Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά: Αρραγές εθνικό μέτωπο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Αρραγές εθνικό μέτωπο

Ελληνοτουρκικά: Μικροκομματισμοί και αντιπολιτευτικές κορώνες θα πρέπει να παραμεριστούν από όλους όταν εγείρονται εθνικά θέματα.

Ελληνοτουρκικά: Την ώρα που στην Βουλή ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επιτύχει την μέγιστη δυνατή συναίνεση για τις συμφωνίες για την οριοθέτηση των ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο το νέο επεισόδιο τουρκικής προκλητικότητας στην Χάλκη, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους δύο πράγματα: Το πρώτο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει την επιθετική του πολιτική στο Αιγαίο και το δεύτερο ότι όλοι εντός της χώρας θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Το νέο επεισόδιο έρχεται ως αποτέλεσμα μιας σειράς κινήσεων από την τουρκική ηγεσία που ούτε λίγο ούτε πολύ προδίκαζαν αυτό που συνέβη.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν αλλά και των υπουργών του, η απόφαση για συνέχιση των ερευνών εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι αναφορές στην στάση των Ευρωπαίων ήταν τα στοιχεία που έδειχναν ότι η τουρκική πλευρά επιθυμούσε να δημιουργήσει για μια ακόμη φορά τεχνητή κρίση στα θαλάσσια σύνορά μας. Είχαν προηγηθεί και μια σειρά κινήσεων από την Ελλάδα σε διπλωματικό και επιχειρησιακό επίπεδο που «δεν άρεσαν» στον Ερντογάν ,καθώς αποκάλυπταν τον ρόλο του ως ταραχοποιό στοιχείο της περιοχής.

Οι επαφές Μητσοτάκη

Οι επαφές Μητσοτάκη με τους Ευρωπαίους ηγέτες, η σύγκλιση της έκτακτης συνόδου με θέμα την στάση της Τουρκίας και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων και των Αμερικανών κατά της Τουρκίας απέδειξαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατάφερε να αποδείξει ότι ο Ερντογάν επιθυμεί να εργαλειοποιήσει τόσο τα σύνορα, όσο και τις ερευνητικές ενέργειες μόνο και μόνο για να επιτύχει έναν προσχηματικό διάλογο με την χώρα μας και μάλιστα με τους δικούς του όρου  .Κινούμενη πάντα εντός των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου η χώρα μας πέτυχε αφενός την οριοθέτηση των ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία αφετέρου απομόνωσε πολιτικά  πλήρως τον Τούρκο πρόεδρο που δεν μπόρεσε να βρει ούτε έναν υποστηρικτή των ενεργειών του.

Ενιαία εθνική γραμμή

Την ίδια ώρα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η ελληνική κυβέρνηση εννοεί στο έπακρο ότι θα διαφυλάξει τα σύνορά της (που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα) θέτοντας σε πλήρη επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί και αποτρέποντας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα κάθε επιθετική ενέργεια των Τούρκων σε αέρα και θάλασσα. Ο στόχος τώρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει απαιτήσει να υπάρξουν έμπρακτες κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ προς την Τουρκία και όχι απλά δηλώσεις καταδίκης των ενεργειών της. Για να το επιτύχει αυτό βέβαια χρειάζεται και την στήριξη του εσωτερικού πολιτικού μετώπου, ώστε να διαφανεί και στους εταίρους μας ότι η χώρα διαθέτει αρραγές εθνικό μέτωπο και ενιαία εθνική γραμμή. Μικροκομματισμοί και αντιπολιτευτικές κορώνες θα πρέπει να παραμεριστούν από όλους όταν εγείρονται εθνικά θέματα.

Δείτε ακόμη

«Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», τονίζει ο πρωθυπουργός
Σεξιστική επίθεση Γαβρόγλου στην Κεραμέως
Κεραμέως: “Δεν θα συμμετέχει στο μάθημα όποιος δεν φοράει μάσκα” (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις