Μητσοτάκης – Τραμπ τηλέφωνο: Με ειδική συσκευή η συνομιλία των δύο ηγετών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Τραμπ τηλέφωνο: Με ειδική συσκευή η συνομιλία των δύο ηγετών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης - Τραμπ τηλέφωνο: Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη - Τραμπ έγινε από ειδική τηλεφωνική συσκευή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

27.08.2020 | 16:00

Μητσοτάκης – Τραμπ τηλέφωνο: Με ειδικό κρυπτογραφικό τηλέφωνο πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Για να γίνει με ασφάλεια η συνομιλία των δύο ηγετών, το τηλέφωνο πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου Μαξίμου η αμερικανική πρεσβεία. Η συσκευή γράφει επάνω της «Ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης».

Στη φωτογραφία φαίνεται ότι το τηλέφωνο φέρει τη σφραγίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έχει ειδικό σήμα με την ένδειξη: “Προσοχή! Ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης”.

Μητσοτάκης – Τραμπ: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία χθες Τετάρτη, αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, “ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους”. Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, εξήγησε στον Ντόναλντ Τράμπ ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η ένταση που δημιουργεί η Τουρκία βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Λίγη ώρα αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος αφήνοντας στην άκρη τις πολεμικές απειλές φόρεσε το “διπλωματικό του κοστούμι” και υποστήριξε σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu” πως η χώρα του “απέδειξε με συγκεκριμένες ενέργειες ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να καθιερώσει τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο”. Παράλληλα σημείωσε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί την αστάθεια στην περιοχή.

Exit mobile version