Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα ανεργίας παράταση: Ποιους αφορά – Πότε καταβάλλεται το ποσό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ανεργίας παράταση: Ποιους αφορά – Πότε καταβάλλεται το ποσό

Επίδομα ανεργίας παράταση: Για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 3μήνου δικαιούνται τώρα να πάρουν για άλλους δύο μήνες το επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με τον κύριο Πρωτοψάλτη.

Επίδομα ανεργίας παράταση: Ακόμη, νέα δίμηνη παράταση έρχεται για επιδοματούχους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δηλαδή, για όσους η επιδότηση έληξε εντός του εν λόγω 3μήνου δικαιούνται τώρα να πάρουν άλλα 2 μηνιαία επιδόματα. Η στήριξη των ανέργων, ιδίως των εποχικών που δεν επαναπροσλήφθηκαν κατά τη θερινή τουριστική σεζόν είναι από τους βασικούς στόχους των νέων μέτρων καθώς η τουριστική περίοδος έληξε νωρίτερα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων ενώ μεγάλη μερίδα εποχικών δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις προκειμένου να λάβει επίδομα ανεργίας το χειμώνα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που θα προωθηθεί στη βουλή για δύο μήνες παρατείνονται τα επιδόματα ανεργίας των δικαιούχων των οποίων η επιδότηση έληξε εντός του Ιουνίου, του Ιουλίου ή του Αυγούστου.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά

Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας έως 399,25 € μηνιαίως προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων έως 360 € μηνιαίως

Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας έως 200 € μηνιαίως

Όσοι έχασαν το δικαίωμα – δηλαδή ολοκληρώθηκε ο κύκλος της 12μηνης επιδότησής τους – Ιούλιο και Αύγουστο, εξοφλούνται σε 2 δόσεις Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Εποχικοί

Με το ίδιο πακέτο μέτρων μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.

Με την ρύθμιση αυτή χιλιάδες εποχικοί που φέτος εργάστηκαν σε μια αναιμική σεζόν θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται για τον χειμώνα, δηλαδή 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.

Πρωτοψάλτης: «Η ανεργία θα αυξηθεί»

Από κει και πέρα σήμερα μιλώντας εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη, ο κ. Πρωτοψάλτης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ανεργία θα αυξηθεί, λόγω και των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση αποφάσισε να επεκτείνει όλα τα επιδόματα που έληξαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για δύο μήνες, όπως έγινε και τον Μάιο. «Θα ξεκινήσουν αυτό το μήνα οι πληρωμές, ενώ για αυτούς που έληξε τον Ιούνιο, θα λάβουν μέσα στον Σεπτέμβριο 800 ευρώ, καθώς έχουν συμπληρώσει δύο μήνες.

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην επιδότηση της εργασίας. Το ένα είναι προσωρινή ανακούφιση, το άλλο είναι η πραγματική λύση. Ανοίξαμε πέντε προγράμματα με 29.500 θέσεις εργασίας που επιδοτούν στο 75% το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος εργασίας για τους ανέργους. Μέχρι τώρα έχουμε αιτήσεις για τις μισές θέσεις εργασίας από επιχειρήσεις. Για να μειωθεί η ανεργία πρέπει να γίνουν προσλήψεις, δεν αρκεί μόνο η διατήρηση των θέσεων εργασίας», ήταν τα λόγια του κυρίου Πρωτοψάλτη.

Δείτε ακόμη

Στο σπίτι τους με επιδοτούμενο ενοίκιο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους
Πιθανή παράταση για ένα μήνα της υποχρεωτικής εφαρμογής του μέτρου της μείωσης ενοικίων
Βήμα βήμα πώς θα κάνετε την αίτηση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις