Λευκορωσία διαδηλώσεις: Μια γιαγιά κερδίζει τις εντυπώσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Μια γιαγιά κερδίζει τις εντυπώσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Η 73χρονη Nina Bahinskaya έχει γίνει το πρόσωπο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ενάντια στον Λουκασένκο.

05.09.2020 | 09:20

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Καθώς οι διαδηλώσεις στη σλαβική χώρα ενάντια στην 6η επανεκλογή Λουκασένκο στο προεδρικό αξίωμα συνεχίζονται για τέταρτη εβδομάδα, νέα πρόσωπα και ιστορίες έρχονται στο προσκήνιο για τον αγώνα των πολιτών για πολιτικές ελευθερίες. Το τελευταίο διάστημα σε πρότυπο για τους διαδηλωτές έχει εξελιχθεί μια γιαγιά, η 73χρονη Nina Bahinskaya. Η τελευταία έκανε αίσθηση όταν προβλήθηκε ένα βίντεο, που τη δείχνει να αντιδρά έντονα όταν αστυνομικοί της παίρνουν την σημαία που κρατά. Η 73χρονη διαδηλώτρια είχε μία ερυθρόλευκη σημαία, η οποία πλέον απαγορεύεται στην Λευκορωσία.

Αδύναμη αλλά αποφασιστική, η 73χρονη αρνείται να παραδοθεί και συνεχίζει να διαμαρτύρεται για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία. Η ίδια συμμετέχει αδιάκοπα σε διάφορες διαδηλώσεις από το 1988, και παρά την άνευ προηγουμένου αστυνομική βία εναντίον διαδηλωτών, ξεχωρίζει καθώς είναι ενεργή απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους του Μινσκ.

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Έκκληση για διάλογο

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Συντονισμού της Λευκορωσικής αντιπολίτευσης κάλεσε προχθες Πέμπτη τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο σε διάλογο προκειμένου να βρεθεί λύση στην τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Η έκκληση της λευκορωσικής αντιπολίτευση έγινε μέσω ανάρτησης σε διαδικτυακό μέσο που ελέγχει. «Το Συμβούλιο Συντονισμού συνεχίζει τις εργασίες του, αλλά απαιτούμε επίσης να σταματήσει η πίεση. Ζητούμε διάλογο και επίλυση των πραγματικών συγκρούσεων και απειλών». Με τη χρήση της λέξης «πίεση» το Συμβούλιο εννοούσε την παράταση κατά 15 ημέρες της κράτησης της Όλγα Κοβάλκοβα και του Σεργκέι Ντιλίβσκι, ηγετικών μελών της προεδρίας του.

Μάλιστα, το Συμβούλιο πρόσθεσε: «Ο διάλογος είναι η μόνη σωστή λύση στην τρέχουσα κατάσταση και η μόνη δυνατή έξοδος από την πολιτική κρίση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Λουκασένκο πρέπει να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και να αρχίσει τον διάλογο αντί να συλλάβει περισσότερους ανθρώπους». Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο δημιουργήθηκε μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου για την επίβλεψη της μεταβίβασης εξουσίας, αφού η αντιπολίτευση απέρριψε την επανεκλογή του κ. Λουκασένκο, καταγγέλλοντας το αποτέλεσμα ως προϊόν νοθείας.

Δείτε ακόμη

Στο Μινσκ ο Ρώσος πρωθυπουργός με εντολή Πούτιν
ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ουκρανία στο στόχαστρο της Μόσχας για την κατάσταση στη Λευκορωσία
Λευκορωσία: Μια αναλογία που τρομάζει τον Πούτιν
Ένωση της Λευκορωσίας με την Ουκρανία ονειρευόταν ο Λουκασένκο
Αλεξάντερ Λουκασένκο: O τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης
Exit mobile version