Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Οικονομία: Η κυβέρνηση αναμένει δύσκολο χειμώνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Η κυβέρνηση αναμένει δύσκολο χειμώνα

Οικονομία: Το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει πυρετωδώς τις ανακοινώσεις για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οικονομία: Μπορεί η τουρκική προκλητικότητα να κλιμακώνεται σε τέτοιο βαθμό που πολλοί στην κυβέρνηση δικαιολογημένα ανησυχούν για τις εξελίξεις, μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να ανέβαλε την έναρξη του σχολικού έτους κατά μία εβδομάδα, ωστόσο στην κυβέρνηση δεν αμελούν την οικονομία, καθώς τα δημοσιονομικά μεγέθη δείχνουν ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και σε αυτόν τον τομέα. Το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει πυρετωδώς τις ανακοινώσεις για την οικονομία που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέσα Σεπτεμβρίου στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κυβέρνηση κινείται στην λογική ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ανακοινώσει ένα μίγμα μειώσεων φόρων, είτε αυτοί είναι μόνιμοι, είτε προσωρινοί. Ως επόμενο βασικό στόχο το οικονομικό επιτελείο έχει θέσει οι φοροελαφρύνσεις αυτές να αφορούν όχι μόνο επιχειρήσεις, αλλά και φυσικά πρόσωπα. Με δεδομένο ότι πριν λίγες ημέρες δηλαδή την 31η Αυγούστου οι πολίτες πλήρωσαν δόσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία η εικόνα των εσόδων του κράτους δείχνει πολύ καλύτερη από αυτήν του Ιουνίου.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Οικονομία: Μειώσεις και φοροαπαλλαγές

Έχοντας ένα ακόμη δεδομένο την πορεία του προϋπολογισμού που όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου κινείται εντός του προγραμματισμού που έχει γίνει , στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα βρεθεί ο «δημοσιονομικός χώρος» για να εξαγγελθούν από τον πρωθυπουργό μια σειρά μειώσεων και φοροαπαλλαγών. Όλες οι πληροφορίες, που βέβαια ουδείς από το οικονομικό επιτελείο επιβεβαιώνει μέχρι στιγμής, κάνουν λόγο για μείωση φορολογικών συντελεστών, για μείωση της προκαταβολής φόρου και για παράταση καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως όσων επιχειρήσεων και εργαζόμενων έχουν πληγεί από την πανδημία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ίδια ώρα με τους ίδιους πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζεται και η επεξεργασία ανά υπουργείο των προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει αυστηρό χρονοδιάγραμμά, ώστε το κείμενο προτάσεων να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στα τέλη Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε ένα μήνα μετά να κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Η εξίσωση της οικονομίας είναι πολύ δύσκολη και γι’ αυτό τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει την πάγια τακτική του: Δεν θα υποσχεθεί τίποτα που δεν θα μπορεί να υλοποιήσει εντός του χρονοδιαγράμματος που θα θέσει στην ομιλία του στην ΔΕΘ.

Δείτε ακόμη

Στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους
Πιθανή παράταση για ένα μήνα της υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου της μείωσης ενοικίων
Βήμα βήμα πώς θα κάνετε την αίτηση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις