Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

07

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γώγος κορονοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση, ο χειμώνας φέρνει κι άλλες ασθένειες
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΩΓΟΥ - ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Γώγος κορονοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση, ο χειμώνας φέρνει κι άλλες ασθένειες

Γώγος κορονοϊός: "Αναμένονται κι άλλα μέτρα - Προσοχή στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων - Αύξηση κρουσμάτων στην Αττική"

Γώγος κορονοϊός: Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπο Γώγο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 202 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και έναν νέο θάνατο. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε αρχικά στα 202 νέα κρούσματα κορωνοϊού, τονίζοντας πως 9 από αυτά βρέθηκαν στις πύλες εισόδου. Επιπλέον, από τα εγχώρια κρούσματα, 29 αφορούν γνωστές συρροές και 21 προέκυψαν έπειτα από ταξίδι στο εσωτερικό.

Ο κ. Γώγος σημείωσε πως 19,5% από τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, που σήμερα έφτασαν τα 11.200, σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 43,8% σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Μεγάλη διασπορά

Ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε πως η πανδημία συνεχίζεται με μεγάλη παγκόσμια διασπορά. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος ούτε την επίδρασή της σε οικονομικά και υγειονομικά μεγέθη» είπε και τόνισε πως το βασικό φορτίο της πανδημίας του κορωνοϊού το σηκώνει η αμερικανική ήπειρος.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, όπου καταγράφονται πλέον περισσότερα από 4.300.000 μολύνσεις του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος σημείωσε πως φαίνεται πως βρίσκεται μπροστά σε ένα είδος 2ου κύματος, μέσα στο οποίο βρίσκεται και η Ελλάδα. Το φαινόμενο στην Ευρώπη φαίνεται ότι σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, τη σχετική χαλάρωση και την απόλυτη έλλειψη συμμόρφωσης με τους κανόνες, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Γώγος: Κρίσιμη η κατάσταση

Περαιτέρω, o Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε πως στην Ελλάδα από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 841 εισαγόμενα κρούσματα σε σύνολο 6.320, επισημαίνοντας πως από αυτά το 30% είναι ασυμπτωματικά, ενώ 66% προέρχονται από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα. Επιπλέον, σημείωσε πως την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν 698 κρούσματα σε νοσοκομεία, στρατόπεδα κ.λπ. και 168 σε κλειστές δομές.

Συνοψίζοντας, ανέφερε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη. Οπως εξήγησε, υγειονομικά μπορεί να χαρακτηριστεί δυσάρεστη, αλλά είναι αντιμετωπίσιμη. Ωστόσο, τόνισε πως είναι κρίσιμη, γιατί πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο αυτό έχουμε τρία «όπλα»: την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση, καθώς και την ιχνηλάτηση.

Ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο του χειμώνα που έρχεται, η οποία και θα συνοδευτεί από την εποχική γρίπη και άλλες ασθένειες. Υπογράμμισε ότι χρειάζεται στοχευμένη ενημέρωση για τα μέτρα, εμβολιασμοί για τις συνηθισμένες ιώσεις, όπως η γρίπη, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα εμποδίσουν την εξάπλωση και των εποχικών ιώσεων.

Γώγος: Τα θεραπευτικά μέτρα ενάντια στον κορονοϊό έχουν βελτιωθεί πολύ

Ο λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε παράλληλα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την ιατρική αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οπως είπε, έχουν βελτιωθεί πολύ τα θεραπευτικά μέτρα και αυτό δίνει μια άνεση στην αντιμετώπιση των ασθενών.

«Τα πάμε αρκετά καλά στα νοσοκομεία, ως προς την περιφρούρηση του εθνικού συστήματος», είπε. Ο Χαράλαμπος Γώγος έκλεισε την ενημέρωση με μια έκκληση: Να μην έχουμε ανοιχτά τα αυτιά στην παραπληροφόρηση, να ακούμε τους επιστήμονες και τα επιστημονικά δεδομένα, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντα μαζί τους, είπε.

Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τη 13η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου που αφορά στο διάστημα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου, οι βασικοί επιδημιολογικοί δείκτες για τον κορωνοϊό εμφανίζουν επιδεινούμενη τάση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πορεία της αύξησης των κρουσμάτων δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί, αλλά ο κυλιόμενος ημερήσιος μέσος όρος θανάτων και το πλήθος κρουσμάτων στις ΜΕΘ έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Οσον αφορά στον δείκτη Rt, παρουσιάζει μικρή μείωση, στο 0,72.

Χαρδαλιάς: Έλεγχοι σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού στα γηροκομεία, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αρκετούς συμπολίτες μας. Οπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, στο επόμενο 10ήμερο θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά όλες οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όλης της χώρας.

«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Στις επόμενες 10 ημέρες θα ελεγχθούν όλες οι δομές όλης της χώρας», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως οι περιφέρειες έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου αυτών των μονάδων.

Την ίδια ώρα τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους εργαζόμενους στις εν λόγω δομές.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:

Αναβολή αδειών των εργαζομένων
Τεστ κορωνοϊού 48 ώρες πριν από την επάνοδο στην εργασία
Αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό
Περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο
Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα
Σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ’ οίκον περιορισμός.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην περιφέρεια Αττικής, παρά το γεγονός ότι ισχύουν περιοριστικά μέτρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε, θα αυξηθούν και οι έλεγχοι για την τήρησή τους. «Τηρείτε τα μέτρα, για να μην έχουμε άλλα μέτρα», σημείωσε.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου θα υποβληθούν σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 8.450 νέοι στρατεύσιμοι, μια πρωτοβουλία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε συνεργασία με τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

«Μέλημά μας ήταν και είναι να προστατέψουμε τη Δημόσια Υγεία. Απαιτείται συνεργασία της πολιτείας, της κοινωνίας και των ίδιων των πολιτών. Μόνο λειτουργώντας ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με την εξάπλωση της πανδημίας», κατέληξε στη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα

Ο κ. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη ζωντανή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής, σημείωσε πως η Ελλάδα θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίου τον Δεκέμβριο. Οπως είπε ο υφυπουργός, η Ελλάδα συμμετέχει στην πρώτη συμφωνία που έχει υπογραφεί με την AstraZeneka.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις