Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρωσικό εμβόλιο – κορονοϊός: Ξεκίνησε η παραγωγή, παρά τις αντιδράσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό εμβόλιο – κορονοϊός: Ξεκίνησε η παραγωγή, παρά τις αντιδράσεις

Ρωσικό εμβόλιο - κορονοϊός: H απάντηση της Δύσης στις ανακοινώσεις της Ρωσίας για το Sputnik V έχει τόσο γεωπολιτικό όσο και επιστημονικό χαρακτήρα n Εντονη κριτική στη βιασύνη της Μόσχας.

Ρωσικό εμβόλιο – κορονοϊός: Η Ρωσία άρχισε την παραγωγή του νέου εμβολίου της κατά της COVID-19, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το υπουργείο Υγείας. “Η παραγωγή του εμβολίου εναντίον της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό που αναπτύχθηκε από το Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκαμαλέγια έχει ξεκινήσει”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Το ρωσικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως το εμβόλιο, με την επωνυμία Sputnik V, έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους και έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να κτίζει ανοσία απέναντι στον SARS-CoV-2, όμως ορισμένοι επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η Μόσχα μπορεί να βάζει το εθνικό κύρος πάνω από την ασφάλεια.

Στο μεταξύ, η Ρωσία κατέγραψε 5.061 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των περιστατικών COVID-19 να ανέλθει σε 917.884, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος αριθμός στον κόσμο. Το ρωσικό κέντρο απόκρισης στην κρίση του κορονοϊού ανέφερε επίσης πώς 119 άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στους 15.617. Άλλοι 729.411 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Ρωσικό εμβόλιο – κορονοϊός: Σαν… ρώσικη ρουλέτα

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε «πολύ σκεπτικός» για μια τόσο «επικίνδυνη» απόφαση, με τον Αμερικανό ομόλογό του Αλεξ Αζάρ να σχολιάζει: «Εδώ δεν πρόκειται για αγώνα ποιος θα βγει πρώτος». Όλοι πια μιλούν για ένα εμβόλιο που θυμίζει «ρωσική ρουλέτα». Το Κρεμλίνο δεν δείχνει να συμφωνεί με τον Αζάρ. Δεν είναι τυχαίο ότι στο εμβόλιο δόθηκε το όνομα του σοβιετικού δορυφόρου που «κέρδισε» στον ανταγωνισμό της κατάκτησης του Διαστήματος στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ήταν ο πρώτος που είχε τεθεί σε τροχιά. Το σκεπτικό της Μόσχας; Εάν το εμβόλιο είναι έστω και εν μέρει αποτελεσματικό, ποιος νοιάζεται εάν παραβιάσθηκαν οι κανόνες για να δοθεί πρώτο στην κυκλοφορία;

Η κριτική στη βιασύνη της Μόσχας είναι δικαιολογημένη. Ενώ οι ερευνητές στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα πειραματίζονται με εμβόλια, είναι αλήθεια ότι παραβιάζουν τους κανονισμούς που έχουν τεθεί εδώ και χρόνια για την ασφάλεια των πολιτών, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο. Όμως η Ρωσία τους αγνόησε πλήρως αυτούς τους κανονισμούς. Το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει μπει καν στην τρίτη φάση των δοκιμών – ένα κρίσιμο στάδιο στη διάρκεια του οποίου γίνονται δοκιμαστικά εμβόλια σε χιλιάδες ανθρώπους επί τουλάχιστον έναν χρόνο.

Το ότι η κόρη του Ρώσου προέδρου έκανε το δοκιμαστικό εμβόλιο και ως παρενέργεια είχε μόνο χαμηλό πυρετό για μια ημέρα, όπως είπε ο Πούτιν – μπορεί να δίνει εντυπωσιακούς τίτλους στις εφημερίδες, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει τις δοκιμές σε χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών και με διάφορα ιατρικά ζητήματα. Η βιαστική χορήγηση ενός αναποτελεσματικού – και ακόμα χειρότερα, επικίνδυνου – εμβολίου, εξηγούν οι ειδικοί θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για μαζική ανοσοποίηση, με αποτέλεσμα να παραταθεί η πανδημία.

Καχυποψία

Όμως υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν ότι οι αμφιβολίες πως Ρώσοι επιστήμονες μπορούν να ξεπεράσουν τις δυτικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν τις ρίζες τους περισσότερο στη γεωπολιτική και λιγότερο στην επιστήμη, σημειώνουν οι Financial Times. Μπορεί η Ρωσία να μην έχει μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες και να εισάγει τα περισσότερα φάρμακα, όμως το ερευνητική Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Gamalaya, που ανέπτυξε το εμβόλιο, εργάζεται πάνω στους αδενοϊούς από τη δεκαετία του 1980 και βάσισε το Sputnik V στο ήδη διεθνώς εγκεκριμένο δικό του εμβόλιο εναντίον του ιού Εμπολα.

Την τελευταία δεκαετία, η εμπιστοσύνη της Δύσης προς τη Ρωσία έχει περιορισθεί σημαντικά. Η Μόσχα συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες: ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές, εμπλοκή στην απόπειρα δολοφονίας του διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 των μαλαισιανών αερογραμμών.

Έπειτα απ’ όλα αυτά, οι περισσότερες ρωσικές πρωτοβουλίες αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τη Δύση. Όταν η Μόσχα έστειλε ιατρικές ομάδες στην Ιταλία στην κορύφωση της πανδημίας τον Μάρτιο, κάποιοι αναλυτές έγραψαν ακόμα και για μια αποστολή που είχε στόχο να κλαπούν αμυντικά μυστικά. Η ρωσική δωρεά αναπνευστήρων στη Νέα Υόρκη, προκάλεσε διπλωματικό πονοκέφαλο. Το εμβόλιο σίγουρα θα μπει στην ίδια λίστα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις