Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Δεύτερο κύμα Ελλάδα: Περίπου τα Χριστούγεννα, εκτιμά ο Σύψας
ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερο κύμα Ελλάδα: Περίπου τα Χριστούγεννα, εκτιμά ο Σύψας

Δεύτερο κύμα Ελλάδα: Περίπου τα Χριστούγεννα το δεύτερο "κύμα" κορονοϊού θα γίνει αισθητό στην Ελλάδα σύμφωνα με Νίκο Σύψα.

Δεύτερο κύμα Ελλάδα: Το δεύτερο κύμα κορονοϊού θα χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας γύρω στα Χριστούγεννα εκτιμά ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας. Οσον αφορά στα σενάρια για 2.000 ημερήσια κρούσματα, που προκύπτουν από μαθηματικά μοντέλα τόνισε χαρακτηριστικά “Παρότι σέβομαι τα μαθηματικά μοντέλα, ο ιός έχει διαψεύσει πολλές φορές τα μοντέλα”. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είναι ένας πανίσχυρος ιός που προκάλεσε επιδημία και μέσα στο καλοκαίρι. Συνήθως, οι αναπνευστικοί ιοί κάνουν έναν κύμα στα τέλη Νοεμβρίου. Το πιθανότερο σενάριο είναι εκείνη την περίοδο να έχουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Η επιδημιολογία του ιού είναι άγνωστη, ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Και το χειρότερο σενάριο είναι το δεύτερο κύμα της επιδημίας, που θα μας πλήξει περίπου γύρω στα Χριστούγεννα, τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου”, είπε ο κ. Σύψας στον Real Fm.

Αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας τόνισε ότι “παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες την λεγόμενη επιπέδωση της καμπύλης, όσον αφορά την επιδημία του Αυγούστου. Κι αυτό οφείλεται μάλλον στα μέτρα που ελήφθησαν. Τώρα θα δούμε και τα στοιχεία του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή των μετακινήσεων του πληθυσμού που έγιναν εκείνη την περίοδο. Ελπίζουμε να έχουμε μια ήπια εβδομάδα και να μην έχουμε εκπλήξεις”.

Μαγιορκίνης: Όσφρηση και γεύση μπορεί να κάνουν χρόνια για να επανέλθουν

Στην εκτίμηση ότι κάποιοι που ασθένησαν από τον κορονοϊό και παρουσίασαν νευρολογικές παρενέργειες, όπως απώλεια όσφρησης και γεύσης, ίσως χρειαστούν χρόνια για να επανέλθουν τα νεύρα στην αρχική κατάσταση, προχώρησε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον Alpha 989.

“Οι νευρολογικές επιπτώσεις θέλουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να περάσουν. Τα νεύρα έχουν μικρότερη δυνατότητα επανόρθωσης. Κάποιοι θα κάνουν χρόνια για να επανέλθει (πχ όσφρηση και γεύση). Θα είναι όμως λίγα τα περιστατικά”, τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως “η επιδημία ήρθε για να μείνει αρκετό χρονικό διάστημα. Περιμένουμε το εμβόλιο για να χαλαρώσουμε λίγο. Προσπαθούμε μέρα με τη μέρα να βοηθάμε την οικονομική δραστηριότητα”. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε ακόμη για την τηλεργασία και σημείωσε ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα πολλές εργασίες δεν μπορούν να συνεχιστούν μέσω της τηλεργασίας, όπως τα επαγγέλματα του τουρισμού.

Ο ίδιος μίλησε και για το άνοιγμα των σχολείων, που αναμένεται να αποφασιστεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη και να ανακοινωθεί αύριο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι “αμφιταλαντεύεται”, αν πρέπει να ανοίξουν 7 ή 14 Σεπτεμβρίου και περιμένει να ακούσει τη θέση των παιδιάτρων”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις