Ελληνοτουρκικά νέα: “Οι Τούρκοι πλοίαρχοι έχουν το ελεύθερο να ανοίξουν πυρ”, γράφει η Γενί Σαφάκ

ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά νέα: “Οι Τούρκοι πλοίαρχοι έχουν το ελεύθερο να ανοίξουν πυρ”, γράφει η Γενί Σαφάκ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ελληνοτουρκικά νέα: Σε στάση αναμονής βρίσκεται η Αθήνα, αναμένοντας να δει εάν η Τουρκία θα προβεί σε κινήσεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ή αντίθετα θα κλιμακώσει, επιδιώκοντας να σύρει την Ελλάδα σε μία θερμή σύγκρουση

31.08.2020 | 08:03

Ελληνοτουρκικά νέα: Tο πράσινο φως στους κυβερνήτες των πολεμικών πλοίων να δράσουν αυτοβούλως φαίνεται πως έχει δώσει η Άγκυρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Şafak, οι πλοίαρχοι των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το ερευνητικό Oruc Reis σε «αμφισβητούμενα» νερά, έχουν την έγκριση της Άγκυρας να απαντήσουν σε τυχόν προκλήσεις χωρίς να ενημερώσουν την κυβέρνηση.

«Η εξουσία βρίσκεται στον κυβερνήτη του πλοίου: Η εντολή έχει δοθεί. Προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο στο Πολεμικό Ναυτικό, με τα πλοία που θα συνοδεύουν το Oruc Reis στη Μεσόγειο να έχουν μειώσει τις δικλείδες εμπλοκής. Οι διοικητές των πλοίων θα μπορούν να ανταποκριθούν αμέσως σε πιθανή απειλή για το Oruç Reis χωρίς να ζητήσουν άδεια από την Άγκυρα», αναφέρει η εφημερίδα.

Το δημοσίευμα της Yeni Şafak

Ακραίες απειλές Ερντογάν: “Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει εξαιτίας των ανίκανων ηγετών του”

Την ίδια ώρα, ο  Ερντογάν συνεχίζει να δίνει ρεσιτάλ προκλητικών δηλώσεων. Συγκεκριμένα, ανήμερα της Γιορτής της Νίκης, εθνικής γιορτής των Τούρκων, είπε πως “Το βέλος έχει φύγει από το τόξο και σίγουρα θα βρει το στόχο του”, ενώ δεν δίστασε να καταφερθεί εναντίον Ελλάδας και Γαλλίας. Ο Ερντογάν κατά την ομιλία του αναρωτήθηκε: “Αποδέχεται ο ελληνικός λαός ό,τι θα του συμβεί εξαιτίας των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του; Γνωρίζει ο γαλλικός λαός ότι θα πληρώσει το τίμημα λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;”.

“Ως έθνος που αγωνίζεται καθημερινά εδώ και χιλιάδες χρόνια, γνωρίζουμε όλα αυτά τα γεγονότα. Γνωρίζουμε πολύ καλά το τίμημα που πληρώνουμε σε αυτή τη χώρα, με το αίμα των μαρτύρων. Σήμερα, είμαστε αποφασισμένοι να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα. Ό,τι κι αν κάνουμε, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στα βήματα της Τουρκίας με τη βοήθεια του Αλλάχ. Η Τουρκία δεν υπήρξε ποτέ επιθετικό κράτος σε όλη την ιστορία της, είναι ένα από τις σπάνιες περιπτώσεις μη αποικιακού κράτους”, συνέχισε το παραλήρημά του.

“Θα υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα έναντι εκείνων που εισέβαλαν στη Μικρά Ασία” διεμήνυσε την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και απέφυγε να κατονομάσει του Έλληνες ως “εισβολείς”. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ σήμερα, με αφορμή την εθνική εορτή της Νίκης κατά των Ελλήνων το 1922, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι “η Τουρκία δεν θα υποκύψει απέναντι στις απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες”.

Το μήνυμα

Νωρίτερα, σε μήνυμά του με αφορμή την εθνική γιορτή ανέφερε ότι: “Δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι αυτοί που θέλουν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο και αυτοί που επιχείρησαν να εισβάλλουν στη χώρα πριν από ένα αιώνα είναι οι ίδιοι εισβολείς” σημείωσε ο Ερντογάν.

Και συνέχισε, λέγοντας: “Ο λαός μας, όπως νίκησε στον απελευθερωτικό αγώνα παρά την φτώχεια και την έλλειψη δυνατοτήτων, έτσι και σήμερα δεν θα διστάσει επ’ ουδενί να κάνει να απογοητεύσει όσους έχουν φιλοδοξίες και προβαίνουν σε κινήσεις Σεβρών στη Γαλάζια Πατρίδα. Κανείς να μην αμφιβάλλει για τη βούλησή μας στο θέμα αυτό και την ακράδαντη πίστη μας στη νίκη. Με τις σκέψεις αυτές, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, του Αρχιστράτηγου της Μεγάλης Επίθεσης, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ και των συνοπλιτών του. Εύχομαι ο Αλλάχ να αναπαύσει τις ψυχές όλων των μαρτύρων μας, οι οποίοι θυσίασαν τις ζωές τους εδώ και χίλια χρόνια για να προστατέψουν αυτή την πατρίδα, κι επίσης μία υγιή και γαλήνια ζωή στους βετεράνους μας. Χρόνια πολλά για την Εορτή της Νίκης της 30ης Αυγούστου”.

Ο Τούρκος πρόεδρος στο μήνυμά του ανέφερε επίσης ότι “ο απελευθερωτικός αγώνας που ξεκίνησε υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Πασά στη Σαμψούντα το 1919 με την Μάχη του Αρχιστράτηγου πέτυχε μια βέβαιη και μόνιμη νίκη. Με τη νίκη της 30ης Αυγούστου διαμηνύθηκε για ακόμα μια φορά σε όλο τον κόσμο πως τα εδάφη αυτά είναι η αιώνια πατρίδα μας. Η νίκη αυτή δήλωσε την αναγέννηση από τις στάχτες του έθνους που ήθελαν να το θάψουν στην ιστορία, της ακμής του και της επανεμφάνισης του στη σκηνή της ιστορίας”.

Παραλήρημα Μπαχτσελί: Θέμα χρόνου η σύγκρουση στο Αιγαίο

Μετά τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, τη σκυτάλη στην απειλή του πολέμου πήρε ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σύμφωνα με το sigmalive, ο αρχηγός του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης δήλωσε ότι τα σχέδια της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της σε 12 μίλια αποτελούν αιτία πολέμου για την Τουρκία, ενώ για την πρόσκληση της Μέρκελ προς τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν την Ελλάδα είπε ότι ισοδυναμεί με κάλεσμα για Σταυροφορία. Πρόσθεσε πως είναι θέμα χρόνου η σύγκρουση στο Αιγαίο και έθεσε και αυτός, θέμα κυριαρχίας των Δωδεκανήσων.

“Λαμβάνοντας υπόψη τα γεωγραφικά, πολιτικά και άλλα χαρακτηριστικά των Δωδεκανήσων, θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και θα αντισταθμίσει την αδικία εναντίον της χώρας μας, αν εξεταστεί πάλι το νομικό καθεστώς τους”, είπε ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν, επισείοντας τον κίνδυνο μιας ανάφλεξης στο Αιγαίο. Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, είχε αμφισβητήσει ακόμη και τη συνθήκη των Παρισίων το 1947, με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα από την Ιταλία.

Casus belli η επέκταση στα 12 μίλια

Τη δαμόκλειο σπάθη του casus belli επανέφερε σήμερα και ο ηγέτης των εθνικιστών, με μία προσβλητική δήλωση κατά της Ελλάδας. “Είναι αδιανόητο να γυρίσουμε την πλάτη μας στα ιστορικά μας συμφέροντα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Φαίνεται ότι η όρεξη και η επιθυμία της Ελλάδας να την πετάξουν στη θάλασσα έχει φουσκώσει πάλι”, είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάνοντας λόγο για ένα νέο σχέδιο της Ελλάδας να… εισβάλει στην Τουρκία. “Ο στόχος της Ελλάδας είναι να έρθει πάλι και να καταλάβει τα εδάφη μας από εκεί που την πετάξαμε πριν από 98 χρόνια. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σχέδιο εισβολής”, είπε, που στόχο έχει τον αφανισμό της Τουρκίας και της δημοκρατίας της.

“Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα και την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια αποτελούν αιτία πολέμου. Από εδώ και στο εξής η στάση και η συμπεριφορά της Ελλάδας θα είναι εκείνη που θα καθορίσει εάν η αυξανόμενη ένταση θα προκαλέσει αιμορραγία ή μία αποτρόπαια αναμέτρηση”, σημείωσε.

Ρητορική casus belli από την Τουρκία- Σκληρή απάντηση-Τρέχει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο

Θέμα χρόνου η σύγκρουση στο Αιγαίο

Τονίζοντας ότι μια σύγκρουση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι θέμα χρόνου, η ταχεία μείωση της αντιπαράθεσης θα αποτελούσε μία ειλικρινή προσδοκία για γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης, για επικράτηση της μη-σύγκρουσης και για τελική επίλυση της κρίσης. Αλλά “η Ελλάδα και τα ανθρωπάκια οι υποστηρικτές της, που δεν βλέπουν και δεν ενδιαφέρονται για τις σοβαρές συνέπειες που θα υποστούν αν παίξουν με τα νεύρα του τουρκικού έθνους, βρίσκονται εν μέσω μιας εκστρατείας προκλήσεων που θα έχει πολύ κακό τέλος”, είπε, συμβουλεύοντας την Ελλάδα να αποδεχτεί το διεθνές δίκαιο.

Η Μέρκελ κήρυξε σταυροφορία

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί έστρεψε τα βέλη του και κατά της Γερμανίας, υποστηρίζοντας ότι η πρόσκληση της Μέρκελ προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να στηρίξουν την Ελλάδα αποτελεί ουσιαστικά ένα κάλεσμα για σταυροφορία. “Η πρόσκληση της Μέρκελ προς τις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν την Ελλάδα ισοδυναμεί με κάλεσμα για Σταυροφορία”, είπε ο ηγέτης του ΜΗΡ.

“Μέχρι τώρα, οι διπλωματικές επαφές, οι προσπάθειες συμφιλίωσης, οι διαπραγματεύσεις, οι συναντήσεις και η συζήτηση των προβλημάτων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Τα προβλήματα ανάμεσα σε εμάς και την Ελλάδα όχι μόνον δεν έχουν μειωθεί, έχουν καταστεί ανεπίλυτα. Ούτε η Γερμανία ούτε οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει τις πόρτες της συμφιλίωσης και της διαμεσολάβησης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μέχρι τώρα. Τα προβλήματα μεταξύ μας με την Ελλάδα δεν μπορούν να επιλυθούν”, εκτίμησε.

Κακό σπυρί η Ελλάδα από το 1821

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο γραπτό μήνυμά του με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της νίκης του τουρκικού στρατού στο Εσκίσεχίρ υπό τον Κεμάλ Ατατούρκ επί των ελληνικών δυνάμεων, ανέφερε επίσης ότι από το 1821 η Ελλάδα έχει γίνει “ένας κακοήθης όγκος που ενοχλεί το τουρκικός έθνος. Αυτός ό όγκος είτε θα θεραπευτεί (είναι δυνατόν;) ή θα ξεριζωθεί και θα πεταχτεί”. “Στην ελληνική ψυχολογία η εχθρότητα εναντίον της Τουρκίας και του Ισλάμ είναι σε προχωρημένο στάδιο”, είπε, κάνοντας λόγο για “πειρατικές φιέστες στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο από την Ελλάδα”.

“Στη Μεσόγειο έχουν παραταχθεί ο ένας απέναντι από τον άλλον οι δύο στόλοι. Στην πραγματικότητα εκείνοι που έχουν συσπειρωθεί σε δυο διαφορετικά μπλοκ και χαρακώματα είναι εκείνοι που είναι με το δίκαιο και οι άλλοι που είναι στη λάθος πλευρά. Είναι το ηρωικό τουρκικό έθνος και οι άλλοι”, ανέφερε ο ηγέτης του ΜΗΡ.

Παραλήρημα Ερντογάν: Καλεί Ελλάδα & Γαλλία σε αναμέτρηση στο πεδίο της μάχης

Δείτε ακόμη

«Είμαι κατά της ακινησίας ή της νευρικής κινητικότητας» – Νέα παρέμβαση Βενιζέλου
Άγγελος Συρίγος: Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ξεκινούμε με την παραδοχή ότι θα είμαστε μόνοι μας
Τσαβούσογλου: “Η Ελλάδα δεν είναι τόσο γενναία” – Για τρεις μήνες στην περιοχή το Oruc Reis
Επικίνδυνος Ερντογάν: Αποδέχονται οι Έλληνες αυτό που θα τους συμβεί εξαιτίας των ανίκανων ηγετών τους;
Exit mobile version