Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γεννηματά για Ελληνοτουρκικά: Κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά για Ελληνοτουρκικά: Κριτική σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Γεννηματά για Ελληνοτουρκικά: «Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας για ότι συμβαίνει στα εθνικά μας θέματα», ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Γεννηματά για Ελληνοτουρκικά: Κριτική στην κυβέρνηση για απουσία εθνικής στρατηγικής και μυστική διπλωματία στα εθνικά μας θέματα, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά και κάλεσε τον πρωθυπουργό να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την Ε.Ε. «Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας για ότι συμβαίνει στα εθνικά μας θέματα», ανέφερε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και έριξε τα βέλη της και στον ΣΥΡΙΖΑ για το «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι «εμείς δεν ψηφίζουμε ούτε παρών ούτε απών, όταν απαιτείται αίσθημα ευθύνης, το ΚΙΝΑΛ δεν κρύβει το κεφάλι στην άμμο γιατί αυτό σημαίνει πατριωτισμός. Βάζουμε πλάτη αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι το ΚΙΝΑΛ ψηφίζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως αναγκαστική επιλογή λόγω της συγκυρίας, ζητώντας απαντήσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και τη μέθοδο που ακολουθήθηκε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξωτερική πολιτική του βλέποντας και κάνοντας -«χαράσσετε εξωτερική πολιτική στο πόδι», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως «ακολουθείτε κύριε πρωθυπουργέ, δεν προηγείστε και δεν ηγείστε».

Σχετικά με την Τουρκία

Αναφερόμενη στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με το Oruc Reis να παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. «Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει ο διάλογος με την Τουρκία να έχει βάλει το πιστόλι στο τραπέζι; Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε», είπε και επεσήμανε την ανάγκη αρραγούς εθνικού μετώπου.«Έχετε επιλέξει τη μυστική διπλωματία, όλα αυτά στο πρόσφατο παρελθόν οδήγησαν σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις», είπε και σχολιάζοντας την επέκταση των χωρικών υδάτων, είπε πως η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με όρους επικοινωνίας. «Κινδυνεύετε να πει κάποιος ότι μαρκάρετε περιοχές κυριαρχικών δικαιωμάτων και οδηγείτε το Αιγαίο σε ειδικό καθεστώς», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να είναι ξεκάθαρη θέση ότι η επιλογή αυτή είναι μόνο η αρχή.

Παρά την θετική ψήφο στην συμφωνία για την Αίγυπτο η κυρία Γεννηματά άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως η θετική ψήφος είναι αναγκαστική λόγω του τούρκολιβυκού μνημονίου και ξεκαθάρισε ότι δεν δίνει λευκή επιταγή στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. «Μην πανηγυρίζετε για τη συμφωνία με την Αίγυπτο είναι μία αναγκαστική επιλογή όσο μας αφορά γιατί δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δεχτούμε μερική οριοθέτηση αν δεν είχε προηγηθεί το παράνομο τούρκολιβυκό μνημόνιο. Πρέπει να δεσμευτείτε ότι μερική συμφωνία δε σημαίνει υποχώρηση από τις πάγιες εθνικές θέσεις και ότι δεν εκχωρούμε τίποτα, για να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε υπόνοια δημιουργίας τετελεσμένων πέραν από τον 28 μεσημβρινό από την πλευρά της Τουρκίας. Ψηφίζουμε ναι γιατί θεωρούμε ότι διεμβολίζει το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο αλλά δεν το ακυρώνει.

«Ψηφίζουμε την συμφωνία ως αναγκαστική επιλογή λόγω της συγκυρίας»

Αυτή την ώρα οφείλουμε όλοι να σκεφτούμε ότι στις κρίσιμες στιγμές που ζούμε η εσωτερική αναμέτρηση και οι διχαστικές συγκρούσεις μόνο την τουρκική πλευρά ευνοούν και τις προσφέρουν πρόσθετα επιχειρήματα. Ψηφίζουμε την συμφωνία ως αναγκαστική επιλογή λόγω της συγκυρίας, δεν δίνουμε όμως λευκή επιταγή στην εξωτερική σας πολιτική διεκδικούμε γόνιμο ελληνοτουρκικό διάλογο που δεν θα μας κληροδοτήσει γκρίζα σημεία», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Η αναφορά στα σχολεία: Η Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να γίνει προ ημερησίας διάταξη ως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τα θέματα της πανδημίας . «Πρέπει να γίνει προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και το άνοιγμα των σχολείων. Οι παλινωδίες και η έλλειψη σχεδιασμού μας ανησυχούν και εμάς αλλά και τους Έλληνες πολίτες που ζητούν να πάρουν συγκεκριμένο σχέδιο για τα ζητήματα αυτά».

Δείτε ακόμη

Τσίπρας: «Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος»
«Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», τονίζει ο πρωθυπουργός
Σεξιστική επίθεση Γαβρόγλου στην Κεραμέως

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις