Μετανάστες Μόρια: Χιλιάδες άνθρωποι σε δρόμους και χωράφια – Χάος μετά τη φωτιά

ΕΛΛΑΔΑ

Μετανάστες Μόρια: Χιλιάδες άνθρωποι σε δρόμους και χωράφια – Χάος μετά τη φωτιά

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μετανάστες Μόρια: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Λέσβος για τους επόμενους τέσσερις μήνες, μετά την φωτιά και τα επεισόδια της Τρίτης στην Μόρια που συνεχίστηκαν και το βράδυ της Τετάρτης καταστρέφοντας ό,τι είχε απομείνει όρθιο στο κέντρο υποδοχής.

10.09.2020 | 08:47

Μετανάστες Μόρια: Στις φλόγες τυλίχθηκε για δεύτερο βράδυ ο προσφυγικός καταυλισμός της Μόριας στη Μυτιλήνη, αποτελειώνοντας στην ουσία ό,τι είχε μείνει όρθιο από τις μεγάλες φωτιές της νύχτας της Τρίτης. Χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, γυναίκες και μικρά παιδιά, αναγκάστηκαν να κοιμηθούν τη νύχτα δίπλα στα καμένα, σε χωράφια, δρόμους, πάρκινγκ και σε μαγαζιά καθώς οι προσωρινοί χώροι διαμονής τους καταστράφηκαν εντελώς. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που πέρασαν τη νύχτα δίπλα σε κάδους σκουπιδιών. Οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν επέτρεψαν οι μετανάστες να μετακινηθούν προς την ενδοχώρα, ενώ αρκετές φορές έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση κάνοντας λόγο για υγειονομική βόμβα καθώς 35 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μόλις 8 από αυτούς έχουν εντοπιστεί. Μάλιστα, αργά το βράδυ ξέσπασαν και επεισόδια μεταξύ προσφύγων και μεταναστών και αστυνομικών. Οι ομάδες των ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την περιοχή όλων των γύρω χωριών και προσπαθούν να τους εμποδίσουν να μετακινηθούν προς την πόλη, με τους πρόσφυγες και μετανάστες να αντιδρούν και να συνεχίζεται η ένταση, η οποία αναμένεται να κρατήσει μέχρι και το πρωί, όταν και θα αποφασιστεί από την πολιτεία για το πού θα μεταφερθούν οι άνθρωποι αυτοί.

Δείτε εικόνες από drone με την καταστροφή στη Μόρια

Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων τόσο για τους πρόσφυγες-μετανάστες της Μόριας, όσο και για τον τοπικό πληθυσμό. Mήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εκφράζω τη λύπη μου για τα γεγονότα. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας».

Δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσαν για προσωρινή φιλοξενία, ενώ ετοιμάζεται μία γρήγορη κατασκευή. Συγχρόνως ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί με ταχύ ρυθμό πολλά τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους του νησιού. Παράλληλα, εστάλησαν στο νησί τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ, με σκοπό να αποκατασταθεί πλήρως ο έλεγχος της κατάστασης. Ο πολύπαθος τοπικός πληθυσμός αποφασίστηκε να ενισχυθεί με «μετακίνηση πόρων», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, ενώ παράλληλα, «θα υπάρξει μεγάλη βοήθεια και από την Ευρώπη».

Με τσάρτερ απομακρύνονται τα ασυνόδευτα

Εντωμεταξύ, με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν σήμερα Πέμπτη και την Παρασκευή από τη Μυτιλήνη τα 408 τελευταία ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας. Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πως η νέα εστία φωτιάς ξέσπασε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα της Τετάρτης και έκαψε σκηνές που δεν είχαν καεί από την προηγούμενη πυρκαγιά, με το ΚΥΤ να έχει καταστραφεί πλέον ολοσχερώς. Στις σκηνές υπήρχαν γκαζάκια και φιάλες υγραερίου, τα οποία δημιουργούν εκρήξεις, με την Πυροσβεστική να είναι επί ποδός.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρο το νησί έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα στον καταυλισμό. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίαςη Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου,για λόγους δημόσιας υγείας». Η κήρυξη αυτή θα χύσει για τέσσερις μήνες.

Μηταράκης: Τα φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα

Για φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία δεν θα μείνουν ατιμώρητα, έκανε λόγο νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στην Μυτιλήνη για την κατάσταση στη Μόρια. «Φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα», τόνισε ο κ. Μηταράκης, λέγοντας ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω εντοπισμού κρουσμάτων.

Μητσοτάκης: Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί

Ο πρωθυπουργός με δήλωσή του εξέφρασε τη θλίψη του για τα όσα συνέβησαν στο ΚΥΤ της Μόριας , δηλώνοντας ταυτόχρονα πώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση διότι όπως εξηγεί υπάρχει σοβαρό ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας στην περιοχή. «Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας», αναφέρει στην δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

«Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά. Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Αύριο θα επισκεφθεί την Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή».

Μόρια: Πολλοί οι θετικοί

Οι πρόσφατοι έλεγχοι αποκάλυψαν τελικά ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός μεταναστών, οι οποίοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να διαταχτεί καραντίνα εντός του Κέντρου. Συγκεκριμένα, οι φορείς και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί τους κλήθηκαν να τεθούν σε καραντίνα για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Πολλοί από αυτούς αρνήθηκαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οι ταραχές και η φωτιά. Μία μεγάλη ομάδα μεταναστών νεαρής ηλικίας επιτέθηκε κατά των λίγων αστυνομικών που φυλάνε το κέντρο, με αποτέλεσμα τα επεισόδια να γενικευτούν.

Στο νησί ο Σχοινάς

Σήμερα μεταβαίνει εκτάκτως στο νησί ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Την άφιξή του ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Είμαι βαθιά λυπημένη από τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας. Το Κολέγιο ενημερώθηκε σήμερα το πρωί. Ζήτησα από τον αντιπρόεδρο, Μαργαρίτη Σχοινά να ταξιδέψει στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε, μαζί με τα κράτη-μέλη. Προτεραιότητά μας είναι ασφάλεια όσων έμειναν χωρίς στέγη».

Ο ίδιος ο κ. Σχοινάς επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και εξέφρασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μέσω μίας ανάρτησης. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες», έγραψε στο Twitter ο κ. Σχοινάς.
Την ίδια ώρα, ο Σαρλ Μισέλ δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μέσα για να στηρίξει το έργο των ελληνικών αρχών στη Μόρια και γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται σε επικοινωνία μαζί τους.

Στη Μυτιλήνη ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Είχε προηγηθεί η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, ανέφερε σε συνεντεύξεις του ότι εξετάζεται και το σενάριο εξωγενούς παράγοντα στην πρόκληση της φωτιάς και για τον λόγο αυτό δόθηκε εντολή να ενεργοποιηθεί το δίκτυο πληροφοριών της ΕΥΠ, ο διοικητής της οποίας ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην κατάσταση έκανε λόγο για ζήτημα εθνικής ασφάλειας. «Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά, τόνισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως η κατάσταση αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας.

Όταν πάντως τα δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν να ελέγξουν την πυρκαγιά και να σώσουν το κέντρο, ομάδα νεαρών εξεγερμένων έστησαν οδοφράγματα και πετούσαν πέτρες στους πυροσβέστες, βρίζοντας χυδαία την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν τα πυροσβεστικά οχήματα να μην μπορέσουν να φτάσουν εγκαίρως στο σημείο της πυρκαγιάς και να επέλθει η καταστροφή.

Exit mobile version