Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά ΝΑΤΟ: “Διάλογος μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis”
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά ΝΑΤΟ: “Διάλογος μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis”

Ελληνοτουρκικά ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα παρουσίασε στο ΝΑΤΟ στοιχεία για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ελληνοτουρκικά ΝΑΤΟ: Την ευκαιρία να παρουσιάσει επίσημα στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είχε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην έδρα της Συμμαχίας. Να σημειωθεί πως η συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ, έγινε μετά από διαβουλεύσεις και πιέσεις προς τον Γένς Στόλντεμπεργκ όπου η ελληνική πλευρά κατάφερε να βάλει στο τραπέζι την τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα είχε μια ιδιαίτερα χρήσιμη ευκαιρία ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά τα μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, η δέσμευση στο Άρθρο 1 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναφέρεται στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στην υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα τόνισε την ανάγκη άμεσης απόσυρσης του συνόλου των τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ερευνητικού “ORUÇ REIS” από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η πάγια θέση της Αθήνας ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς τις προτάσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης της ‘έντασης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ τα σχόλιά της.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ήταν προγραμματισμένη για χθες, Τρίτη, ωστόσο αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος από το ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις