Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καστελόριζο Τουρκία: Ακραία προπαγάνδα και fake news
ΕΛΛΑΔΑ

Καστελόριζο Τουρκία: Ακραία προπαγάνδα και fake news

Καστελόριζο Τουρκία: Συνεχή συμβάντα, πριν από την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελόριζο.

Καστελόριζο Τουρκία: Το Καστελόριζο πολιορκείται εσχάτως από Τούρκους δημοσιογράφους, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη της της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για την επέτειο της απελευθέρωσής του. Είτε από στεριά, είτε από θάλασσα αλλά ακόμα και με παραπέντε Τούρκοι δημοσιογράφοι προσπαθούν να μεταδώσουν τα περί τάχα παράνομης στρατικοποίησης της περιοχής, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open Tv.

Στα προβοκατόρικα ρεπορτάζ τους αναζητούν Έλληνες στρατιώτες είτε με τηλεοπτικά πλάνα, είτε με φωτογραφίες, ώστε να στηρίξουν όσα ψευδώς υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση περί παράνομης στρατικοποιήσης στο Καστελόριζο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι ΤΡΤ μεταφέρει θολές εικόνες από Ελληνες στρατιώτες να επισκευάζουν κεραία στο νησί, ενώ σε άλλο θέμα, ρεπόρτερ πάνω σε παραπέντε μεταδίδει ότι φέρι μποτ κινούνται στην περιοχή γεμάτα Ελληνες στρατιώτες!

«Θέλει με κάθε τρόπο να δημιουργήσει φόβο στην Ελλάδα ότι μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να καταληφθεί το Καστελόριζο ώστε να μας σύρει σε μία διαπραγμάτευση» είπε στο Open Tv, o διεθνολόγος, Γιώργος Φίλης.

Καστελόριζο Τουρκία: «Κατασκήνωση» από το φιλο-κυβερνητικό κανάλι Αλ Χαμπέρ

Συνεργείο του φιλο-κυβερνητικού καναλιού Α Χαμπέρ έχει «κατασκηνώσει» τις τελευταίες ημέρες σε σκάφος 500 μέτρα από το Καστελόριζο και καταγράφει νυχθημερόν τις ελληνικές κινήσεις της Ελλάδας γύρω από το νησί. Από το πρωί της Τρίτης μεταδίδει ζωντανά εικόνες με Έλληνες κομάντο να περιπολούν με τα σκάφη τους το Καστελόριζο, καθώς και πλοίο, το οποίο φέρεται να μεταφέρει μεγάλο αριθμό Ελλήνων δημοσιογράφων στο νησί, κάνοντας λόγο για νέες προβοκάτσιες της Ελλάδας στο νησί. «Μετά τις κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα πανικοβλήθηκε και συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρεται.

Από την άλλη, το πρακτορείο DHA δείχνει την τουρκική κινητικότητα στις ακτές του Κας, απέναντι από το Καστελόριζο, επισημαίνοντας ότι αντιτορπιλικά και σωστικά σκάφη βρίσκονται στην περιοχή για λόγους προστασίας, μετά τις Navtex για το Oruc Reis.

Καστελόριζο Τουρκία: Στο στόχαστρο του Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όλο αυτό το διάστημα έχει βάλει στο στόχο το Καστελόριζο καθώς θέλει σχηματίσει μία εικόνα με ένα νησί το οποίο είναι αποκομμένο και απομονωμένο από την Ελλάδα. Ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζει ότι ένα κομμάτι γης, ένας βράχος δεν μπορεί να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας. Έτσι λοιπόν γίνεται μία προσπάθεια από την Άγκυρα να αποκόψει το Καστελόριζο από τον ελληνικό κορμό για να πειστεί η Ευρώπη ότι πρόκειται για κομμάτια βράχων και δεν θα πρέπει να ασχολείται κανείς. Όμως ο απώτερος στόχος είναι άλλος. Συγκεκριμένα η Άγκυρα όταν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα δείχνει την άλλη πλευρά παράλογη και υπερβολική.

Μήνυμα Πέτσα για την επίσκεψη της ΠτΔ

Υπάρχουν διάφορα φόρα που έχει τη δυνατότητα η Τουρκία να επιλέξει για να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και τις ενέργειες που κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για μια ευρύτερη πολυμερή διάσκεψη. «Άρα, έχει πολλά επίπεδα η Τουρκία που μπορεί να προχωρήσει και ελπίζουμε να το κάνει» πρόσθεσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha το βράδυ της Τρίτης. Αναφερόμενος στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο, ο κ. Πέτσας είπε ότι είναι μια σημαντική ημερομηνία η 13η Σεπτεμβρίου για το νησί και με την ευκαιρία των εορτασμών θα είναι εκεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Δεν διανοούμαστε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε πρόκληση σε αυτό το επίπεδο. Θα είναι μια άλλου επιπέδου κλιμάκωση, αν συμβεί κάτι τέτοιο από την Τουρκία και δεν ανησυχούμε για αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι η ρητορική και οι ενέργειες της Τουρκίας να βγουν σιγά – σιγά στην άκρη» συμπλήρωσε.

Ως προς τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σημείωσε πως «είμαστε στο επίπεδο που οι δύο ηγέτες θα καθίσουν στο τραπέζι να δουν όλη την προετοιμασία που έχει γίνει από τα αρμόδια υπουργεία, Εξωτερικών και Άμυνας. Και τα σκέλη της αμυντικής συνεργασίας από τη μία πλευρά και το εξοπλιστικό από την άλλη».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δεν θα υπάρχουν υπογραφές, αλλά ένας σαφής οδικός χάρτης για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Μητσοτάκης: Δεν γίνεται διάλογος υπό καθεστώς απειλών

Στο μεταξύ, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) με τους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπειών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συμμετέχοντες, ανάμεσά τους και οι αντιπρόεδροι της Κ.Ο. του ΕΛΚ, εξέφρασαν την ομόθυμη στήριξή τους στις ελληνικές θέσεις. Μάλιστα, το κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα, σε ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι «η Τουρκία ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις