Ρωσία – Τουρκία – Ελλάδα: Η Μόσχα αρνείται πως “βάζει πλάτη” στην Άγκυρα

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Τουρκία – Ελλάδα: Η Μόσχα αρνείται πως “βάζει πλάτη” στην Άγκυρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ρωσία - Τουρκία - Ελλάδα: Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το Κρεμλίνο «βάζει πλάτη» στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

03.09.2020 | 19:39

Ρωσία – Τουρκία – Ελλάδα: Σε διάψευση των ισχυρισμών ότι η Άγκυρα προχωρά σε επιθετικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας τη στήριξη της Μόσχας, προχώρησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, “τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς”. Η Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις, και αυτό “ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος”.

Και πρόσθεσε πως “δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε “σύγκρουση” είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ”, καθώς η Ρωσία “υποστηρίζει την επίλυση οποιονδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων”.

Το παιχνίδι της Τουρκίας με τις navtex και τις κοινές ασκήσεις Ρωσίας – Τουρκίας

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη τη διεξαγωγή δύο ασκήσεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας δυτικά της Κύπρου, σε χώρο ευθύνης της, ανατολικά ανοικτά της Αμμοχώστου.

Όπως γράφει το OnAlert, η Άγκυρα εξέδωσε δύο Navtex για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ειδοποιώντας για ασκήσεις του ρωσικού στόλου με πραγματικά πυρά. Η κίνηση αυτή δημιούργησε την ψευδαίσθηση πως η Ρωσία είτε ζήτησε άδεια από την Τουρκία, είτε ζήτησε από το Πολεμικό Ναυτικό της να συμμετάσχει. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το OnAlert.gr δεν ισχύει καθώς οι ρωσικές ασκήσεις ήταν προγραμματισμένες μήνες πριν.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του OnAlert, η Άγκυρα πήρε την πρωτοβουλία να δημοσιεύσει από δικό της υδατογραφικό σταθμό τις ρωσικές ασκήσεις, με τις οποίες ουδεμία σχέση έχει, σε μία προσπάθεια να εδραιώσει τη θέση της ως “αφεντικό” της περιοχής.

Η πρώτη Navtex αφορά τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου – Κύπρου στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο μέσα στη ζώνης ευθύνης της Τουρκίας η οποία θα ξεκινήσει στις 8 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 του ίδιου μήνα. Η δεύτερη άσκηση θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της Αμμοχώστου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 25 του ίδιου μήνα.

Λευκωσία: Η Ρωσία απευθύνεται πάντα στην Κύπρο στις περιπτώσεις notam ή navtex, η Τουρκία παρεμβαίνει εκδίδοντας κάποιες άλλες

Για τις ασκήσεις και τις navtex τοποθετήθηκε και ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, διαμηνύοντας ότι”η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα”, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε πως “όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία”.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος ερωτηθείς για το θέμα της έκδοσης νέων navtex από πλευράς Τουρκίας για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού είπε ότι “είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης notam ή navtex και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III.

Και είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες navtex. Όμως έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση notam και navtex αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας”. Σε ερώτηση είπε ότι “η Κυπριακή Δημοκρατία σαφέστατα ενημερώθηκε για όλα”, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία απάντησε “όχι. Το παράπονο μας είναι για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία”.

Exit mobile version