Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έπος του 40 νεκροί: Ιστορική δικαίωση για 1.600 Έλληνες στρατιώτες
ΕΛΛΑΔΑ

Έπος του 40 νεκροί: Ιστορική δικαίωση για 1.600 Έλληνες στρατιώτες

Έπος του 40 νεκροί: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 14.000 πεσόντες, για τα 80 χρόνια από το Έπος του ’40.

Έπος του 40 νεκροί: Μια σημαντική στιγμή ιστορικής δικαίωσης πλησιάζει με το άνοιγμα του ομαδικού τάφου στην Πρεμετή με τους 1.600 πεσόντες του έπους του 1940, που προανήγγειλε ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας. Σε αυτή τη φάση γίνεται προεργασία για το άνοιγμα του τάφου, ενώ πάνω σε τμήμα του, το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα έχτισε αθλητικές εγκαταστάσεις. Όλα τα σχετικά ζητήματα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που προεδρεύει ο Υποναύαρχος Δημήτριος Μήλας.

Πέραν του ομαδικού τάφου στην Πρεμετή, διαπιστώθηκε ότι προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της εθνικής εκκρεμότητας με τους χιλιάδες άταφους πεσόντες, κατά το Έπος 1940 – 41, στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου. Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την επέκταση του Στρατιωτικού Κοιμητηρίου της Κλεισούρας, για την εναπόθεση των οστών των πεσόντων, που παραμένουν άταφοι.

Έπος του 40 νεκροί: Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα 80 χρόνια

Επίσης, καθορίστηκε το πλαίσιο του εορτασμού για τα 80 χρόνια από το Έπος 1940 – 41 με εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 14.000 μαχητές, που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, λαμβάνοντας υπόψη τις υγειονομικές συνθήκες της πανδημίας. Στη συνάντηση παρέστη ο Λάμπρος Κακίσης, στον οποίο η Ένωση Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 απένειμε τιμητική διάκριση για την σημαντική του συμβολή στην εκκρεμότητα με τους άταφους πεσόντες, από τη θέση του Γενικού Προξένου Αργυροκάστρου και την ουσιαστική συμπαράσταση στην ελληνική ομογένεια της Βορείου Ηπείρου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι: Δημήτρης Μήλας Υποναύαρχος Π.Ν, Ιωάννης Πάττας Αρχιπλοίαρχος Π.Ν, Σπυρίδων Σκουρτσίδης Πλωτάρχης (Ε) Π.Ν και Γιακουμής Δημήτρης, Λοχαγός. Από το Δ.Σ. της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων κατά το Έπος 1940 -41 παρόντες ήταν οι Γεώργιος Νούλας, Γιάννης Κοροδήμος, Γεωργία Γούλα και Αννα Τσίμου.

Δείτε ακόμη

Ξέσπασμα Κικίλια: Οσοι αρνούνται τη μάσκα, να κάνουν μια επίσκεψη στα Παίδων και στις Εντατικές
Αυτές είναι οι μάσκες που θα μοιραστούν στα σχολεία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις