Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας: Η εκτίμηση του καθηγητή Συρίγου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας: Η εκτίμηση του καθηγητή Συρίγου

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας: Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής Αγγελος Συρίγος μιλάει για το πόσο πιθανό θεωρεί ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

Θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας: Ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αγγελος Συρίγος, βαθύς γνώστης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, αν και δηλώνει περισσότερο αισιόδοξος από ότι πριν, δεν αποκλείει- μιλώντας στο TheToc- θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, έστω και “κατά λάθος”. Ετσι ερμηνεύει και την πρόσφατη αποκάλυψη της DieWelt για τον διάλογο του Ερντογάν με τους στρατηγούς. Οτι ήταν ένα μήνυμα στην Ελλάδα ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι αποφασισμένος να φθάσει στα άκρα. Τώρα μπορεί να μην θέλει θύματα, σε επόμενη φάση μπορεί να θέλει.

“Είμαστε έτοιμοι για το καλύτερο και για το χειρότερο” σημειώνει ο Αγγελος Συρίγος, αν και δηλώνει περισσότερο αισιόδοξος από ότι στο παρελθόν. Και αυτό εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που έχουν ασκηθεί στον Ερντογάν από όλες τις πλευρές. Κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι το μήνυμα του Τράμπ στον Ερντογάν ήταν να κάνει πίσω. Να μην του δημιουργήσει πρόβλημα προεκλογικά. Ενώ αποδίδει μεγάλη σημασία στον ρόλο της Γαλλίας, που έχει αποφασίσει να καλύψει το κενό των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. “Περιμένω κάτι θεαματικό από τη Γαλλία”, λέει για την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Μακρόν, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής.

Απαισιοδοξία για τις κυρώσεις

Ο Άγγελος Συρίγος σημειώνει ότι ο Ερντογάν πιθανώς να ψάχνει μια συμβολική νίκη στα σημεία- ίσως και ένα θερμό επεισόδιο- για να αποδεχθεί τον διάλογο. Ισως αυτό να είναι η παροχή αδειών ανατολικά της Κρήτης και νοτίως της Ρόδου και της Καρπάθου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην κρατική εταιρεία της Τουρκίας για γεωτρήσεις. Πιθανώς όμως να μην βγάλει το Oruc Reis- για να δείξει την καλή του θέληση- και να καθίσει έτσι στο τραπέζι του διαλόγου. Όσο για τις περίφημες κυρώσεις των Ευρωπαίων στην Τουρκία δηλώνει απαισιόδοξος. Η Ευρώπη δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία. Μπορεί να την τσούξει αλλά όχι να την γονατίσει όπως οι ΗΠΑ το Ιράν. Κυρίως στέλνει μηνύματα..

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις