Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

21

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Στη συμπρωτεύουσα ενόψει ΔΕΘ ο πρωθυπουργός
ΚΛΕΙΔΩΝΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Στη συμπρωτεύουσα ενόψει ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με φορείς του εμπορίου και της επιστήμης, ενώ θα ενημερωθεί και για την εξέλιξη των έργων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης.

Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη: Συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης θα έχει σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη της Μακεδονίας.

Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής: Στις 12:00 σύσκεψη με Παραγωγικούς Φορείς, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Στη σύσκεψη θα παραβρίσκονται, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στις 12:45 σύσκεψη με Επιστημονικούς Φορείς, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) και του ΕΚΕΤΑ. Στη σύσκεψη θα παραβρίσκονται, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και οι κ. Γεωργιάδης, Δήμας, Τζιτζικώστας και Ζέρβας.

Στις 14:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την πορεία των έργων με τους επικεφαλής του Μετρό Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΘ-HELEXPO, του ΟΛΘ, του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το γήπεδο ΠΑΟΚ, του THESS INTEC και τον Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, για το Μητροπολιτικό Πάρκο Δήμου Παύλου Μελά. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, ανάλογα με το αντικείμενο, θα παραβρίσκονται, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, οι κ. Γεωργιάδης, Παπαθανάσης και Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και οι κ. Τζιτζικώστας και Ζέρβας.

Στις 18:00 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Technopolis ICT Business Park. O Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη με συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης.

“Κλειδώνει” το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Με γεμάτα πλέον τα κρατικά ταμεία –μετά και τη χθεσινή επιτυχή έκδοση του ελληνικού ομολόγου ο “κουμπαράς” θα περιέχει περί τα 38 δις. ευρώ μέσα στις επόμενες ημέρες- αλλά και την προοπτική να εισρεύσουν πρόσθετοι πόροι από την ΕΕ μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οριστικοποιεί τις εξαγγελίες που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπως γράφει το the toc.

Τελευταία εκκρεμότητα, να “κλειδώσει” και ο δημοσιονομικός στόχος που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα για το 2021. Με τη διασφάλιση ότι και του χρόνου δεν θα πρέπει να κινηθούμε εντός αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανακοίνωση δύο “πακέτων” μέτρων: Το ένα θα αφορά στους τελευταίους μήνες της χρονιάς και θα αποσκοπεί στο να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η έκταση της ύφεσης –στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι ανακοινώνεται η πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο και τα αρνητικά ποσοστά αναμένεται να είναι διψήφια- και το δεύτερο στο 2021.

Μέτρα ενίσχυσης για τα νοικοκυριά

Για φέτος, θα κυριαρχήσουν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, ειδικά των εποχικών υπαλλήλων. Επίσης, θα υπάρξει άμεση αύξηση των δημοσίων δαπανών για την αμυντική θωράκιση της χώρας. Από την άλλη, για το 2021, το βάρος θα πέσει στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους –με έμφαση στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της εισφοράς αλληλεγγύης- αλλά και στην ανακοίνωση ισχυρών κινήτρων για τη συγκρότηση ισχυρότερων και μεγαλύτερων επιχειρηματικών οντοτήτων.

Γέμισε το Ταμείο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Η χθεσινή έκδοση του ομολόγου βρήκε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με 35,5 δις. ευρώ στο Ταμείο καθώς αποτυπώθηκε και η “είσπραξη” του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ που έγινε μαζικά στις 31 Αυγούστου.

Με τα 2,5 δις. ευρώ που αντλήθηκαν μέσω του ομολόγου, το αποθεματικό φτάνει αισίως στα 38 δις. ευρώ επιτρέποντας στον πρωθυπουργό να ανακοινώσει το επόμενο Σαββατοκύριακο ένα ακόμη πακέτο άμεσης στήριξης της οικονομίας το οποίο θα περιλαμβάνει:

1. Την άμεση καταβολή όλων των αναδρομικών στους συνταξιούχους, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θα επιδιωχθεί περισσότερα από 1,5 δις. ευρώ να αποδοθούν στους συνταξιούχους μέσα στον Οκτώβριο.

2. Την εισοδηματική ενίσχυση των εργαζομένων που έμειναν εκτός αγοράς εργασίας μέσα στο καλοκαίρι. Εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας (επέκταση επιδόματος ανεργίας, παράταση προγράμματος συνεργασία κλπ) αναμένεται να ανακοινωθεί και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης με αποζημίωση ακόμη και 700 ευρώ τον μήνα σε όσους θα συμμετέχουν. Το πρόγραμμα θα υπακούει και στην κυβερνητική επιλογή “να στηρίζεται η απασχόληση και όχι η ανεργία” την οποία έχει υποστηρίξει με δημόσιες δηλώσεις του ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

3. Την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά μέσω 3ης αλλά και 4ης φάσης επιστρεπτέας προκαταβολής.

4. Την αποζημίωση ιδιοκτητών που θα υφίστανται κατόπιν συμφωνίας με τους ενοικιαστές απώλεια εισοδήματος λόγω μείωσης ενοικίων.

5. Την άμεση ενεργοποίηση προγραμμάτων επιδότησης επενδύσεων όπως για παράδειγμα το νέο εξοικονομώ κατ’ οίκον το οποίο θα έχει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό συγκριτικά με τις προηγούμενες φάσεις.

Συνολικά, ο στόχος είναι να πέσει χρήμα στην αγορά άνω των 6 δις. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου είτε μέσω των νέων παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν είτε και μέσω αυτών που “τρέχουν” ήδη όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα “γέφυρα” το οποίο όμως ακόμη βρίσκεται στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Το ελληνικό σχέδιο για το 2021

Για το 2021, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις βασικές πτυχές του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των 32 δις. ευρώ από το Ευρωπαϊκό πακέτο Στήριξης και να εξαγγείλει μειώσεις ασφαλιστικών και φορολογικών συντελεστών κάτι όμως που θα συνδεθεί με τον πλήρη έλεγχο της πανδημίας προκειμένου να πάψει να υφίσταται η αβεβαιότητα μιας νέας υγειονομικής κρίσης. Δεν αποκλείεται να μείνει ανοικτό το ακριβές χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των συντελεστών τόσο στην εισφορά αλληλεγγύης όσο και στις ασφαλιστικές εισφορές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις