Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νταβούτογλου για Ερντογάν: Επίθεση από τον πρώην πρωθυπουργό
ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου για Ερντογάν: Επίθεση από τον πρώην πρωθυπουργό

Νταβούτογλου για Ερντογάν: Μιλώντας στο Reuters, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο.

Νταβούτογλου για Ερντογάν: Πυρά κατά του άλλοτε συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που του καταλόγισε αδεξιότητα σε μια σειρά χειρισμών, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας στο Reuters, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία. Κατά την περίοδο που θήτευσε ως πρωθυπουργός, ο Νταβούτογλου είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική. Πλέον, μετά τις διαφορές του με τον Ερντογάν, αποχώρησε πέρυσι από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ίδρυσε το Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν για αυταρχισμό, σημειώνοντας ότι έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και καταλόγισε στην κυβέρνηση αδεξιότητα σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η οικονομία, ο κορωνοϊός και οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Ωστόσο σημείωσε ότι η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση». Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «’Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις’», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις