Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κεμάλ Ρέις ζημιές: Τι έπαθε η τουρκική φρεγάτα από τη σύγκρουση με τη “Λήμνος”
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ ΕΛΙΓΜΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ

Κεμάλ Ρέις ζημιές: Τι έπαθε η τουρκική φρεγάτα από τη σύγκρουση με τη “Λήμνος”

Κεμάλ Ρέις ζημιές: Τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου, και ενώ ο ελληνικός στόλος είχε αναπτυχθεί, ο Τούρκος κυβερνήτης έκανε έναν λανθασμένο ελιγμό, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις».

Κεμάλ Ρέις ζημιές: Εικόνα από τις ζημιές που προκλήθηκαν στην τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» μετά την επακούμβηση της φρεγάτας «Λήμνος» βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το protothema.gr, η εφημερίδα «Καθημερινή» και η ΕΡΤ δημοσίευσαν φωτογραφία στην οποία είναι ξεκάθαρη η ζημιά που έχει υποστεί το τουρκικό πλοίο μετά την επακούμβηση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Υπενθυμίζεται ότι στις 12/08 λίγο έλειψε να ξεσπάσει θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όταν η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», προσέκρουσε στην ελληνική φρεγάτα «Λήμνος» που παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν ζημιές στο τουρκικό πολεμικό πλοίο, σε αντίθεση με την ελληνική φρεγάτα. Μάλιστα, η φρεγάτα «Λήμνος», μετά το περιστατικό, ήταν απόλυτα αξιόπλοη και συμμετείχε κανονικά στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας.

Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα

Η συνομιλία Σαλιάρη – Παναγιωτόπουλου

Μετά τον επικίνδυνο ελιγμό της τουρκικής φρεγάτας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η σύγκρουση με το ελληνικό πολεμικό πλοίο, ο κυβερνήτης, αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης, ενημέρωσε ιεραρχικά τον διοικητή φρεγατών του στόλου για το συμβάν που εκτυλίχθηκε.

Μάλιστα, χθες έγινε γνωστό ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επικοινώνησε με τον κυβερνήτη και τον συνεχάρη για την ψυχραιμία του. «Είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια», του είπε με τον αντιπλοίαρχο να απαντά πως έπραξε απλά το καθήκον του.

Πώς η ελληνική φρεγάτα «έκοψε το βήχα» στους Τούρκους

Ποιος είναι όμως ο αντιπλοίαρχος Σαλιάρης;

Με καταγωγή από τη Μυτιλήνη και τη Σαλαμίνα, ο πατέρας του είναι Μυτιληνιός δάσκαλος. Ο ίδιος έχει πλούσια εμπειρία πολλών ετών σε επιτελικές θέσεις, όπως δείχνει το πλούσιο βιογραφικό του. Ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ΠΝ, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1992, από την οποία αποφοίτησε το 1996 με το βαθμό του Μάχιμου Σημαιοφόρου. Έχει παρακολουθήσει όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του σχολεία εξειδίκευσης/ επιμόρφωσης και είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών Ναυτικού και της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, καθώς και της Γερμανικής Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (FueAkBW)).

Οι πανεπιστημιακές του σπουδές περιλαμβάνουν, πέρα από το πτυχίο από τη Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Μεταπτυχιακούς τίτλους σε Electrical Engineering (MSc), Systems Engineering (MSc) και Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια.

Θαλάσσια Υπηρεσία

Έχει υπηρετήσει σε Φρεγάτες τ. STANDARD ως Αξιωματικός Επιστασιών της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων καθώς και ως Διευθυντής Επιχειρήσεων, Διευθυντής Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Ύπαρχος. Διετέλεσε Κυβερνήτης στο ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ (2015-2017). Από τον Σεπτέμβριο 2019 ασκεί τα καθήκοντα Κυβερνήτου στη Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ.

Ως επιτελής, υπηρέτησε στη Διοίκηση Μοίρας Φρεγατών 2, στη Διοίκηση Φρεγατών, καθώς και στο Αρχηγείο Στόλου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Επικοινωνιών του Α’ Κλάδου (ΑΣ/Α4). Έχει τιμηθεί με όλα τα παράσημα και διαμνημονεύσεις που προβλέπονται από το βαθμό του και τις θέσεις που έχει υπηρετήσει καθώς και διαμνημόνευση συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές και μετάλλιο συμμετοχής σε νατοϊκή επιχείρηση του Άρθρου 5.

Ξένες Γλώσσες – Οικογενειακή Κατάσταση

Ο Αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης ΠΝ ομιλεί αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Ως επιτελής υπηρέτησε στη Διοίκηση Μοίρας Φρεγατών 2, στη Διοίκηση Φρεγατών, καθώς και στο Αρχηγείο Στόλου ως διευθυντής στη Διεύθυνση Επικοινωνιών του Α’ Κλάδου (ΑΣ / Α4).

Ο 47χρονος κυβερνήτης της φρεγάτας Λήμνος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Για την ιστορία υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη, η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis λίγο έλειψε να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα. Τότε ο αντιπλοίαρχος Ιωάννης Σαλιάρης με επιδέξιους χειρισμούς προκάλεσε ρήγμα στην πρύμνη του τουρκικού πολεμικού πλοίου. Η ελληνική φρεγάτα συνέχισε την αποστολή της, συμμετέχοντας στην άσκηση με τους Γάλλους. Αντίθετα το τουρκικό πλοίο υπέστη σημαντικές ζημιές και εγκατέλειψε τη θαλάσσια περιοχή.

Κεμάλ Ρέις: Αυτός είναι ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας;

Σύμφωνα με πρόσφατα βίντεο, αυτός είναι ο κυβερνήτης της τουρκικής φρεγάτας Kemal Reis, η οποία αποσύρθηκε από την συνοδεία του Oruc Reis με τρύπα 5Χ1,5 στην δεξιά πίσω πλευρά, μετά την σύγκρουσή της με την ελληνική φρεγάτα Λήμνος. Ο Μεχμέντ Οζγκούρ Οζομέκ προσπάθησε να εμβολίσει την φρεγάτα Λήμνος, όμως ο επιδέξιος χειρισμός του Έλληνα κυβερνήτη άλλαξε τις ισορροπίες και εμβόλισε αυτός το Kemal Reis. Oι Τούρκοι φέρουν βαρέως την συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού η συγκεκριμένη φρεγάτα είναι το καμάρι του τουρκικού στόλου.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι αναφορές στο Twitter παλαιών ναυτών του Οζομέκ τον οποίο κατηγορούν ως Κεμαλιστή. Δηλαδή σύμφωνα με τον Ερντογάν προδότη της Τουρκίας…

Δείτε το βίντεο με δηλώσεις του Τούρκου κυβερνήτη πέρσι τον Ιανουάριο, όπου είχε φιλοξενήσει στο πλοίο του κάμερες για αφιέρωμα της τουρκικής τηλεόρασης στο Kemal Reis και το προσωπικό του:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις