Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βασίλης Σπανάκης: Παρέμβαση υπέρ των δικηγόρων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Σπανάκης: Παρέμβαση υπέρ των δικηγόρων

Βασίλης Σπανάκης: Την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου προς όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ. για τους δικηγόρους ζητά ο βουλευτής.

Βασίλης Σπανάκης: Την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου προς όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ. με την οποία να ορίζεται ρητά πως η είσοδος των δικηγόρων σε όλα τα Δημόσια καταστήματα της χώρας επιτρέπεται ελεύθερα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ν.4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων» και κάθε άλλη ισχύουσα σχετική διάταξη και εγκύκλιος, ζητάει ο Βουλευτής Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη.

«Κατά το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης η οποία προκάλεσε πολλές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών της χώρας, έχει προκληθεί σύγχυση σχετικά με το θεσμοθετημένο δικαίωμα για ελεύθερη είσοδο των δικηγόρων σε όλα τα Δημόσια Καταστήματα χωρίς κανένα περιορισμό. Για τον λόγο αυτό καθίσταται επιτακτική η ανάγκη ενημέρωσης όλων των Διευθύνσεων των Δημόσιων Υπηρεσιών και των Ν.Π.Δ.Δ. πως οποιαδήποτε ρύθμιση ορίζει διαφορετικό ωράριο εισόδου για τους δικηγόρους από όσα ορίζονται στην κείμενη νομοθεσία και τις σχετικές εγκυκλίους, δεν ισχύει», επισημαίνει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο τομέα της Αθήνας.

 

Τι αναφέρει ο κώδικας δικηγόρων

«Στο άρθρο 34 παρ. 2 του Ν.4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων» (Α’ 208), ρητά αναφέρεται πως “Η είσοδος στα Υπουργεία και στα Δημόσια καταστήματα επιτρέπεται ελεύθερα στους δικηγόρους με επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό”. Η σχετική εγκύκλιος ΔΙΑΔΠ/Φ.Β. 10/27509/2013 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα “Είσοδος των Δικηγόρων στις Δημόσιες Υπηρεσίες”, επίσης διευκρινίζει ότι “οποιαδήποτε ρύθμιση ορίζει διαφορετικό ωράριο εισόδου των δικηγόρων σε φορείς του Δημοσίου παύει να ισχύει”», αναφέρει ο κ. Σπανάκης

Παράλληλα, σημειώνει: «Να σημειωθεί επίσης πως οι δικηγόροι δικαιούνται να προσέρχονται στις Δημόσιες Υπηρεσίες και στα Ν.Π.Δ.Δ. αντί του πολίτη / πελάτη τους και για λογαριασμό αυτού προς διεκπεραίωση υποθέσεων, κατάθεση και υπογραφή αιτήσεων, παραλαβή εγγράφων διοικητικών υπηρεσιών κλπ. Μερικές από τις Υπηρεσίες που πολύ συχνά προσέρχονται οι δικηγόροι για λογαριασμό του πελάτη τους είναι ο ΕΦΚΑ, το Ειδικό Ληξιαρχείο, οι ΔΟΥ, η Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης κ.α».

Ο κ. Σπανάκης ρωτάει τους κ.κ. Υπουργούς:

Προτίθεστε να προχωρήσετε στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου προς όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ. με την οποία να ορίζεται ρητά πως η είσοδος των δικηγόρων σε όλα τα δημόσια καταστήματα της χώρας επιτρέπεται ελεύθερα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο ν.4194/2013 «Κώδικας Δικηγόρων» και κάθε άλλη ισχύουσα σχετική διάταξη και εγκύκλιος;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις