Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Νεκροί Ελλάδα κορονοϊός: Κατέληξε 51χρονος στο ΑΧΕΠΑ
ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ

Νεκροί Ελλάδα κορονοϊός: Κατέληξε 51χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Νεκροί Ελλάδα κορονοϊός: Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε ένας ακόμη θάνατος στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Νεκροί Ελλάδα κορονοϊός: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο «ΣΚΑΪ», το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε ένας ακόμη θάνατος ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 235. Πρόκειται για έναν 51χρονο άνδρα ο οποίος νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ -το οποίο, μετά τη συρροή κρουσμάτων, θα δέχεται ασθενείς με κορωνοϊό από το Σάββατο. Ο θανών, κατά τις ίδιες πηγές, είχε υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε ένας ακόμη θάνατος στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Ο νεκρός ήταν ηλικίας 79 ετών και σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενα νοσήματα (ιστορικό υπέρτασης, σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ και χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας).

Ο ηλικιωμένος, που ήταν σύζυγος οικογένειας 2 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με έντονη υποξυγοναιμία και αμφοτερόπλευρα διηθήματα.

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν νέα, αυστηρά μέτρα -τύπου Πόρου- για τη Μύκονο και τη Χαλκιδική, ενώ στο νησί των ανέμων εστάλη και μήνυμα του 112.

Γαργαλιάνος: Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021

Για την εξέλιξη της πανδημίας και τον τρόπο διαχείρισής της μίλησε ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας λοιμωξιολόγων, το πρωί της Τετάρτης. Ο κ. Γαργαλιάνος σχολιάζοντας την εξέλιξη των εμβολίων ανέφερε πως το αμερικανικό αλλά και της Οξφόρδης προχωράνε. «Μέχρι τέλος του χρόνου, αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε εμβόλιο. Η διαθεσιμότητα πρέπει να λυθεί διακρατικά. Την ακριβή προμήθεια θα την καθορίσει η συμφωνία της Ελλάδας με την εταιρεία παραγωγής. Για το ρώσικο δεν έχουμε στοιχεία. Εικάζουμε, αλλά δεν ξέρουμε» είπε μεταξύ άλλων σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega. Ο λοιμωξιολόγος επεσήμανε ότι χωρίς δεδομένα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν θα διατεθεί, ενώ τόνισε πως αυτό θα γνωστοποιηθεί χρονικά μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Ερωτηθείς για το πότε θα εμβολιαστεί ο ελληνικός πληθυσμός, ο κ. Γαργαλιάνος απάντησε πως αυτό παραμένει ακόμη αβέβαιο, ωστόσο υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί στις αρχές του επόμενου έτους. «Οι Έλληνες θα εμβολιαστούν πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2021», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, υπογράμμισε, ότι δεν υπάρχει ποτέ 100% αποτελεσματικότητα. «Στο νέο εμβόλιο, για τον νέο ιό, η αποτελεσματικότητα θέλουμε να είναι οπωσδήποτε πάνω από 50%. Το ιδανικό είναι να φτάνει πάνω από 70%. Έτσι μπορούμε να χτίσουμε ένα είδος ανοσίας».

Δεύτερο κύμα πανδημίας

Αναφορικά με την τωρινή κατάσταση ο κ. Γαργαλιάνος επιβεβαίωσε ότι ετοιμαζόμαστε να δεχτούμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, που αυτή τη φορά σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα το αντιμετωπίσουμε με γενικό lockdown. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τοπικά lockdown μπορεί να γίνουν , αλλά όχι γενικά. Για το άνοιγμα των σχολείων είπε πως «θέλουμε να πάνε όλοι οι μαθητές στα σχολεία. Ανά 100.000 πληθυσμό πόσους θετικούς θα έχουμε. Θα φανεί αν θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία. Μία εβδομάδα πριν. Όλες οι χώρες προσπαθούν να δουν τους αριθμούς».

«Τα οριζόντια μέτρα είναι δύσκολα. Αυτά θα επιβληθούν όταν βλέπουμε 300-350 κρούσματα.Τα δύσκολα μέτρα τα είδαμε, κι ο ελληνικός λαός τα πέρασε. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται πάντα επί 10. Έχουμε αυξήσει τα τεστ, κι έχουμε δεδομένα». Ερωτηθείς για τις μάσκες τόνισε αυστηρά ότι δεν υπάρχει πλήρης προστασία. Χρειάζονται αποστάσεις αλλά και τήρηση των συνθηκών υγιεινής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις