Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναβάλνι νέα: Έφτασε στην Γερμανία το αεροσκάφος – Παραμένει σε κώμα
ΚΟΣΜΟΣ

Ναβάλνι νέα: Έφτασε στην Γερμανία το αεροσκάφος – Παραμένει σε κώμα

Ναβάλνι νέα: Το πρωί έφτασε στο Βερολίνο το ειδικά διαμορφωμένο αεροπλάνο με τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ναβάλνι νέα: Σταθερή είναι η κατάσταση της υγείας του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι μετά την μεταφορά του σήμερα με αεροπλάνο-ασθενοφόρο από την πόλη Ομσκ της Σιβηρίας στο Βερολίνο, όπου θα νοσηλευτεί, δήλωσε ο ακτιβιστής Γιάκα Μπίζιλτς στην γερμανική εφημερίδα Bild. «Η κατάσταση του Ναβάλνι ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια της πτήσης και μετά την προσγείωση» του αεροπλάνου, δήλωσε ο ίδιος στην Bild. Ο Ναβάλνι βρίσκεται σε κώμα αφότου, σύμφωνα με το περιβάλλον του, υπέστη «δηλητηρίαση». Θα εισαχθεί σε νοσοκομείο το οποίο έχει προετοιμαστεί για να του προσφέρει φροντίδες, μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το ιδιωτικό αεροπλάνο, το οποίο απογειώθηκε από την πόλη Ομσκ στην Σιβηρία, προσγειώθηκε γύρω στις 08:47 τοπική ώρα (09:47 ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο Τέγκελ, στο βορειοδυτικό τμήμα του Βερολίνου. Ο Ναβάλνι είχε διακομιστεί στο αεροδρόμιο του Ομσκ με ασθενοφόρο και το αεροπλάνο που θα τον μετέφερε απογειώθηκε δύο ώρες αργότερα, διευκρίνισε δημοσιογράφος του Reuters που βρισκόταν εκεί. Η Κίρα Γιάρμις, η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, δήλωσε παράλληλα ότι η σύζυγός του Γιούλια βρισκόταν μαζί του.

Ο Ναβάλνι, ο οποίος διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, κατέρρευσε την Πέμπτη ενώ επέβαινε σε αεροπλάνο που θα τον μετέφερε από την Σιβηρία στη Μόσχα, αφού ήπιε ένα φλιτζάνι τσάι, το οποίο οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι περιείχε δηλητήριο. Οι σύμμαχοί του εξέφρασαν εξάλλου στη συνέχεια το φόβο ότι οι αρχές μπορεί να αποπειρώνταν να καλύψουν τα στοιχεία για τον λόγο που αρρώστησε.

Ναβάλνι: Η αναχώρηση από την Ρωσία

Το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο του Ομσκ στο οποίο νοσηλευόταν είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι καθώς η κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι είχε βελτιωθεί ελάχιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας έκρινε πως ήταν ακόμη πολύ ασταθής για να μπορεί να μεταφερθεί αεροπορικώς σε άλλη χώρα. Αργότερα ωστόσο δήλωσε ότι δεν αντιτίθεται σε αυτό, αφού οι Γερμανοί γιατροί που τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν έκριναν ότι ήταν σε θέση να μεταφερθεί αεροπορικώς στη Γερμανία.

Ναβάλνι: Η μάχη για τη ζωή του μόλις ξεκίνησε

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιαρμούς, επιβεβαίωσε την αναχώρηση του πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν στο Twitter, ενώ στην ανάρτησή της, η Γιαρμούς ανέφερε πως «το αεροσκάφος με τον Αλεξέι πέταξε για το Βερολίνο. Ευχαριστούμε πολύ όλους για την υποστήριξη. Η μάχη για τη ζωή του Αλεξέι μόλις ξεκίνησε και υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, ωστόσο έγινε, τουλάχιστον, το πρώτο βήμα».

Ναβάλνι: Εντόπισαν ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας μέσα του

Αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών στη περιοχή Ομσκ της Σιβηρίας όπου νοσηλευόταν ο Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσαν χθες ότι εντόπισαν σε δείγματα που πήραν από τα μαλλιά και τα χέρια του, ίχνη χημικής βιομηχανικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε πολυμερή υλικά για να αυξηθεί η ελαστικότητά τους.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών της περιοχής του Ομσκ, η χημική αυτή βιομηχανική ουσία, που χρησιμοποιείται ως πλαστικοποιητής και ως διαλύτης σε ακρυλικές βαφές και επιστρώσεις, ενδέχεται να παρέμεινε στα χέρια του Ναβάλνι μέσω αντικειμένων με τα οποία ήρθε σε επαφή, όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ποτήρι. Η αστυνομία ανέφερε ότι για την ύπαρξη της βιομηχανικής αυτής ουσίας ενημερώθηκαν αμέσως οι γιατροί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις