Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μόρια νέα φωτιά τώρα: Πυρκαγιά ξέσπασε στο ΚΥΤ
Η ΤΡΙΤΗ ΑΠΟ ΧΘΕΣ

Μόρια νέα φωτιά τώρα: Πυρκαγιά ξέσπασε στο ΚΥΤ

Μόρια νέα φωτιά τώρα: Νέα φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στο ΚΥΤ της Μόριας, καίγοντας όσες σκηνές έχουν απομείνει.

Μόρια νέα φωτιά τώρα: Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει αυτή την ώρα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι εστίες είναι σε διάφορα σημεία του καταυλισμού της Μόριας με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν σε όλα τα σημεία. H φωτιά καίει  όσες σκηνές έχουν απομείνει με τις εικόνες καταστροφής και απόγνωσης να μην έχουν τέλος. Πάντα σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η φωτιά ξέσπασε έξω από το ΚΥΤ -που άλλωστε δεν υπάρχει πια- στις λιγοστές σκηνές που είχαν απομείνει όρθιες εκτός του χώρου. Ο ΣΚΑΪ μετέδωσε πως υπάρχουν πληροφορίες για έναν εγκλωβισμένο -κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα. Στο σημείο σημειώνονται διαρκώς εκρήξεις πιθανόν από τις φιάλες που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Παρόλα αυτά η κατάσταση στη Μόρια παραμένει τεταμένη, την ώρα που κάτοικοι με τη στήριξη δημοτικών Αρχών και παραγόντων βρίσκονται έξω από την είσοδο της δομής για να εμποδίσουν την ανακατασκευή του. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς όσους πρόσφυγες και μετανάστες ανάβουν φωτιές στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, με την ελπίδα ότι με αυτόν τον τρόπο θα φύγουν από τη χώρα. «Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν «διαβατήριο» για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση. Και τελικά να διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Έτσι, έβαλαν δεύτερη πυρκαγιά. Που κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής. Για να ξανα-αφήσουν άστεγους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με πρώτες τις οικογένειες με παιδιά. Και το έκαναν αυτό γιατί θεώρησαν ότι αν πυρπολήσουν τη Μόρια, θα φύγουν αδιακρίτως από το νησί. Τους λέμε ότι δεν κατάλαβαν. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα που ήδη μεταφέρθηκαν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμηνύοντας πως «ό,τι έχουν στο μυαλό τους όσοι έβαλαν τις φωτιές να το ξεχάσουν».

Επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας

Από κει και πέρα να αναφέρουμε ότι το απόγευμα της Τετάρτης είχε ξεσπάσει νέα φωτιά στην Μόρια μετά τα επεισόδια μεταξύ των μεταναστών και της αστυνομίας.Η φωτιά αντιμετωπίστηκε αργά τη νύχτα, με την πυροσβεστική ωστόσο να παραμένει στο σημείο. Εκεί παραμένουν και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς και χθες, για δεύτερη ημέρα, υπήρξαν επεισόδια με περίπου 1.000 μετανάστες, οι οποίοι πετούσαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, ανάβοντας νέες φωτιές. Από την φωτιά κάηκαν κι άλλες σκηνές (βρίσκονταν δεκάδες στο σημείο), με όσους μετανάστες παρέμεναν στο σημείο, να τρέχουν να σωθούν από τις φλόγες χθες το απόγευμα.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί, έκαναν αρκετά δύσκολη την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς και υπό τον φόβο αναζωπύρωσης, παραμένουν στο σημείο. Υπενθυμίζεται ότι το νησί έχει τεθεί με απόφαση Χαρδαλιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ κυβερνητικό κλιμάκιο από τους κ.κ. Μηταράκη, Θεοδωρικάκο και Αρκουμανέα που το επισκέφθηκαν επιχειρούν να βρουν λύση για τους άστεγους πρόσφυγες αλλά και την διασφάλιση της τάξης. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μηταράκης «η Μόρια όπως την ξέραμε δεν μπορεί να συνεχίσει». Διεμήνυσε ότι φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών δεν θα γίνουν ανεκτά ενώ ενημέρωσε ότι οι άστεγοι θα φιλοξενηθούν σε πλοία και σκηνές.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λέσβος μετά από εντολή Χαρδαλιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται και η επίσημα η Λέσβος με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μόρια και είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς οι εγκαταστάσεις της δομής φιλοξενίας. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση το νησί βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για λόγους δημοσίας υγείας, ενώ η εν λόγω κήρυξη  ισχύει από σήμερα 09-09-2020 και για τέσσερις μήνες.

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1303616674902540288?s=20

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις