Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σχολεία άνοιγμα 2020: Η μεγάλη πρόκληση του Σεπτέμβρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχολεία άνοιγμα 2020: Η μεγάλη πρόκληση του Σεπτέμβρη

Σχολεία άνοιγμα 2020: Σε μεγάλο υγειονομικό και πολιτικό στοίχημα εξελίσσεται για την κυβέρνηση η έναρξη της σχολικής χρονιάς και το άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Σχολεία άνοιγμα 2020: Σε μεγάλο υγειονομικό και πολιτικό στοίχημα εξελίσσεται για την κυβέρνηση η έναρξη της σχολικής χρονιάς και το άνοιγμα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Οι ανακοινώσεις από την υπουργό Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου αντί για τις 7 του μήνα προκάλεσε αρκετά σχόλια και έντονη κριτική εντός κι εκτός Βουλής. Η κριτική έγκειται στην ετοιμότητα ή μη που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός και τα συναρμόδια υπουργεία, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εμφανίζεται ανέτοιμη να προλάβει την 7η Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι είχε αρκετά επιδημιολογικά στοιχεία τον Αύγουστο για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αγορά μασκών και αντισηπτικών για όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Από τη πλευρά της η κυβέρνηση, όπως ανέφεραν και οι συναρμόδιοι υπουργοί, οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση κατόπιν υποδείξεως της αρμόδιας επιτροπής λοιμωξιολόγων και μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων ημερών. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, «το κράτος κινήθηκε με χρόνους ρεκόρ» για την τροφοδοσία όλων των σχολικών μονάδων με δωρεάν μάσκες για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Το κονδύλι των 6 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών και δόθηκε απευθείας στην ΚΕΔΕ, ώστε εκείνη να προχωρήσει στην αγορά μασκών και την διαλογή τους σε όλες τις σχολικές μονάδες του εκάστοτε δήμου.

Σχολεία άνοιγμα 2020: Στην πράξη θα κριθούν όλα

Και μπορεί όντως η κρατική μηχανή να δούλεψε με ταχύτητα, αλλά αυτό θα πρέπει να φανεί και στην πράξη στις 14 του μήνα. Δηλαδή να μην υπάρξουν φαινόμενα σχολείων που θα έχουν έλλειψη σε μάσκες ή φαινόμενα σχολείων, όπου θα υπάρχουν κενά καθηγητών. Επιπλέον, στοίχημα είναι και η αυστηρή τήρηση των κανόνων του υπουργείου από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα απειθαρχίας και μη συμμόρφωσης με τους όρους ανοίγματος των σχολείων. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το πολιτικό στοίχημα είναι μεγάλο, αφού αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τους γονείς και τους μαθητές και αυτό το σενάριο είναι το χειρότερο δυνατό στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Σαφείς εντολές από Μαξίμου

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι εντολές του Μεγάρου Μαξίμου προς τους υπουργούς είναι σαφείς και κατηγορηματικές: Έως την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία θα πρέπει να έχουν αποσαφηνιστεί όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί, όπως για παράδειγμα τι θα γίνει αν σε ένα σχολικό συγκρότημα βρεθεί κρούσμα, πότε θα κλείνει τμήμα και πότε ολόκληρη η μονάδα, τι θα γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στην εκπαιδευτική κοινότητα, τι θα γίνεται σε περιπτώσεις όπου θα υπάρχουν καταγγελίες για μη τήρηση των κανόνων είτε εντός της τάξης, είτε κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων και τι θα προβλέπεται για τις απουσίες των μαθητών.

Τέλος, μια σειρά ερωτημάτων αφορούν στον φορέα που θα ελέγχει εάν οι σχολικές μονάδες τηρούν πιστά τους κανόνες που έχουν επιβληθεί. Η κυβέρνηση διατυπώνει σε όλους τους τόνους την βεβαιότητα ότι όλα θα είναι έτοιμα σε 10 ημέρες από τώρα, ωστόσο γονείς και μαθητές αναμένουν να το δουν και στην πράξη…

Δείτε ακόμη

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης -Τι είπε όταν τους είδε όλους με μάσκες
Συνάντηση Δένδια-Πάιατ για την παραβατικότητα της Τουρκίας
Σε καραντίνα Γεωργιάδης και Παπαθανάσης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις