Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νέα Navtex Τουρκία: Ετοιμάζει άσκηση με πραγματικά πυρά
ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΚΑΡ

Νέα Navtex Τουρκία: Ετοιμάζει άσκηση με πραγματικά πυρά

Νέα Navtex Τουρκία: Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σήμερα Πέμπτη, τη μέρα που λήγει η επέκταση της NAVTEX για το Oruc Reis.

Νέα Navtex Τουρκία: Νέα NAVTEX για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου εξέδωσε η Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη νέα NAVTEX το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει άσκηση με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο από 1 έως 2 Σεπτεμβρίου. Να αναφέρουμε πως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ολοκληρώνεται η παράνομη NAVTEX του τουρκικού ναυτικού της 23ης Αυγούστου.

«Η Άγκυρα δεν θα κάνει ένα βήμα πίσω και τα πλοία της που συνεχίζουν τις έρευνες και τις γεωτρήσεις τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά το Oruç Reis, δεν θα επιστρέφουν από τις περιοχές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Γενί Σαφάκ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το Oruc Reis αναμένεται να διευρύνει τις έρευνές του. Δεν αποκλείουν μάλιστα, το τουρκικό πλοίο να φτάσει και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου.

 

Ακάρ: Θα συνεχίσουμε επ’ αόριστον τις σεισμικές έρευνες

Με νέες δηλώσεις στο πρακτορείο Anadolu, o υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τόνισε ότι θα συνεχιστούν επ’ αόριστον οι σεισμικές έρευνές. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματά μας. Έχουμε τη δύναμη και τη θέληση και το λέμε και σήμερα. Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες όσο χρειαστεί, μέχρι ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες.Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο ή περιορισμός. Εμείς ασκούμε τα δικαιώματά μας, κάνουμε συγκεκριμένες τεχνολογικές εργασίες εκεί. Όσο χρειαστεί εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις έρευνες. Το υπουργείο Ενέργειας κάνει τις εργασίες κι εμείς ως Ένοπλες δυνάμεις είμαστε εκεί. Δεν έχει καμία διακοπή» δήλωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αναφορικά με τη συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, τονίζοντας ότι «έχασαν και οι δυο τους». «Όσο και να θέλετε να φέρετε από πίσω σας την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν θέλετε πάρτε και όλο τον κόσμο μαζί σας, δεν θα μπορείτε να αλλάξετε την πραγματικότητα. Δύο επί δύο δεν κάνει πέντε, κάνει τέσσερα», πρόσθεσε.

Η δήλωση του Ερντογάν

Η «Γενί Σαφάκ», υπενθύμισε τη δήλωση του Τούρκου προέδρου μετά την έκδοση της Navtex της Ελλάδας για άσκηση στην ίδια περιοχή: «Επέκτεινα τη Navtex μέχρι τις 27 Αυγούστου. Αποτελεί κόμμα ή τελεία; Επιτρέψτε μου να βάλω κόμμα προς το παρόν», είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι η θερμοκρασία στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ανέβει για τα καλά, μετά την έκδοση πολλαπλών NAVTEX.

Η Τουρκία προχώρησε σε παράταση της NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την Ελλάδα να απαντά με αντι-NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις. Την ίδια στιγμή, επίσκεψη πραγματοποίησε στις δύο χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη διαλόγου με βάση το διεθνές δίκαιο, ενώ προειδοποίησε ότι «η παρούσα κατάσταση είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».

Δείτε ακόμη

Η Μελάνια “βγαίνει” μπροστά και στηρίζει Τραμπ – “Έχουμε ανάγκη τον σύζυγό μου”
«Γενί Σαφάκ»: Το Oruc Reis δεν θα επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία -Ίσως φτάσει έως Ρόδο και Καστελόριζο
Βρετανοί κόλλησαν κορονοϊό στην Ζάκυνθο – Φόβοι πως είναι δεκάδες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις