Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Ρωσικές ασκήσεις – Ανατολική Μεσόγειος: Η Τουρκία εξέδωσε δύο Navtex για λογαριασμό της Μόσχας
ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Ρωσικές ασκήσεις – Ανατολική Μεσόγειος: Η Τουρκία εξέδωσε δύο Navtex για λογαριασμό της Μόσχας

Ρωσικές ασκήσεις - Ανατολική Μεσόγειος: Δύο νέες Navtex ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η Τουρκία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ανατολική Μεσόγειο, σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες, με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός».

Ρωσικές ασκήσεις – Ανατολική Μεσόγειος: Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία να εκδίδει για λογαριασμό της Ρωσίας Navtex για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην ανατολική Μεσόγειο. Τώρα, στο νέο «επεισόδιο» στην Ανατολική Μεσόγειο εμπλέκεται και η Ρωσία, καθώς η Αγκυρα χθες εξέδωσε δύο NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και ανατολικά της Κύπρου.

Αργά τη νύχτα ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε την διπλή NAVTEX με την ονομασία «ρωσικές ασκήσεις πυρός». Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 8-22 Σεπτεμβρίου και 17-25 Σεπτεμβρίου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, με την Αγκυρα να τονίζει πως στην διάρκεια των ασκήσεων δεν πρέπει να ενοχληθεί το Oruc Reis το οποίο κάνει έρευνες στην περιοχή. Η συγκεκριμένη NAVTEX ήρθε κατόπιν την απόφασης για την άρση του εμπάργκο, από την Ουάσινγκτον, εξαγωγής μη φονικών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, απόφαση που προκάλεσε την οργή της Τουρκίας.

Διαψεύδει η Αγκυρα το δημοσίευμα της Die Welt, προκαλεί ο Μπαχτσελί

Εν τω μεταξύ, μετά τον σάλο που προκάλεσε το δημοσίευμα της Die Welt, που έφερε τον Ερντογάν να μην δίσταζε να δημιουργήσει επεισόδιο, ζητώντας από τις Ενοπλες δυνάμεις να βυθιστεί ελληνικό πλοίο, η Άγκυρα διέψευσε την είδηση. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, έκανε λόγο για «αποκυήματα φαντασίας», με την Αγκυρα να συνεχίζει να δέχεται σκληρή κριτική για την στάση της στην Ανατολική Μεσόγειο από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Ωστόσο, αν και ο Ακσόι διέψευσε το δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ανοιχτά πως η Τουρκία έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να κινηθεί στρατιωτικά εναντίον της Ελλάδας.

«Υπάρχει μία τεράστια αντίσταση στις επιθετικές φιλοδοξίες της Ελλάδας, της Γαλλίας και ορισμένων περιφερειακών χωρών στην Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Τουρκία είναι υπέρ των δικαιωμάτων και του δικαίου και ενάντια στην τυραννία, την τρομοκρατία και την κατοχή. Η επικίνδυνη ένταση και η υψηλή δόση απειλών και πόλωσης στην εξωτερική πολιτική αφήνουν ανοιχτή κάθε είδους πιθανότητα. Τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα συμφέροντά μας ως κυρίαρχο κράτος επιτάσσουν ό,τι είναι δικαίωμά μας να επεμβαίνουμε χωρίς δισταγμό ενάντια σε εχθρούς και προδότες», δήλωσε.

Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ και ΕΕ

Η κλιμακούμενη ένταση από την Τουρκία στην περιοχή, έφερε νέα παρέμβαση τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ. Ο Μάικ Πομπέο για μία ακόμη φορά κάλεσε τις δύο πλευρές να μειώσουν την ένταση και να αρχίσουν διπλωματικές επαφές για επίλυση του ζητήματος. «Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Ξέρουμε ότι η απόφαση (για την μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο) ανακοινώθηκε ενώ οι εντάσεις οξύνονται στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά πιστεύαμε ότι αυτό ήταν που έπρεπε να γίνει και αποφάσισα να προχωρήσω περισσότερο» σημείωσε ο Πομπέο.

Την ίδια στιγμή, η Κομισιόν μέσω του αρμόδιου για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, τόνισε πως η ένταση στην περιοχή δεν ωφελεί κανέναν.

«Η πολιτική της ΕΕ στις εξωτερικές υποθέσεις πάντα ήταν ότι πρέπει να ακολουθούμε το σχέδιο Α. Το σχέδιο Β είναι επί της ουσίας να αποφεύγουμε να έχουμε σχέδιο Β ή να αποφεύγουμε την κατάσταση στην οποία χρειάζεται σχέδιο Β. Εστιάζουμε λοιπόν στο να επιτύχουμε μία λύση και να αποφύγουμε να κλιμακωθεί μία κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο σε κάτι που κανείς δε θέλει να δει. Γιατί δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να δει μια ακόμη πιο δραματική κλιμάκωση και ένα ατυχές γεγονός. Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες εστιάζουν στην αποκλιμάκωση και το διάλογο και αυτό συμβαίνει τώρα», είπε.

Το τηλεφώνημα που δεν έγινε

Οι σχέσεις Βερολίνου – Άγκυρας έχουν κλονιστεί μετά την δημόσια στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα την στιγμή που συνεδρίαζαν οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. και συζητούσαν τον κατάλογο με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Εκείνη την ημέρα και συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου είχε διαρρεύσει από την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας σε εκείνο τον περίφημο διάλογο που είχε με τον Ζοζέ Μπορέλ, πως η Άνγκελα Μέρκελ θα τηλεφωνούσε στον Ταγίπ Ερντογάν.

Το τηλέφωνο του Τούρκου Προέδρου χτύπησε, όμως στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής δεν ήταν η Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ Γένς Στόλντεμπεργκ. Η Άνγκελα Μέρκελ γνώριζε, πως μετά τα όσα είχε πει, δεν θα είχε και την καλύτερη αντιμετώπιση από τον Τούρκο Πρόεδρο και η οποιαδήποτε μεσολαβητική προσπάθεια θα έπεφτε άμεσα στο κενό. “Δεν μίλησα, ούτε πρόκειται να μιλήσω σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ μας”, είχε πει στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σε ανοιχτή γραμμή Μέρκελ – Μακρόν

Η αλλαγή στάσης της Άνγκελα Μέρκελ που στηρίζει ανοικτά τις ελληνικές θέσεις, οφείλεται κυρίως στον Εμμανουέλ Μακρόν. Άλλωστε, η ρητορική της Γερμανίδας Καγκελαρίου άλλαξε μετά την συνάντηση που είχε στην εξοχική κατοικία του Γάλλου προέδρου στις 20 Αυγούστου.

Από εκείνη την μέρα οι δύο ηγέτες έχουν συχνές τηλεφωνικές επαφές, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε πρώτα το Παρίσι και δύο ημέρες αργότερα επισκέφθηκε την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Τώρα η Γερμανία επιχειρεί να στήσει εκ νέου γέφυρες επικοινωνίας με την Άγκυρα σε μια περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να έχει ξεμείνει από συνομιλητές που θα μπορούσαν να τον βγάλουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει με την στρατηγική της έντασης που ο ίδιος δημιούργησε και εξακολουθεί να προκαλεί.

Ελληνοτουρκικά: Αποκάλυψη για νέα παρέμβαση Μέρκελ

Επίσκεψη απάντηση στην Άγκυρα

Την στιγμή που η Τουρκία που έχει βάλει για τα καλά στο μάτι το Καστελόριζο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και απάντησης προς την Άγκυρα που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας ανακοίνωσε πως θα δώσει το παρών στους εορτασμούς για την απελευθέρωση του νησιού στις 13 Σεπτεμβρίου. Η είδηση αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις στην Άγκυρα με τα μέσα ενημέρωσης να φτάνουν στο σημείο να κατηγορούν την ελληνική πλευρά για προκλητική ενέργεια που αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και ήδη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε επικοινωνία με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλύ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την προμήθεια 18 αεροσκαφών Rafale με τη διαδικασία να έχει προχωρήσει αρκετά και να βρίσκεται στη φάση ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ των δυο υπουργείων. Την ίδια ώρα, εξετάζει προσφορές για φρεγάτες ΜΕΚΟ από τη Γερμανία, για φρεγάτες τύπου S από την Ολλανδία, αλλά και από τις ΗΠΑ.

Φίλης: Αν ήταν σίγουροι οι Τούρκοι για τη νίκη, θα είχαν χτυπήσει

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις