Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά: Το τερμάτισε ο Σουλτάνος
«ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΨΕΥΤΟΜΑΓΚΙΕΣ»

Ελληνοτουρκικά: Το τερμάτισε ο Σουλτάνος

Ελληνοτουρκικά: Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ότι η Τουρκία, θα αντιδράσει πολιτικά, οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά! 

Ελληνοτουρκικά: Μιλώντας σε ακόμη μία από τις… καλαίσθητες φιέστες του, αυτή τη φορά για την 949η επέτειο για τη μάχη του Ματζικέρτ, ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε για ακόμη μία φορά την Ελλάδα. «Θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε σε Μαύρη θάλασσα, Μεσόγειο και Αιγαίο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. «Αυτoί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία, τώρα κάνουν  ψευτομαγκιές στο Αιγαίο, είναι σαν την ψυχολογία  να σφυρίζουν  μέσα στο νεκροταφείο», ανέφερε.

Η μάχη του Ματζικέρτ (τουρκικά Malazgirt) έλαβε χώρα μεταξύ Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, έληξε με ήττα της πρώτης και ουσιαστικά άνοιξε τις πύλες της Μικράς Ασίας για τους Τούρκους. Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία). Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ’ Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.

Ελληνοτουρκικά: Διπλό επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώθηκαν δύο σοβαρά περιστατικά στα οποία εμπλέκονται μονάδες του τουρκικού Λιμενικού κατά τη διάρκεια επιχείρησης ελληνικής έρευνας και διάσωσης μεταναστών σε θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης, που πραγματοποιήθηκε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται και σήμερα το πρωί. Αρχικά τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ αλλά και δημιουργώντας θόρυβο προσπάθησε να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί. Ο ναυτικός είναι μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε στη διάσωση μεταναστών στο σημείο. Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από Ίμια, όταν οι Τούρκοι είχαν επίσης «τυφλώσει» ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και κατέπεσε προκαλώντας τον θάνατο των τριών επιβαινόντων αξιωματικών.

Στη συνέχεια έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή. Το διπλό επεισόδιο αξιολογείται ως σοβαρό και ως προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της.

Δείτε ακόμη

Κατευναστικός ο Μάας – Προκλητικός ο Τσαβούσογλου
«Προκλητικές οι κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο»
Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις