Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά νέα: Νέο παραλήρημα Ερντογάν
"ΒΕΛΗ" ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ

Ελληνοτουρκικά νέα: Νέο παραλήρημα Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά νέα: Προκλητικές είναι οι δηλώσεις για ακόμα μια φορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του για την έναρξη της δικαστικής χρονιάς αναφέρει: «Οι κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι κινήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Ελληνοτουρκικά νέα: Με νέο παραλήρημα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος στέλνει μήνυμα σε υψηλούς τόνους στην ομιλία που είχε με αφορμή την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πλέον ό,τι και να κάνουν, δεν μπορούν να μας σταματήσουν». Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι: «Κουραστήκαμε με αυτό το παιχνίδι σκιών. Είναι αστείο (άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν την Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ως δόλωμα κατά μίας περιφερειακής και παγκόσμιας δύναμης όπως η Τουρκία.

Οι κινήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι κινήσεις για να αποδοθεί δικαιοσύνη». Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη Γαλλία, λέγοντας ότι «η εποχή των αποικιακών δυνάμεων έχει τελειώσει». Από την μεριά του ο Μεβλούτ Τσαβούσλογλου, τόνισε πως η Τουρκία είναι ανοικτή στον διάλογο με την Ελλάδα, προκειμένου να λύσουν τις διαφορές τους αναφορικά με τα δικαιώματα στη Μεσόγειο και τους πόρους, εφόσον είναι ανοικτή και η Αθήνα, ενώ δεν δίστασε να πει πως η Ελλάδα προσπαθεί να προκαλέσει την Τουρκία υιοθετώντας εχθρική στάση.

Το προκλητικό δημοσίευμα της Γενί Σαφάκ

Από κει και πέρα τελειωμό δεν έχουν τα προκλητικά δημοσιεύματα από μερίδα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της φιλοκυβερνητικής «Γενί Σαφάκ» να προκαλέσει καθώς στο πρωτοσέλιδό της επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών. Σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας της στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Ο λόγος είναι, όπως υποστηρίζει, ότι σε Καστελλόριζο και Ρόδο έχουν μεταφερθεί Έλληνες στρατιώτες με πλοία της γραμμής. Με τίτλο «Δημιουργήθηκε δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας», η Γενί Σαφάκ στο πρωτοσέλιδό της αναφέρει ότι «η παράνομη αποστολή στρατιωτών στα νησιά δίνει το δικαίωμα πολιτικής, νομικής και στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας».

Η «Γενί Σαφάκ» επικαλείται δηλώσεις «ειδικών», σύμφωνα με τις οποίες, το Καστελόριζο πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένο, κάτι σήμερα που δεν ισχύει, δίνοντας το δικαίωμα στην τουρκική πλευρά να παρέμβει για να επαναφέρει τη «νομιμότητα». Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα, ο καθηγητής του Τμήματος Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά Καθηγητής Δρ. Σελαμί Κουράν, υποστήριξε πως η Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 έχει προχωρήσει στην παράνομη στρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου Πελάγους, κατά παράβαση των Διεθνών Συνθηκών, επισημαίνοντας πως: «Εάν παραβιαστεί αυτή η προϋπόθεση, ανοίγει το ερώτημα για την εγκυρότητα αυτής της συνθήκης» και πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα στα διεθνή φόρα.

Κουράν: Η Τουρκία να λάβει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα

Ο Κουράν, δήλωσε πως εάν η Τουρκία θεωρήσει πως υπάρχει απειλή για την εθνική της ασφάλεια ή την ανεξαρτησία των στρατιωτικών της κινήσεων στη θάλασσα, μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και να λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία στρατιωτικά μέτρα κατά της χώρας μας.

«Εάν αποτύχουν οι πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, μπορεί η Τουρκία να λάβει τα απαραίτητα στρατιωτικά μέτρα βάσει του νόμιμου αμυντικού δικαιώματος του άρθρου 51 του ΟΗΕ και να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική παρουσία στα νησιά, ένα προς ένα», δήλωσε προκλητικά.

Νέα NAVTEX εξέδωσε την Δευτέρα η Τουρκία

Επίσης να υπενθυμίσουμε πως το βράδυ της Δευτέρας η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX για το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», με τη νέα οδηγία να έχει ισχύ έως και τις 12 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά ανανέωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του σκάφους μέσω NAVTEX, καθώς την περασμένη Πέμπτη είχε επεκταθεί για δεύτερη φορά έως χθες.  Ανακοίνωση για τη νέα τουρκική NAVTEX και τις έρευνες του Oruc Reis στη θάλασσα του Αιγαίου εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αργά το βράδυ της Δευτέρας. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει αρχικά: «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή.

Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα». Και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής. Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Αντί – NAVTEX από την Ελλάδα

Μετά τη νέα προκλητική κίνηση της Τουρκίας για Navtex το υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί πως: «Η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά τον ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της. Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής. Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις