Αθήνα

°C

Παρασκευή

23

Απριλίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κορονοϊός εμβόλιο: Σε θέση μάχης η AstraZeneca
ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός εμβόλιο: Σε θέση μάχης η AstraZeneca

Κορονοϊός εμβόλιο: Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε τις πρώτες δοκιμές μιας θεραπείας αντισωμάτων για την πρόληψη και τη θεραπεία του κορονοϊού.

Κορονοϊός εμβόλιο: Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως άρχισε τις πρώτες δοκιμές μιας θεραπείας βασισμένης σε αντισώματα για την πρόληψη και τη θεραπεία του κορονοϊού. Παράλληλα, η φαρμακευτική εταιρεία προχωρεί με ταχείς ρυθμούς με το υποψήφιο εμβόλιό της. Με τις δοκιμές, που διεξάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, θα αξιολογηθεί αν το AZD7442, ένας συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, είναι ασφαλής και ανεκτός από έως 48 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας από 18 έως 55 ετών.

Στο μεταξύ σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στη βελγική εφημερίδα «Brussels Times», η AstraZeneca υπέβαλε ένα μάλλον «ασυνήθιστο αίτημα» κατά τον Thierry Vansweevelt, καθηγητή Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας. Ειδικότερα, η εν λόγω βρετανό-σουηδική εταιρεία -που πρόσφατα έλαβε την έγκριση από το ρωσικό υπουργείο Υγείας για να πραγματοποιήσει την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών στην χώρα- επιθυμεί να αποποιηθεί τις ευθύνες και να μην θεωρηθεί ένοχη για τυχόν παρενέργειες που θα προκύψουν από αυτό, όπως αναφέρεται στην παραπάνω πηγή.

«Ελαφρώς σοκαριστικό»

Το αίτημα ελήφθη με έκπληξη στο Βέλγιο, με ειδικούς σε θέματα υγείας και ιατρικής νομοθεσίας στη χώρα να το χαρακτηρίζουν ακόμη και «σοκαριστικό». «Στις ΗΠΑ, είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν τον εαυτό τους με αυτό τον τρόπο, αλλά στην Ευρώπη είναι ασυνήθιστο», δήλωσε στην HLN ο Stefaan Callens, καθηγητής πανεπιστημίου Ιατρικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο KU Leuven.  Thierry Vansweevelt, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, χαρακτήρισε επίσης το συγκεκριμένο αίτημα παράδοξο και μάλιστα ακόμη και «ελαφρώς σοκαριστικό», λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους κανονισμούς της ΕΕ, σχετικά με την ευθύνη των εταιρειών για ό,τι διαθέτουν στην αγορά.

Ωστόσο, ο Ruud Dobber, στέλεχος της AstraZeneca, σε σχετική δήλωσή του τόνισε ότι οι περισσότερες χώρες, με τις οποίες είχε υπογράψει συμφωνίες προμηθειών, είχαν ήδη αποδεχτεί το αίτημά τους, αλλά αρνήθηκε να τις κατονομάσει. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η εταιρεία απλά «δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο να έρθει αντιμέτωπη με τις όποιες ευθύνες, εάν σε τέσσερα χρόνια το εμβόλιο αρχίσει να εμφανίζει παρενέργειες. Επίσης, στις συμβάσεις που έχουμε συνάψει, ζητάμε αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες είναι αποδεκτό να αναλάβουν αυτό το ρίσκο στους ώμους τους, επειδή είναι προς το εθνικό τους συμφέρον».

 

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Από την πλευρά της, η ομοσπονδιακή υπουργός Υγείας του Βελγίου, Maggie De Block, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία και ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία συνεχίζονται. Υπενθυμίζεται, δε ότι οι ευθύνες προϊόντος αποτελούν κεντρικό σημείο των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται από την ΕΕ και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.

Δείτε ακόμη

«Χειρότερη κι από τον Κιμ η αδελφή του», λένε οι ειδικοί στην Βόρεια Κορέα
Ένας νεκρός, 30 παγιδευμένοι και 60 διασωθέντες από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Ινδία
Ξεκίνησαν οι δοκιμές εμβολίου κατά του κορονοϊού σε εθελοντές στην Ιταλία
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις