Αθήνα

°C

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χρυσοχοΐδης Νιχάμερ: Η απάντηση στον Έβρο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης Νιχάμερ: Η απάντηση στον Έβρο

Χρυσοχοΐδης Νιχάμερ: Ασφάλεια, μετανάστευση και μέτρα περιορισμού του Covid 19 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Χρυσοχοΐδης Νιχάμερ: Ήταν ότι έπρεπε να δώσουμε και ένα σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, πως δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν μόνο του, είμαστε όλοι μαζί από κοινού, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα και αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κατά αυτό τον τρόπο και τα σύνορα της Αυστρίας. Την  αποστομωτική απάντηση του Αυστριακού αξιωματικού της Frontex, στον Τούρκο ομόλογό του, τον περασμένο Μάρτη στα γεγονότα του  Έβρου, χρησιμοποίησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό Υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νιχάμερ, για να τονίσει ότι «η μακρά διαδικασία συνειδητοποίησης της κοινής ευρωπαϊκής πατρίδας, ενισχύθηκε στην πατρίδα μας, στον Έβρο».

Από τον Πέτρο Καρσιώτη

Και εξήγησε γιατί έγινε: «Έγινε», είπε «γιατί ο δικός σας αξιωματικός, πάνω στη μεθόριο, όταν ο Τούρκος ομόλογος του του είπε «πήγαινε σπίτι σου τι κάνεις εδώ;», του απάντησε «φυλάω σύνορα της Ευρώπης, είμαι σπίτι μου!!!». Όλα αυτά αναφέρθηκαν στην υποδοχή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,  του Υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νιχάμερ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί η αυστριακή αντιπροσωπεία στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις, όπως ανακοινώθηκε,  αφορούσαν στην ενίσχυση της, ήδη πολύ καλής συνεργασίας των δύο χωρών, σε τομείς όπως, η ασφάλεια, η μετανάστευση και τα μέτρα περιορισμού των συνεπειών του covid19. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα μέτρα προστασίας των αξιωματούχων της Frontex που επιχειρούν στην Ελλάδα.

Στην ελληνοτουρκική μεθόριο

Ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και ευχαρίστησε τον Αυστριακό ομόλογό του για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια της Αυστρίας στα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο. «Στον Έβρο», τόνισε «τον Μάρτη, εμείς , εσείς και οι άλλοι, προχωρήσαμε την Ευρώπη. Αγωνιστήκαμε μαζί για κάτι κοινό, τα σύνορά μας. Ως Έλληνες είμαστε περήφανοι που αυτή η μακρά διαδικασία συνειδητοποίησης της κοινής Ευρωπαϊκής πατρίδας ενισχύθηκε στη χώρα μας, στον Έβρο.

Και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε την προσπάθεια πιο θεσμικά, στα όργανα της Ένωσης, λίγο περισσότερο Ευρωπαίοι όλοι μας, και φυσικά πάντα περήφανοι για τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Με επείγουσα προτεραιότητα την Ευρωπαϊκή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε το βήμα του Έβρου να μετουσιωθεί σε στέρεη άποψη για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

«Δεν είχαμε κανένα δισταγμό»

Από την πλευρά του ο κ. Νιμάχερ, αφού εξήρε την συνεργασία στον τομέα ασφάλειας των δύο χωρών, στάθηκε και αυτός στα γεγονότα του Μαρτίου τονίζοντας:  «Δεν υπήρξε (τον Μάρτιο) καμία αμφιβολία και κανένας δισταγμός στην αυστριακή κυβέρνηση, στον καγκελάριό μας κύριο Κουρτς και σε εμένα, ως Υπουργό Εσωτερικών, να ενισχύσουμε την Ελλάδα. Σε αυτή τη δύσκολη φάση, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ζει μόνο από λέξεις αλλά ζει από πράξεις… Αλλά δεν επρόκειτο μόνο γι αυτό. Ήταν ότι έπρεπε να δώσουμε και ένα σαφές μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, πως δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν μόνο του, είμαστε όλοι μαζί από κοινού, θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα και αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουμε κατά αυτό τον τρόπο και τα σύνορα της Αυστρίας.

Χρησιμοποιούν παράνομους μετανάστες

Και τώρα κυρίες και κύριοι κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο, πάλι η Τουρκία έρχεται με πίεση εις βάρος της Ελλάδας και όπως είδαμε παράνομοι μετανάστες χρησιμοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή και επίσης γίνεται χρήση οργανωμένης προπαγάνδας κατά της Ελλάδος και εις βάρος της Ελλάδας, εσφαλμένα fakenews κατά του Λιμενικού Σώματος κατά των προσπαθειών της Ελλάδας να προστατεύσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα.»

Οικονομική ενίσχυση

Επίσης αναφέρθηκε στη βοήθεια της Αυστρίας προς την Ελλάδα για την πίεση προσφυγικών ροών που δέχεται η χώρα μας. «Με τον Πρωθυπουργό τον κύριο Μητσοτάκη μιλήσαμε επίσης για το θέμα των προσφύγων στα σύνορα και είπαμε ποιες μελλοντικές στρατηγικές μπορούμε να αναπτύξουμε στην εταιρική αυτή σχέση ασφαλείας μεταξύ των Κρατών μας και εγώ ως Υπουργός Εσωτερικών είπα ότι μπορούμε να διαθέσουμε (2.000.000) ευρώ ώστε να ενισχύσουμε την κατάστασή επιτόπου στο θέμα της ιατρικής υποστήριξης των ανθρώπων στα σύνορα. Εδώ πρόκειται και μία ανάγκη συστημικής συνεργασίας και η Αυστρία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί». Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι δύο αντιπροσωπείες επισκέπτονται τον Έβρο, όπου θα επιθεωρήσουν τις δυνάμεις της Frontex που περιπολούν στα σύνορα.

Δείτε ακόμη

Γεραπετρίτης: «Καμία συζήτηση Άγκυρα όσο υφίσταται η στρατιωτική πίεση στην περιοχή μας»
Η Ανατολική Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Νέχαμερ
Τρεις κρίσιμες μέρες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις