Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λευκορωσία διαδηλώσεις: Κρατική καταστολή και βία
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Κρατική καταστολή και βία

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Oι λευκορωσικές αρχές έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων που γίνονται στη χώρα. Χθες δεκάδες χιλιάδες πολίτες πορεύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μινσκ, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Φύγε!» και «Ρουφιάνε!».

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας, συνολικά 633 άνθρωποι συνελήφθησαν χθες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, που συνεχίζονται για τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα. Οι διαδηλωτές στρέφονται κατά της 6ης επανεκλογής στο προεδρικό αξίωμα της χώρας του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1994. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 9ης Αυγούστου ο Λουκασένκο κέρδισε με το συντριπτικό 80%, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει το αποτέλεσμα ως προϊόν νοθείας.

Από την πλευρά τους οι λευκορωσικές αρχές έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων που γίνονται στη χώρα. Χθες δεκάδες χιλιάδες πολίτες πορεύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Μινσκ, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Φύγε!» και «Ρουφιάνε!». Οι αρχές είχαν τοποθετήσει συρματοπλέγματα στους δρόμους και ανέπτυξαν οχήματα του στρατού, βαν, κανόνια νερού, αστυνομικούς με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και αστυνομικούς με πολιτικά που φορούσαν μάσκες και έκαναν χρήση γκλομπ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Καταστολή και βία

Κατά γενική ομολογία, η βίαιη μεταχείριση των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται να σημαδεύει μια κλιμάκωση από τις Αρχές έπειτα από εβδομάδες μιας σχετικής αυτοσυγκράτησης. Μάλιστα, τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει πως ορισμένοι διαδηλωτές πηδούσαν στον ποταμό Σβίσλακ για να γλιτώσουν από την αστυνομία στο Μινσκ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης έξω από την πρωτεύουσα. Στην πόλη Μπρεστ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, γυναίκες φώναζαν «Ντροπή» σε μασκοφορεμένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που απομάκρυναν ανθρώπους με τη βία.

 

 

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Γιούρι Καράγεφ υπεραμύνθηκε των ενεργειών των δυνάμεων ασφαλείας. «Μιλάνε για βαναυσότητα της λευκορωσικής αστυνομίας, και θέλω να πω το εξής: πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν πιο ανθρώπινοι, συγκρατημένοι και ψύχραιμοι αστυνομικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στους Financial Times, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίσιους κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία και να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιρροή, σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να υπονομεύσει την αξιοπιστία της εξωτερικής της πολιτικής.

 

 

Ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης εγκατέλειψε τη Λευκορωσία

Η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία και εξέχουσα μορφή του Συντονιστικού Συμβουλίου που διοργανώνει τις κινητοποιήσεις κατά του Αλεξάντερ Λουκασένκo, Όλγκα Κοβάλκοβα, κατέφυγε στην Πολωνία, καταγγέλλοντας ότι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της, έπειτα από απειλές ότι όσο μένει στη χώρα θα συλλαμβάνεται διαρκώς και «επ’ αόριστον». Η Κοβάλκοβα είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 ημερών στις 25 Αυγούστου με κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του πολιτεύματος. Όπως είπε, οι αρχές την προειδοποίησαν ότι θα συλλαμβανόταν και άλλες φορές αν δεν έφευγε από τη χώρα. «Εκπρόσωποι της πολιτοφυλακής και του υπουργείου Εσωτερικών της Λευκορωσίας ήρθαν και μου είπαν ότι αν δεν συμφωνούσα να φύγω, θα βρισκόμουν αντιμέτωπη με μακρές συλλήψεις… Ότι θα υπήρχαν περισσότερες συλλήψεις, επ’ άπειρον», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.

 

 

Ουσιαστικά, υποστήριξε ότι την απέλασαν. «Ήρθαν στο κέντρο προσωρινής κράτησης όπου με είχαν σε απομόνωση, μου έδωσαν ένα καπέλο, μια μάσκα και με έβγαλαν από τη φυλακή, με έβαλαν να ξαπλώσω στην πίσω θέση ώστε να μην βλέπω τίποτα», είπε, εξηγώντας ότι μεταφέρθηκε στα σύνορα, όπου εισήλθε στην Πολωνία από το συνοριακό πέρασμα Κουζνίτσα-Μπρούζγκι προτού ταξιδέψει στη Βαρσοβία. «Όλα αυτά δεν θα με σταματήσουν, θα συνεχίσω να δρω πολιτικά και σκοπεύω να επιστρέψω στη Λευκορωσία για να συνεχίσω τις δραστηριότητές μου», είπε η Κοβάλκοβα.

 

Και η Τιχανόφσκαγια στην Πολωνία

Η Κοβάλκοβα έφθασε στην Πολωνία την ίδια ημέρα που οι πολωνικές αρχές επιβεβαίωσαν πως η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία την Τετάρτη, όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι. Η Τιχανόφσκαγια, που ήταν υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας, έφυγε το βράδυ των εκλογών, λέγοντας ότι φοβάται για τη ζωή της και τη ζωή των παιδιών της, ενώ ο σύζυγός της, τον οποίο αντικατέστησε ως υποψήφια στις εκλογές είναι φυλακισμένος.

 

 

Δείτε ακόμη

Ο Ερντογάν κάνει μάθημα στην Ευρώπη – “Μην… προκαλείτε”
Η ελληνογαλλική συμμαχία εκνευρίζει την Άγκυρα – Μια “ανάσα” πριν τη συμφωνία
Τα… παράπονα Ερντογάν στη Μέρκελ – Τι απάντησε η Καγκελάριος για Μακρόν και Μητσοτάκη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις