Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λευκορωσία διαδηλώσεις: Σε λευκορωσικό έδαφος η απαχθείσα Μαρία Κολεσνίκοβα
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Σε λευκορωσικό έδαφος η απαχθείσα Μαρία Κολεσνίκοβα

Λευκορωσία διαδηλώσεις: H ξανθιά γυναίκα με τα κοντά μαλλιά, που συντόνιζε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, απήχθη χθες στο Μινσκ από κουκουλοφόρους.

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η Μαρία Κολεσνίκοβα, η οποία απήχθη χθες στο περιθώριο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μινσκ από κουκουλοφόρους που επέβαιναν σε βαν, κρατείται στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας. Ειδικότερα, αξιωματούχος της λευκορωσικής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων ανέφερε πως χθες τρεις Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί επιχείρησαν να περάσουν τους μεθοριακούς ελέγχους στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας με μία BMW. «To αυτοκίνητο ξαφνικά άρχισε να επιταχύνει απότομα με την Κολεσνίκοβα να βγαίνει από το όχημα. Τώρα βρίσκεται υπό κράτηση», ανέφερε.

Η Ουκρανία από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι μόνο οι δύο άντρες βρίσκονται στο έδαφός της, χαρακτηρίζοντας μέσω του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Αντόν Γκεράσενκο, την αποχώρηση των δύο ανδρών ως «βίαιη απέλαση». «Η Μαρία Κολεσνίκοβα δεν μπορούσε να απελαθεί από τη Λευκορωσία, επειδή αυτή η γενναία γυναίκα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την απέλασή της από τα σύνορα», έγραψε ο Γκερασένκο σε ανάρτησή του στο Facebook. «Η Μαρία έμεινε στο έδαφος της Λευκορωσίας». Η 38χρονη γυναίκα φέρεται να έσκισε το διαβατήριό της στα σύνορα για να μην εισέλθει στην Ουκρανία.

Γερμανική αντίδραση

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η κυβέρνηση του Βερολίνου κάλεσε χθες τον πρόεδρο να δώσει εξηγήσεις για το συνέβη στην ξανθιά πολιτικό της αντιπολίτευσης. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Bild» εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης για την τύχη της Μαρίας επισημαίνοντας ότι «οι συνεχιζόμενες συλλήψεις και η καταστολή είναι απαράδεκτες». Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της Κυριακής συνελήφθησαν πάνω από 633 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Ποια είναι η Μαρία Κολεσνίκοβα

Η 38χρονη Μαρία εκτός από πολιτικός είναι και μουσικός. Ήταν δασκάλα φλάουτο σε Γυμνάσιο της Λευκορωσίας και είχε παίξει στην Εθνική Ακαδημαϊκή Ορχήστρα Συναυλιών της χώρας. Αποφοίτησε από την κρατική ακαδημία της Λευκορωσίας ως μαέστρος ενώ στην Στουτγάρδη της Γερμανίας συνέχισε τις μουσικές της σπουδές. Στη δεκαετία του 2010, οργάνωσε πολιτιστικά προγράμματα μεταξύ Γερμανίας και Λευκορωσίας.

Τον Μάιο του 2020, εντάχθηκε στην προεδρική εκστρατεία του Βίκτορ Μπαμπάρικα και εργάστηκε ως επικεφαλής της εκστρατείας του. Στις 19 Αυγούστου, προσχώρησε στο επταμελές προεδρείο του Συμβουλίου Συντονισμού της Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια, που είχε θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Τον περασμένο μήνα, η Μαρία Κολεσνίκοβα είχε δηλώσει στο BBC, ότι «δεν κάνει αγώνα για την εξουσία» αλλά «αγώνα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τον σεβασμό». Τόνισε επίσης ότι αυτή και η ομάδα της είχαν αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσουν σωματοφύλακες.

Η ομάδα των τριών

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρία Κολεσνίκοβα είναι μία από τις τρεις γυναίκες που ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του Λουκασένκο μετά τις αμφιλεγόμενες εκλογές. Και η μόνη που παραμένει ακόμα στη χώρα. Οι άλλες δύο είναι η Βερόνικα Τσέκαλο και η υποψήφια για την προεδρία Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια.

Δείτε ακόμη

Οι αρχές της Λευκορωσίας «εξαφάνισαν» ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης
Βγήκε από το τεχνητό κώμα ο Αλεξέι Ναβάλνι
Ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μπάιντεν “ηλίθιο” – “Πριν τις εκλογές το εμβόλιο του κορονοϊού”

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις