ο οποίος επιδιώκει να διατηρηθεί στην εξουσία της πρώην αυτής σοβιετικής δημοκρατίας, όπου βρίσκεται επί 26 χρόνια.

Ο δικηγόρος του Ζνακ δήλωσε ότι η κρατική επιτροπή έρευνας πραγματοποιεί έρευνα στο σπίτι του πελάτη του, ο οποίος είναι και αντικείμενο νομικής διαδικασίας. Οι αρχές ερευνούν επίσης τα κεντρικά γραφεία του πολιτικού της αντιπολίτευσης Βίκτορ Μπαμπάρικο, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Μινσκ.

Η ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία

«Υπενθυμίζουμε στις αρχές της Λευκορωσίας ότι είναι ευθύνη τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια της κυρίας Κολέσνικοβα και όλων αυτών που κρατούνται άδικα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταδίκασε την απόπειρα απέλασης μελών της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον εξετάζει την επιβολή νέων κυρώσεων. Ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «ανησυχεί έντονα για τις αναφορές για απαγωγή και απόπειρα βίαιης απέλασης ηγετών της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία».

 

«Υπενθυμίζουμε στις αρχές της Λευκορωσίας ότι είναι ευθύνη τους να διασφαλίσουν την ασφάλεια της κυρίας Κολέσνικοβα και όλων αυτών που κρατούνται άδικα», δήλωσε ο Πομπέο. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, εξετάζουν πρόσθετες στοχευμένες κυρώσεις για να λογοδοτήσουν όσοι εμπλέκονται σε παραβιάσεις και καταστολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμη

Πομπέο: Ανώτεροι αξιωματούχοι της Μόσχας πίσω από την υπόθεση Ναβάλνι
Τσαβούσογλου: «Πριν από 98 χρόνια, σώθηκε η Σμύρνη και η Ανατολία από την ελληνική καταπίεση»
Υποψήφιος για Νομπέλ Ειρήνης ο Ντόναλντ Τραμπ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις