Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λευκορωσία διαδηλώσεις: Απασφάλισε ο Λαβρόφ
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Απασφάλισε ο Λαβρόφ

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Η χώρα συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα για τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα.

Λευκορωσία διαδηλώσεις: «Καταστροφικές» χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τις δηλώσεις που κάνουν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση στη Λευκορωσία, την ίδια στιγμή «που η Ρωσία θεωρεί ανεπίτρεπτη την επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας αυτής». Κατά τη χθεσινή δε συνάντησή του με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Μακέι, ο Σεργκέι Λαβρόφ δηλώσε πως «βλέπουμε μια δραστηριότητα του ΝΑΤΟ και μάλιστα κοντά στα σύνορα με την Λευκορωσία». Υπενθυμίζεται πως η Λευκορωσία συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων, που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για τέταρτη κατά σειρά εβδομάδα για το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου.

Στις τελευταίες αναδείχθηκε για έκτη συνεχόμενη φορά νικητής ο νυν πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από μακρινό 1994. Ο Λουκασένκο επικράτησε με 80% επί της αντιπάλου του Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, γεγονός που πυροδότησε τις αναταραχές, καθώς το αποτέλεσμα θεωρήθηκε χαλκευμένο. Τονίζεται ότι η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης έπειτα από τις πρώτες δύο νύχτες συγκρούσεων κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία, δηλώνοντας πως το έκανε για το καλό των παιδιών της.

Ποια είναι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια

Η 37χρονη Τιχανόφσκαγια, πρώην καθηγήτρια Αγγλικών, πέρασε ξαφνικά από την αφάνεια στο προσκήνιο λίγο καιρό πριν τις εκλογές, όταν έθεσε υποψηφιότητα στη θέση του συζύγου της, μετά τη σύλληψη του τελευταίου από το καθεστώς. Η υποψηφιότητα της αποτέλεσε ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση στην 26χρονη στη διακυβέρνηση του Λουκασένκο, ωστόσο μετά τις πρώτες αναταραχές φάνηκε τρομοκρατημένη.

 

 

«Σκέφτηκα ότι όλη αυτή η εκστρατεία με είχε σκληρύνει πραγματικά και μου είχε δώσει τόσο πολλή δύναμη που μπορούσα να αντιμετωπίσω τα πάντα. Όμως πιθανότατα εξακολουθώ να είμαι η αδύναμη γυναίκα που ήμουν αρχικά. Έλαβα μια πολύ δύσκολη απόφαση για τον εαυτό μου. Και ξέρω πως πολλοί άνθρωποι θα με καταλάβουν, πολλοί θα με κρίνουν και πολλοί θα με μισήσουν. Ο Θεός να μη δώσει να βρεθείτε απέναντι σε μια τέτοια επιλογή όπως βρέθηκα εγώ. Έτσι, παρακαλώ φροντίστε τους εαυτούς σας — καμία ζωή δεν αξίζει αυτό που συμβαίνει τώρα. Τα παιδιά είναι το πιο σημαντικό πράγμα στις ζωές μας», είπε, εξηγώντας σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του συζύγου της στο YouTube γιατί έλαβε την απόφαση να καταφύγει στη Λιθουανία.

 

 

Λευκορωσία διαδηλώσεις: Αιτιάσεις προς τη Δύση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Λουκασένκο ισχυρίσθηκε ότι πίσω από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας βρίσκεται η Δύση, ενώ απέδωσε στην Πολωνία την πρόθεση να καταλάβει την περιοχή Γκρόντνο. Επίσης, ανακοίνωσε ότι έθεσε τις μισές ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε ετοιμότητα και απέδωσε στο ΝΑΤΟ την ενδεχόμενη πρόθεση να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Λευκορωσίας. Προσπαθώντας να κατευνάσει το κύμα διαμαρτυρίας, ο  Λουκασένκο δήλωσε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συνταγματική μεταρρύθμιση, δήλωση που Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «πρωτοβουλία με προοπτική».

 

 

Ρωσικά «βέλη» προς την Ουκρανία

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την Τετάρτη την Ουκρανία για εμπλοκή στη Λευκορωσία, υποστηρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία βρίσκονται περίπου 200 εξτρεμιστές που έχουν εκπαιδευτεί στην Ουκρανία και προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην χώρα. Επικαλέσθηκε μάλιστα πληροφορίες «για άτομα τα οποία ενδιαφέρονται πολύ ώστε οι ειρηνικές διαδηλώσεις να εξελιχθούν σε αντιπαράθεση».

 

 

Η ουκρανική απάντηση

Η Ουκρανία, με ανακοίνωση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών: «Η Ουκρανία δεν διεξήγαγε και δεν διεξάγει και δεν προτίθεται να διεξαγάγει καμία υπονομευτική δραστηριότητα κατά της Λευκορωσίας ενώ οι 200 Ουκρανοί εξτρεμιστές τους οποίους τάχα έστειλε η Ουκρανία είναι αποκύημα αρρωστημένης φαντασίας». Ο Κουλέμπα την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι το Κίεβο παγώνει τις επίσημες επαφές με την Λευκορωσία και συμμερίζεται τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία καταδίκασε τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία λέγοντας ότι δεν ήταν ελεύθερες και αδιάβλητες. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών στην Λευκορωσία.

 

Δείτε ακόμη

Λευκορωσία: Μια αναλογία που τρομάζει τον Πούτιν
Ένωση της Λευκορωσίας με την Ουκρανία ονειρευόταν ο Λουκασένκο
Αλεξάντερ Λουκασένκο: O τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις