Τσαβούσογλου Ελλάδα: Αιχμηρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου Ελλάδα: Αιχμηρή απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τσαβούσογλου Ελλάδα: Το σχόλιο της Αθήνας, μέσω διπλωματικών πηγών, δεν άργησε να έρθει.

04.09.2020 | 15:06

Τσαβούσογλου Ελλάδα: Αιχμηρά, κατηγορώντας τον για ψέματα, σχολιάζει η Αθήνα τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ έλεγε την αλήθεια για τη συμφωνία για έναρξη διαλόγου, και όχι η Ελλάδα. Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε χθες από τη δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ ότι Αθήνα και Αγκυρα συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο επί τεχνικών θεμάτων, κάτι που αμέσως διέψευσε η Αθήνα λέγοντας ότι ήταν μια πρόταση που έγινε σε κατώτερο επίπεδο και όχι στον πρωθυπουργό ή τον ΥΠΕΞ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανήλθε σήμερα προκλητικά, λέγοντας ότι η Ελλάδα λέει ψέματα και όχι ο Γενς Στόλτενμπεργκ και υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα είπε «ναι» στον διάλογο και μετά έκανε πίσω.

Το σχόλιο της Αθήνας, μέσω διπλωματικών πηγών, δεν άργησε να έρθει: «O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως “συνομιλίες” μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο (και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.

Εν τω μεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίτερα σήμερα απέστειλε σαφές μήνυμα στον Ερντογάν με«έξι καθαρές λέξεις» όπως είπε: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», ενώ πριν από λίγο ο Γενς Στόλτενμπεργκ ουσιαστικά επιβεβαίωσε την Αθήνα λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Exit mobile version