Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Σημαντική μείωση κατέγραψαν σήμερα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού καθώς ο ΕΟΔΥ 150 καταγεγραμμένα το τελευταίο 24ωρο.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 150 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 150 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες. 1692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 7 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 230 θανάτους συνολικά στη χώρα. 81 (35.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Βαριά περιστατικά σε νέους – Μακριά από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

Την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη νέων μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού και την αναμονή της ανακοίνωσης νέων πρωτοκόλλων επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο Open έκρουσε καμπανάκι για τους εκδρομείς που επιστρέφουν στις μεγάλες πόλεις.  Όπως επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος, η επιστροφή των εκδρομέων δημιουργεί ανησυχία και ότι είναι θέμα χρόνου τα βαρύτερα περιστατικά στους νέους. Παράλληλα απηύθυνε συστάσεις για όσους επιστρέφουν από διακοπές, έτσι ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

«Η επιστροφή εκδρομέων στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργεί ανησυχία και μεγάλα ερωτηματικά», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και συμπλήρωσε πως «η σύσταση είναι οι πολίτες να προσπαθήσουν να τηρούν ευλαβικά τις αποστάσεις και η χρήση μάσκας, εάν είναι δυνατόν να απέχουν με φυσική παρουσία από την εργασία τους, χρησιμοποιώντας μέρος της άδειάς τους. Παράλληλα πρέπει να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντός τους, συγγενείς τους που περιλαμβάνονται στις ευπαθείς ομάδες και εάν έχουν ακούσει πως κάποιος φίλος η γνωστός στη διάρκεια των διακοπών βρέθηκε θετικός για τον κορονοϊό, να προστρέξουν να εξεταστούν και αυτοί».

«Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε μία έξαρση, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ήδη στην Αττική μπορούμε να πούμε ότι έχουμε περί τα 500 περιστατικά τις τελευταίες ημέρες, για να μπορέσουμε να μην έχουμε μία ουσιαστική αύξηση των κρουσμάτων και μετά η κατάσταση ξεφύγει και δεν μπορεί να γίνει ούτε η απομόνωση, ούτε η ιχνηλάτησή τους», είπε ακόμη.

Απαντώντας στο ερώτημα για το εάν είναι υπέρ της επιβολής πιο αυστηρών μέτρων επεσήμανε ότι «ακόμα δεν έχουμε δει την επίδραση των μέτρων που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα ή των μέτρων που ξεκινούν σήμερα. Το σημαντικό είναι η ευλαβική προσοχή σε αυτά τα μέτρα».

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει κατέβει

«Ξέρουμε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει κατέβει. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα νέα άτομα είναι ασυμπτωματικά, τα περισσότερα θα νοσήσουν. Είδαμε περιστατικά νέων ανθρώπων που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη. Επομένως είναι θέμα στατιστικής να δούμε βαριά περαστατικά και σε νέα άτομα. Κανείς δεν είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Το “κοκτέιλ” Covid – γρίπης

Ο βιοπαθολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι «ο ιός παραμένει ο ίδιος, ίσως έχει λιγότερη μικρότερη μεταδοτικότητα επειδή λόγω διακοπών ο κόσμος είναι σε ανοιχτούς χώρους… Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα το χειμώνα όταν ο κόσμος μπει σε κλειστούς χώρους, τότε και με την έλευση τoυ ιού της γρίπης θα έχουμε αρκετά μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα με το δεύτερο κύμα, και θα έχουμε χειρότερες καταστάσεις».

«Τα μέτρα μπορούν ακόμα να αποδώσουν. Να τηρήσουμε τα μέτρα κι αν χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα. Η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, δεν ξέρω κατά ποσό αυτό το πράγμα μπορεί να μαζευτεί, μπορούμε όμως να κάνουμε ακόμα αρκετά πράγματα ώστε να μαζέψουμε την κατάσταση», συνέχισε ο βιοπαθολόγος.

Παράλληλα ο κ. Αποστολακόπουλος διαβεβαίωσε ότι «είμαστε σχετικά καλά σε σχέση με τις άλλες χώρες. Δεν ανησυχώ ακόμα εάν αντέξει το σύστημα υγείας με τα υπάρχοντα δεδομένα. Έχει εξοπλιστεί, και θεωρώ ότι θα αντέξει στη νέα δεύτερη φάση της πανδημίας που βρίσκεται εν εξελίξει. Ήρθε νωρίτερα αλλά περιμέναμε να έρθει και νωρίτερα».

«Υπάρχουν διαφορετικά στελέχη του ιού, γι’ αυτό άλλοι άνθρωποι νοσούν άσχημα; Άλλοι ήπια άλλοι είναι ασυμπτωματικοί. Ο ιός είναι εδώ και είναι εδώ για να μείνει. Θα μείνει αρκετά χρόνια», συμπλήρωσε. «Ο ιός θα προσαρμοστεί θα είναι πολύ λιγότερο θανατηφόρος για τους ανθρώπους και θα έχουμε το εμβόλιο», διευκρίνισε πάντως ο κ. Αποστολακόπουλος. «Το πρόβλημα είναι τώρα που δεν έχουμε όπλα να αντιμετωπίσουμε τον ιό», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις