Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέρκελ Ελλάδα: Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα
ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Μέρκελ Ελλάδα: Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Αθήνα

Μέρκελ Ελλάδα: Η Γερμανίδα Καγκελάριος παραχωρεί την ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στην οποία τοποθετείται εφ΄όλης της ύλης.

Μέρκελ Ελλάδα: Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτή αυτή την ώρα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος παραχωρεί την ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, στην οποία τοποθετείται εφ΄όλης της ύλης. Πανδημία, εξελίξεις στην Ευρώπη, εκπαίδευση και οικονομία είναι τα θέματα στα οποία αναφέρεται φέτος η κ. Μέρκελ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι είναι υποχρέωση όλων των μελών-κρατών της ΕΕ να στηρίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας.

«Ναι, πρέπει να πάρουμε σοβαρά όσα λένε οι Έλληνες φίλοι μας, πρέπει να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφερόμενη στην κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση και για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση «πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές». Αναφορικά με την Τουρκία, η κ. Μέρκελ τόνισε: «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύπλευρη. Έχω συχνές επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και σύντομα θα σας ενημερώσω σχετικά». Παράλληλα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. « Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», σημείωσε η κ. Μέρκελ

Δένδιας: «Απόλυτη αναγκαιότητα οι κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία»

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το θέμα της Τουρκίας. Χαρακτήρισε δε «απόλυτη αναγκαιότητα» -προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο- τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στην Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Συμβούλιο, ενόψει της σημερινής συζήτησης για την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε: «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αξίες της κοινότητας των εθνών».

Πιθανό τηλεφώνημα Μέρκελ – Μητσοτάκη μέσα στην ημέρα

Υπενθυμίζεται πως το Βερολίνο κάνει τις τελευταίες ημέρες διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, να ταξιδεύει στην Αθήνα και στην Άγκυρα για επαφές με τους ομολόγους του. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα, Παρασκευή, και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον απόηχο ανάλογης επαφές του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στόχος είναι η αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης, καθώς η γερμανική προεδρία της ΕΕ ασκεί πιέσεις, ώστε Ελλάδα και Τουρκία να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διάλογος με την Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες και με απειλές δεν μπορεί να γίνει.

Δείτε ακόμη

«Πειρατικές κινήσεις Γαλλίας και Ελλάδας» καταγγέλλει η Σαμπάχ
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε
Πέθανε η δικηγόρος Εμπρού Τιμτίκ μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας στις τουρκικές φυλακές
Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις